Η πρώτη αντίδραση της Κομισιόν μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα

Η πρώτη αντίδραση της Κομισιόν μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μελετήσει το συνολικό κόστος των μέτρων και μετά θα επανέλθει με την τελική της θέση.

Σε διαδικασία αξιολόγησης των μέτρων ελάφρυνσης σε ΦΠΑ, αλλά και τις υπόλοιπες παροχές που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται η Κομισιόν.

Η Επιτροπή δεν πήρε δημόσια θέση υπέρ ή κατά των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, αλλά επέλεξε να προσαρμόσει τα νέα δεδομένα στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Επιτήρησης.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι δεν πρόκειται να παρέμβει στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της Ελλάδας, τονίζοντας πάντως ότι κάθε απόφαση θα πρέπει να συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι του Εurogroup για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και ότι το σημαντικό είναι κάθε απόφαση θα πρέπει να βρίσκεται εντός του πλαισίου της  ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας μετά την τυπική λήξη του προγράμματος στήριξης.

Οι πιστωτές ζητούν ουσιαστικά χρόνο για να τις αξιολογήσουν τις εξαγγελίες Τσίπρα, καθώς η επόμενη έκθεση  αναμένεται να δημοσιευθεί στις 5 Ιουνίου, ενώ δεν αποκλείεται η χώρα μας να βρεθεί και στην ατζέντα του Eurogroup στα μέσα του επόμενου μήνα.

Παρουσιάστηκαν στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών τα μέτρα

Oι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού παρουσιάστηκαν σήμερα και από τα κυβερνητικά στελέχη στους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, ο διάλογος για επιμέρους θέματα πρόκειται να συνεχιστεί, όπως επισημάνθηκε και στη συνέντευξη Τύπου χθες.

Σημειώνεται ότι με τη σημερινή συνάντηση ολοκληρώθηκαν και οι τριήμερες επαφές με τους επικεφαλής των κλιμακίων στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Όπως επισήμαναν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, κατά τις συζητήσεις υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων για τα θέματα που σχετίζονται με τη σύνταξη της τρίτης έκθεσης, η οποία θα δημοσιευθεί στις αρχές Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμη:

Τι σημαίνει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2020

Στα 283 εκατ. ευρώ η ελάφρυνση σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου με τη μείωση ΦΠΑ στο 6%

Πόσο θα μειωθούν με την αλλαγή ΦΠΑ τα βασικά προϊόντα στο «καλάθι της νοικοκυράς»