Η προστασία του εμβολίου της AstraZeneca από τη βαριά νόσηση από COVID-19 υποχωρεί γρήγορα, σύμφωνα με μελέτη

Η προστασία του εμβολίου της AstraZeneca από τη βαριά νόσηση από COVID-19 υποχωρεί γρήγορα, σύμφωνα με μελέτη
epa09069145 A box of vaccine against COVID-19 developed by AstraZeneca is displayed in storage inside a pharmaceutical refrigerator after the cancelation and postponement of the vaccinate event for the Prime Minister and cabinet ministers due to reports of side effect, at Bamrasnaradura Infectious Diseases Institute in Nonthaburi province, Thailand, 12 March 2021. Thai Prime Minister and his cabinet ministers abruptly postponed their vaccination against COVID-19 with AstraZeneca vaccine due to the reports on blood clots after inoculation. EPA/RUNGROJ YONGRIT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Jeremy Kahn

Το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca μπορεί να παρέχει μικρότερη προστασία από σοβαρή νόσηση απ’ ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, υπογραμμίζοντας τη σημασία των αναμνηστικών εμβολίων, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη.

Η μελέτη, η οποία εξέτασε περισσότερα από 42 εκατομμύρια άτομα στη Βραζιλία και 1,9 εκατομμύρια άτομα στη Σκωτία που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, διαπίστωσε ότι η ανοσία έναντι της σοβαρής νόσησης άρχισε να εξασθενεί τρεις μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης. Η μελέτη δημοσιεύθηκε αργά τη Δευτέρα στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, το οποίο είναι peer-reviewed.

Στη Βραζιλία, η προστασία έναντι της νοσηλείας και του θανάτου από τον COVID-19 μειώθηκε στο 42,2% μεταξύ 18 και 19 εβδομάδων μετά τη δεύτερη δόση. Στη Σκωτία, όπου η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού ήταν κυρίαρχη κατά την περίοδο της μελέτης, η ανοσία άντεξε ελαφρώς καλύτερα, πέφτοντας στο 63,7% στο ίδιο χρονικό διάστημα. Η αρχική ανοσία, δύο έως τρεις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, είχε φθάσει το 86% στη Βραζιλία και το 83% στη Σκωτία.

Ενώ προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η ανοσία έναντι του συμπτωματικού COVID-19 που παρέχει το εμβόλιο της AstraZeneca εξασθενεί εντός έξι μηνών, οι ίδιες μελέτες φάνηκε να δείχνουν ότι η προστασία από τη νοσηλεία και το θάνατο διαρκεί σημαντικά περισσότερο. Όμως η νέα έρευνα θέτει υπό αμφισβήτηση αυτά τα προηγούμενα ευρήματα.

Η νέα μελέτη, η οποία διεξήχθη από κοινού από επιστήμονες πανεπιστημίων της Σκωτίας, της Βραζιλίας και της Νέας Ζηλανδίας, αποτελεί άλλο ένα πλήγμα για το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο έχει υποστεί μια σειρά από αποτυχίες, συμπεριλαμβανομένης της κακής δημοσιότητας κατά τη διάρκεια των αρχικών δοκιμών του, της ελαφρώς μικρότερης προστασίας από το συμπτωματικό COVID-19 σε σχέση με τα ανταγωνιστικά εμβόλια της Pfizer-BioNTech και της Moderna, της χαμηλότερης αποτελεσματικότητας ως αναμνηστικό εμβόλιο και των ανησυχιών για μια σπάνια παρενέργεια θρόμβωσης.

Το εμβόλιο, το οποίο η AstraZeneca έφερε στην αγορά μετά την αρχική εργασία πάνω σε αυτό από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, χρησιμοποιήθηκε εκτενώς για τις αρχικές πρωτοβουλίες εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία, την Ινδία, τη Νότια Αφρική και μια σειρά άλλων χωρών. Το εμβόλιο είχε το πλεονέκτημα ότι ήταν σημαντικά φθηνότερο από τους ανταγωνιστές του – η AstraZeneca είχε δεσμευτεί να το παράγει στο κόστος μέχρι τουλάχιστον τον Ιούλιο του 2021 – και μπορούσε να αποθηκευτεί σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου, καθιστώντας ευκολότερη τη διανομή του, ιδίως σε χώρες με σποραδική ψύξη και ψυχρή μεταφορά.

Παρόλο που η AstraZeneca διεξήγαγε μια μεγάλη κλινική δοκιμή του εμβολίου στις ΗΠΑ, το εμβόλιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Πηγή: Fortune.com