Οι προοδευτικοί μέτοχοι έδιναν για χρόνια χαμένες μάχες εναντίον του Big Tech. Τώρα, επιτέλους, κερδίζουν

Οι προοδευτικοί μέτοχοι έδιναν για χρόνια χαμένες μάχες εναντίον του Big Tech. Τώρα, επιτέλους, κερδίζουν
Businesswoman drawing graph on whiteboard in office while presenting business results during corporate meeting. (Photo by IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO / IST / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP

του Jacob Carpenter

 Αργά αλλά σταθερά, ο μέτοχος με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη γίνεται αγκάθι για τις διοικήσεις των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας.

Καθώς η περίοδος έναρξης των ετήσιων συνελεύσεων των μετόχων πλησιάζει στο τέλος της, τα αποτελέσματα των πρόσφατων ψηφοφοριών επί των προτάσεων των μετόχων υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές είναι όλο και πιο πρόθυμοι να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις των διοικήσεων στο χώρο της εργασίας, της φυλετικής ισότητας και των προσπαθειών προστασίας του κλίματος. Η αλλαγή δίνει ζωή σε ένα προοδευτικό κίνημα που συνδυάζεται με την τρέχουσα περιβαλλοντική και κοινωνική εκστρατεία που εξαπλώνεται σε κλάδους όλων των τύπων – και προκαλεί ολοένα και περισσότερο την οργή των Ρεπουμπλικάνων επικριτών.

Μόνο φέτος, αυτοί οι ακτιβιστές επενδυτές πέτυχαν σπάνιες νίκες για πολλές προτάσεις που είχαν σχεδιαστεί για να ωθήσουν τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας σε δράση:

  • Οι μέτοχοι του Twitter υποστήριξαν την Τετάρτη προτάσεις που στοχεύουν να αναγκάσουν την εταιρεία να ανακοινώνει πληροφορίες σχετικά με τις δαπάνες που σχετίζονται με τις εκλογές και τη χρήση «ρητρών απόκρυψης», όπως συμφωνίες μη αποκάλυψης και μη δυσφήμισης. Σχεδόν τα δύο τρίτα των μετόχων της IBM με δικαίωμα ψήφου ενέκριναν μια παρόμοια πρόταση για τις ρήτρες απόκρυψης στην ετήσια συνέλευση της εταιρείας στα τέλη Απριλίου.
  • Η Uber, η Apple και η Amazon συμφώνησαν τους τελευταίους δύο μήνες να διενεργήσουν ελέγχους για τα πολιτικά δικαιώματα στις εταιρείες τους. Η Uber έκανε την κίνηση ως μέρος ενός συμβιβασμού με ακτιβιστές μετόχους πριν από την ψηφοφορία επί μιας πρότασης που ζητά έλεγχο. Η Apple αρχικά αντιτάχθηκε στην αξιολόγηση, αλλά αργότερα άλλαξε πορεία αφού οι μέτοχοι υποστήριξαν ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που ζητούσε έλεγχο τον Μάρτιο. Η Amazon διέταξε τον έλεγχό της αφότου το 44% των μετόχων είχε ζητήσει πέρυσι έναν τέτοιο έλεγχο.
  • Η Microsoft δεσμεύτηκε τον Ιανουάριο να επανεξετάσει τις πολιτικές της εταιρείας για τη σεξουαλική παρενόχληση και τις διακρίσεις λόγω φύλου και να δημοσιεύσει πληροφορίες σχετικά με προηγούμενες έρευνες για ανάρμοστη συμπεριφορά στελεχών. Σχεδόν το 80% των μετόχων με δικαίωμα ψήφου υποστήριξε τη δράση για τις πολιτικές κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας στην ετήσια συνέλευση της εταιρείας τον περασμένο Νοέμβριο.
  • Το Μάρτιο, οι μέτοχοι της Disney – η οποία εισέρχεται όλο και περισσότερο στον κλάδο της τεχνολογίας μέσω της ψηφιακής ροής – ενέκριναν μια μη δεσμευτική πρόταση που ζητά περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τις αμοιβές των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων που ενδέχεται να δείχνουν ανισότητες μεταξύ φύλου και καταγωγής. Οι αξιωματούχοι της Disney είπαν στο Deadline ότι θα εργαστούν για την «αντιμετώπιση του ενδιαφέροντος για μεγαλύτερη διαφάνεια» σχετικά με την ισότητα των αμοιβών.

Ας μη παρασυρόμαστε όμως: Τα κορυφαία στελέχη στον κλάδο της τεχνολογίας εξακολουθούν να ελέγχουν απόλυτα τις εταιρείες τους, κερδίζοντας εύκολα στήριξη για τη συντριπτική πλειοψηφία των προτάσεών τους τελευταίους μήνες.

Όμως και μόνο το γεγονός ότι οι ακτιβιστές επενδυτές κέρδισαν κάποιες προτάσεις φέτος σηματοδοτεί επίσης πρόοδο για αυτούς.

Πηγή: Fortune.com