Η Ρωσία αρνείται να αφήσει τις προσαρτημένες περιοχές

Η Ρωσία αρνείται να αφήσει τις προσαρτημένες περιοχές
epa07250256 The Russian flag, seen through barbed wire, flies over the Russian Embassy in Kiev, Ukraine, 27 December 2018, during a protest denouncing the disappearance of Crimean activists. The protesters demand for an inquiry into the disappearance of fifteen Crimean Tatars and pro-Ukrainian activists who went missing since the annexation of Crimea by Russia in 2014. They accuse Russian authorities of procrastinating and blocking an inquiry into the cases. EPA/SERGEY DOLZHENKO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ρωσία δηλώνει ότι είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις αν το Κίεβο αποδεχθεί στον έλεγχο της Μόσχας στις 4 περιοχές.

Το Κρεμλίνο επανέλαβε σήμερα τη θέση του σύμφωνα με την οποία η Ρωσία είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, όμως οι νέες “εδαφικές πραγματικότητες” δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η Ρωσία δεν θα απαρνηθει ποτέ τις διεκδικήσεις της σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές που η Μόσχα ανακοίνωσε ότι προσάρτησε πέρυσι έπειτα από δημοψηφίσματα τα οποία το Κίεβο και η Δύση κατήγγειλαν ως ψευδή και παράνομα.

“Υπάρχουν ορισμένες πραγματικότητες που έχουν γίνει ήδη ένας εσωτερικός παράγοντας. Εννοώ τα νέα εδάφη. Το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπάρχει, και δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η Ρωσία δεν θα μπορέσει ποτέ να συμβιβαστεί σε αυτό, αυτές είναι σημαντικές πραγματικότητες”, δήλωσε σήμερα ο Πεσκόφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία διακήρυξε ότι προσάρτησε τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια τον περασμένο Σεπτέμβριο σε μια μεγάλη τελετή στη Μόσχα.

Στη συνέχεια οι περιοχές αυτές ονομάστηκαν συστατικά υποκείμενα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε συνταγματικό διάταγμα.

Ο Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις αν το Κίεβο αποδεχθεί στον έλεγχο της Μόσχας στις περιοχές αυτές.

“Με μια ευνοϊκή κατάσταση και την κατάλληλη στάση από τους Ουκρανούς, αυτό μπορεί να επιλυθεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Όμως το κύριο πράγμα είναι να επιτύχουμε τους στόχους μας”, είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν ελέγχουν πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές, και η Μόσχα λέει πως μάχεται για να τις “απελευθερώσει” από τον έλεγχο Ουκρανών νεοναζί.

Το Κίεβο και η Δύση λένε πως αυτό είναι αβάσιμο πρόσχημα για παράνομη αρπαγή εδάφους.

Η Ουκρανία λέει πως τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να φύγουν από κάθε εκατοστό ουκρανικού εδάφους περιλαμβανομένων των τεσσάρων προσαρτημένων περιοχών και της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014 προτού μπορέσει να συζητηθεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: