Οι πρωτοβουλίες του Ομίλου ΟΤΕ οδηγούν τη χώρα να αλλάξει ταχύτητα

Οι πρωτοβουλίες του Ομίλου ΟΤΕ οδηγούν τη χώρα να αλλάξει ταχύτητα
Οι τεράστιες επενδύσεις για την επέκταση των δικτύων οπτικών ινών δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο ψηφιακό μέλλον.

Τα υπερσύγχρονα δίκτυα οπτικών ινών αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας με θετική επίδραση στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Σύμφωνα, μάλιστα, με ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, η αύξηση κατά 10% των ευρυζωνικών συνδέσεων σε μια χώρα θα μπορούσε να αποφέρει αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 1% ετησίως και κατά 1,5% την παραγωγικότητα της εργασίας ως το 2023.

Απαντώντας σε αυτή την ανάγκη, ο Όμιλος ΟΤΕ επιταχύνει την υλοποίηση του επενδυτικού του πλάνου για την αναβάθμιση της Ελλάδας, που ξεπερνά τα  3 δισ. ευρώ. Στόχος του είναι να καλύψει περίπου τα 2/3 των γραμμών της χώρας με οπτική ίνα, φέρνοντας το FTTH σε 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα στο 2022 και σε 3 εκατομμύρια μέχρι το 2027. Ήδη, 650.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα έχουν πρόσβαση σε 100% οπτική ίνα μέχρι το σπίτι μέσω του COSMOTE Fiber, του μεγαλύτερου δικτύου οπτικών ινών της Ελλάδας.

Μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη μείωση των εκπομπών ρύπων δείχνει ότι η τεχνολογία FTTH/B έχει κατά 88% λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ανά gigabit σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες πρόσβασης. Μια πλήρης μετάβαση από το υφιστάμενο τεχνολογικό μείγμα σταθερής ευρυζωνικότητας στην ΕΕ σε πλήρως οπτική τεχνολογία θα είχε ως αποτέλεσμα οι σχετικές με την ευρυζωνικότητα εκπομπές να μειωθούν από 15,5 εκατ. T CO2 σε 3,2 εκατ. T (μείγμα οπτικής τεχνολογίας) και σε 1,1 εκατ. T CO2 (μόνο συνδέσεις από σημείο σε σημείο (P2P) ανά έτος.

Οι ανάγκες της νέας εποχής

Οι δικτυακές υποδομές αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την άνθιση και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, αλλά και για την προσέλκυση επενδύσεων, που με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι επίσης προϋπόθεση για την προσέλκυση των digital nomads, μίας δυναμικής τάσης που αναδείχθηκε μέσα στην πανδημία, αλλά και για το brain-regain που τόσο χρειάζεται η χώρα. Και η καθημερινότητα όμως θα αλλάξει ριζικά, καθώς με το FTTH η εκπαίδευση, οι υπηρεσίες υγείας και η ψυχαγωγία αναβαθμίζονται. Χαρακτηριστικά είναι, επίσης, τα στοιχεία για την εκτόξευση της χρήσης του διαδικτύου από την αρχή της περιόδου της πανδημίας. Με βάση της έκθεση που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πλάνο Ευρυζωνικότητας 2021-2027, ενώ ο μέσος όρος χρήσης προ-COVID ήταν 203 GB μηνιαίως, το 4ο τρίμηνο του 2020 έφτασε τα 301 GB μηνιαίως, σημειώνοντας αύξηση κατά 48% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σε προνομιακή τιμή, οι εγγυημένες ταχύτητες 100 & 200Mbps

Όσοι ενδιαφέρονται για εγγυημένες υπερ-υψηλές ταχύτητες 100 & 200Mbps, μπορούν να τις αποκτήσουν σε ειδική, προνομιακή τιμή, με τα προγράμματα COSMOTE Fiber 100 & 200Mbps από €28,90 και €31,90 το μήνα, αντίστοιχα. Επιπλέον, για τις επιχειρήσεις, η COSMOTE διαθέτει τα προγράμματα COSMOTE Business Double Play Fiberspeed Basic & Full Pack από €39,90 το μήνα.

Οι τιμές διαμορφώνονται συνδυαστικά με την ειδική επιδότηση συνολικού ύψους €360 της δράσης Superfast Broadband του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η δράση υλοποιείται με τη μέθοδο κουπονιού (voucher), που επιδοτεί το πάγιο των προγραμμάτων COSMOTE Fiber με €13/μήνα, για διάστημα 24 μηνών και το εφάπαξ κόστος σύνδεσης με €48. Για τη διαθεσιμότητα της οπτικής ίνας και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη δράση Superfast Broadband, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το site: www.sfbb.gr.

Η δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων προχωρά δυναμικά

Η πρόσβαση σε μεγαλύτερες ταχύτητες αποτελεί δέσμευση του Ομίλου ΟΤΕ για όλους τους πελάτες του. Προχωρώντας στην υλοποίηση αυτής της δέσμευσης, παράλληλα με την ανάπτυξη του FTTH, ο Όμιλος έχει ξεκινήσει τη δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων του σταθερού ευρυζωνικού internet για τους πελάτες COSMOTE, όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό. Μέσα στο 2022, περισσότεροι από 750.000 οικιακοί και εταιρικοί πελάτες, σε περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμη η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι και την επιχείρηση, θα δουν τις ταχύτητες του σταθερού ευρυζωνικού Internet να αναβαθμίζονται δωρεάν στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα, χωρίς να χρειαστεί να προβούν σε καμία επιπλέον ενέργεια.

Οι πρωτοβουλίες του Ομίλου ΟΤΕ είναι το κλειδί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας

Οι δύο πρωτοβουλίες του Ομίλου ΟΤΕ για την επέκταση του FTTH και την άμεση αναβάθμιση των ταχυτήτων, αναβαθμίζουν τη χώρα, αλλάζουν ριζικά την καθημερινότητα και δημιουργούν νέες προοπτικές για την ψηφιακή ανάπτυξη. Θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επιτυχία της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 και του Εθνικού Πλάνου Ευρυζωνικότητας 2021-2027, αλλά και στη σημαντική βελτίωση της απόκλισης της Ελλάδας από τον μέσο όρο του ευρωπαϊκού δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, DESI.

Το στρατηγικό πλάνο του Ομίλου, με το οποίο η χώρα αλλάζει ταχύτητα, ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, κ. Tim Höttges και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ.

«Ο Όμιλος ΟΤΕ φτιάχνει τις υποδομές που θα καλύψουν τις ψηφιακές ανάγκες της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες και θα την πάνε μπροστά. Προχωράμε δυναμικά στο δρόμο για την Κοινωνία των Gigabit, και βάσει των δεσμεύσεών μας, φέρνουμε την οπτική ίνα σε ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αναβαθμίζουμε τις ταχύτητες όπου είναι τεχνολογικά εφικτό. Είναι δύο παράλληλα μεγάλα έργα, με τεράστια σημασία για τη χώρα. Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους μας, ιδίως τους τεχνικούς μας, που τα φέρνουν εις πέρας», δήλωσε σχετικά ο Chief Officer Τεχνολογίας & Λειτουργιών Ομίλου ΟΤΕ – CEO CTS, κ. Στέφανος Θεοχαρόπουλος.