Στα 283 εκατ. ευρώ η ελάφρυνση σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου με τη μείωση ΦΠΑ στο 6%

Στα 283 εκατ. ευρώ η ελάφρυνση σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου με τη μείωση ΦΠΑ στο 6%
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στα 270 εκατ. ευρώ το όφελος για τους καταναλωτές ρεύματος, στα 13 εκατ. ευρώ για τα νοικοκυριά με φυσικό αέριο.

Σε ό,τι αφορά στην μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο πέρα από την σημαντική ελάφρυνση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα ενισχύσει σημαντικά τον ανταγωνισμό στην αγορά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων κρατικών αξιωματούχων το σύνολο της λιανικής ηλεκτρικού ρεύματος θα γνωρίσει όφελος της τάξης των 270 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ της προμήθειας φυσικού αερίου μόνο στον οικιακό τομέα αποτιμάται σε 13 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο ποσό από τα 270 εκατ. ευρώ της εξοικονόμησης θα γνωρίσουν οι πελάτες της ΔΕΗ, η οποία έχει και το υψηλότερο μερίδιο της κατανάλωσης ρεύματος στον οικιακό τομέα και εκείνον των μικρών επιχειρήσεων της χαμηλής τάσης. Υπολογίζεται πάνω κάτω ότι 210 εκατ. ευρώ θα είναι η μείωση για τα περίπου 7 εκατομμύρια πελατών της δημόσιας εταιρίας ηλεκτρισμού.

Τα οφέλη είναι προφανή για τα νοικοκυριά, καθώς θα δουν τον ΦΠΑ του συνολικού ποσού που πληρώνουν των ανταγωνιστικών και ρυθμιζόμενων χρεώσεων της ηλεκτρικής ενέργειας να μειώνεται. Σε ό,τι αφορά τους προμηθευτές ρεύματος και ιδίως για τη ΔΕΗ η μείωση του ΦΠΑ, όπως προσδοκούν στελέχη της, θα φέρει αύξηση της εισπραξιμότητας, καθώς οι πελάτες της θα διαπιστώσουν οικονομική ελάφρυνση των λογαριασμών που πληρώνουν. Έτσι, εκτιμάται ότι θα βελτιωθούν και τα αποτελέσματα της μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τα οποία κυμαίνονται στα επίπεδα των 2,5 δισ. ευρώ. Αντίστοιχες προσδοκίες έχουν και οι υπόλοιποι προμηθευτές ρεύματος, για τους οποίους πάντως το πρόβλημα των απλήρωτων λογαριασμών δεν είναι έντονο.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές εταιριών προμήθειας, σε ετήσια βάση τα νοικοκυριά που καταναλώνουν το συγκεκριμένο καύσιμο θα έχουν όφελος συνολικά περίπου τα 13 εκατ. ευρώ. Η διαφορά στην τιμή της MWh (Μεγαβατώρας) είναι 3,6 ευρώ μετά τη μείωση του ΦΠΑ και οι πωλήσεις φυσικού αερίου εκτιμώνται σε 3,5 εκατομμύρια MWh ετησίως.

Το πακέτο των κυβερνητικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αναμένεται να συμπληρωθεί με πρόσθετες παρεμβάσεις των αρμοδίων υπουργών ανά τομέα που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη στη Βουλή. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει έτοιμη μια παρέμβαση με έξι άξονες για τον τομέα της ενέργειας.

«Η ΔΕΗ θα επιστρέψει στην κερδοφορία φέτος, μετά την τεράστια ζημιά του 2018», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Μανόλης Παναγιωτάκης. Τόνισε πως οι περυσινές ζημιές, ύψους 542 εκατ. ευρώ, ήταν κυρίως αποτέλεσμα της φορολογίας και της υποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων.

Παναγιωτάκης: Πτώση 7% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Η μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος σημαίνει μείωση κατά 7% του λογαριασμού στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας η οποία είναι πολύ σημαντική και θα αυξήσει τις δυνατότητες των καταναλωτών να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους για να κάνουν διακανονισμούς.

Αυτό επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμ. Παναγιωτάκης σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό “ΟΡΕΝ”, σημειώνοντας ότι “γι’ αυτό το υποδεχθήκαμε, εκτός από την κοινωνική ευαισθησία, και ως επιχείρηση, πάρα πολύ θετικά αυτό το μέτρο” ενώ διευκρίνισε ότι η μείωση θα φανεί από τους επόμενους λογαριασμούς, του Μαίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Παναγιωτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ, παρά την αύξηση του κόστους που έχει μεσολαβήσει ενώ διαβεβαίωσε ότι υπάρχει υπερεπάρκεια στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και έχουν ληφθεί μέτρα ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στα νησιά. Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να καταρρεύσει η ΔΕΗ και ότι η εφετινή χρονιά θα κλείσει με κέρδη καθώς οι ζημιές που ανακοινώθηκαν για το 2018 είναι σε μεγάλο βαθμό λογιστικές. Σε σχέση με την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, ο επικεφαλής της επιχείρησης υπογράμμισε ότι αυτό αφορά τη ΔΕΗ και το fund το οποίο θα δώσει κάποια χρήματα έναντι εκχώρησης των οφειλών. “Οι καταναλωτές, σημείωσε, δε θα έχουν καμία διαφορά σε σχέση μ’ αυτό που συμβαίνει σήμερα. Θα έχουν να κάνουν με τη ΔΕΗ και μόνο με τη ΔΕΗ”.

Δήλωσε τέλος αισιόδοξος για το διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας , τονίζοντας ότι “Θα είναι σαφώς καλύτερα τα πράγματα αυτή τη φορά” και ότι “ελπίζουμε αυτή τη φορά να έχουμε σοβαρές προσφορές”.