Η Ρωσία κήρυξε οικονομικό πόλεμο στην Τουρκία

Η Ρωσία κήρυξε οικονομικό πόλεμο στην Τουρκία
epa04510965 Russian President Vladimir Putin and his Turkish counterpart Recep Tayyip Erdogan (not pictured) deliver a news conference after their meeting in the new presidential palace outside Ankara, Turkey, 01 December 2014. Putin and Erdogan began a meeting in Ankara to discuss their often opposing views on the crisis in Syria, the Islamic State threat and gas supplies to Turkey. Russia agreed to send more gas to Turkey and charge 6 per cent less for the energy, starting in January. Putin is on a one-day official visit to Turkey. EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Πολλαπλά χτυπήματα στην τουρκική οικονομία σε εισαγωγές τροφίμων, τουρισμό και ενεργειακό τομέα από τις ρωσικές αρχές.

Οι προνομιακές εμπορικές σχέσεις που χτίστηκαν την περίοδο του εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία είναι έτοιμες να καταρρεύσουν μετά το επεισόδιο στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας και την κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους.

Εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης δήλωσε την Πέμπτη ότι οι αρχές τις χώρας είναι έτοιμες να απορρίψουν τουλάχιστον το 15% των τροφίμων που προέρχονται από την Τουρκία, έπειτα από τη διεξαγωγή «αυστηρότερων ελέγχων με βάση τις διατροφικές προδιαγραφές», όπως δήλωσε.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο επικαλείται τον υπουργό Γεωργίας Αλεξάντρ Τκατσόφ που κάνει λόγο για «επανειλημμένες παραβιάσεις των ρωσικών κανονισμών από τους τούρκους παραγωγούς».

Φυσικά η κίνηση αυτή έχει ήδη θεωρηθεί από την παγκόσμια κοινή γνώμη ως ένα από τα πρώτα αντίποινα της Ρωσίας μετά τις ευθείες κατηγορίες του προέδρου Πούτιν κατά του Τούρκου ομολόγου του, για «πισώπλατο μαχαίρωμα» και για συνεργασία της Τουρκίας με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Ρωσία «δεν επιβάλλει εμπάργκο» στην Τουρκία, αλλά απλώς ενισχύει τους ελέγχους των εισαγόμενων τροφίμων και αγροτικών προϊόντων. «Αυτοί οι περιορισμοί εισάγονται λόγω των εντεινόμενων κινδύνων από διάφορες εκδοχές του εξτρεμισμού. Φυσικά, λαμβάνονται μέτρα για αύξηση των ελέγχων. Αυτό είναι λογικό, ιδίως εάν ληφθούν υπόψη οι απρόβλεπτες ενέργειες της Τουρκίας», σημείωσε.

Επιπλέον, την Τετάρτη το πρακτορείο Interfax είχε μεταδώσει πως η Ρωσία θα απαγορεύσει την εισαγωγή πουλερικών από Τούρκο προμηθευτή από την 1η Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας δεν επηρεάστηκαν από το εμπάργκο που επέβαλαν εκατέρωθεν ΕΕ και Ρωσία μετά την κρίση στην Ουκρανία. Οι Τούρκοι παραγωγοί τροφίμων είδαν τους τελευταίους μήνες τα προϊόντα τους να αντικαθιστούν τα ευρωπαϊκά, καθώς οι τουρκικές αρχές είχαν κάνει ξεκάθαρο εξ αρχής ότι ως μη μέλος της ΕΕ μπορούν να συνεχίσουν να καλύπτουν τις ανάγκες της ρωσικής αγοράς.

Ο Μεντβέντεφ περιέγραψε το πλαίσιο των οικονομικών κυρώσεων

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζήτησε από την κυβέρνησή του να ετοιμάσει μέσα δύο ημέρες σειρά οικονομικών μέτρων σε αντίποινα για την “επιθετική ενέργεια” της Τουρκίας η οποία κατέρριψε την Τρίτη ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος στη μεθόριο με τη Συρία.

Ο Μεντβέντεφ κάλεσε την κυβέρνηση “να θέσει σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων, στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, αντιδρώντας στην επιθετική ενέργεια της Τουρκίας”.

“Προτείνω όλα αυτά να γίνουν μέσα σε δύο ημέρες προκειμένου να περάσουμε το ταχύτερο δυνατό στις απαραίτητες διαδικασίες”, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, “οι συμφωνίες και τα επενδυτικά σχέδια μπορεί να παγώσουν ή απλούστατα να εγκαταλειφθούν”, προειδοποίησε.

Συλλήψεις Τούρκων επιχειρηματιών στην Τουρκία

Η Ρωσία δεν στέκεται μόνο στις απειλές για επιβολή άτυπου εμπορικού εμπάργκο στην Τουρκία, καθώς όπως μετέδωσε την Πέμπτη η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ομάδα Τούρκων επιχειρηματιών φέρεται να κρατείται από τις ρωσικές αρχές για ψευδείς δηλώσεις σε σχέση με το σκοπό του ταξιδιού τους στην Ρωσία.

Πιο συγκεκριμένα, μια ομάδα περίπου 50 Τούρκων επιχειρηματιών που βρισκόταν στην ρωσική πόλη Κρασνοντάρ για μια διεθνή αγροτική έκθεση, συνελήφθησαν στις 25 Νοεμβρίου, σύμφωνα με έναν εκ των συλληφθέντων που μίλησε στο CNN Türk.

Οι επιχειρηματίες που παρουσιάστηκαν σήμερα στο δικαστήριο, «θα παραμείνουν υπό κράτηση επί 10 μέρες προτού απελαθούν», ενώ σε κάθε ένα επεβλήθη στον καθένα πρόστιμο 4.000 ρουβλίων με την αιτιολογία ότι ως λόγο του ταξιδιού τους στην Ρωσία είχαν δηλώσει τον τουρισμό ενώ βρισκόταν στην χώρα για εμπορικούς λόγους.

«Παγώνει» ο αγωγός αερίου

Μετά την απόφαση της Μόσχας για ενισχύσει τους ελέγχους στα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα που εισάγονται από την Τουρκία, συνέχεια στις προαναγγελίες οικονομικών κυρώσεων έδωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik, ο Alexey Ulyukayev δήλωσε πως το σχέδιο για τη δημιουργία του αγωγού Turkish Stream επίσης εμπίπτει στα οικονομικά μέτρα κατά της Τουρκίας, ενώ οι κυρώσεις ενδέχεται συμπεριλάβουν και το πυρηνικό εργοστάσιο στην Akkuyu, στην ανοικοδόμηση του οποίου συμμετέχουν και οι Ρώσοι.

Σύμφωνα με το ρωσικό σχέδιο, ο Turkish Stream επρόκειτο να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τη Μαύρη Θάλασσα και μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη.

Περιορισμοί μπορεί ακόμη να υπάρξουν -σύμφωνα με τον υπουργό- και στις αεροπορική διασύνδεση των δύο χωρών.

«Τα τμήματα θα προετοιμάσουν σύντομα τις προτάσεις τους, σε μία-δύο ημέρες. Το υπουργείο Μεταφορών επίσης έχει κάποιες προτάσεις. Όπως είπα, ο νόμος επιτρέπει τον περιορισμό της χρήσης του εναέριου χώρου και των αεροδρομίων. Που σημαίνει πως είναι πιθανός ένας περιορισμός τόσο των κανονικών πτήσεων όσο και των charter», δήλωσε ο Ulyukayev, ο οποίος πρόσθεσε πως η Μόσχα είναι επίσης πιθανό να μπλοκάρει και τη δημιουργία ενός κοινού επενδυτικού ταμείου μεταξύ των δύο χωρών.

Ακυρώνονται ήδη τουριστικά πακέτα από τη Ρωσία στην Τουρκία

Η είδηση της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία άνοιξε ένα ακόμη επεισόδιο στις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Μετά την προαναγγελία για τις κυρώσεις στα διατροφικά προϊόντα, οι ρωσικές αρχές ξεκίνησαν ήδη και έναν κρυφό πόλεμο στην τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας.

Όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, ένα από τα μεγαλύτερα ρωσικά τουριστικά πρακτορεία, Pegas Touristik, ακύρωσε όλα τα πακέτα διακοπών στην Τουρκία έως τις 29 Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, η γενική διευθύντρια Άννα Ποντγκόρναγια.

«Έχουμε αναστείλει προς το παρόν πωλήσεις στην Τουρκία. Όλα τα πακέτα που πωλήθηκαν μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου ακυρώνονται. Οι τουρίστες που αγόρασαν αυτά τα πακέτα θα κληθούν να επιλέξουν άλλους προορισμούς», είπε. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τουρισμού της Ρωσίας ζήτησε από τουριστικούς πράκτορες της χώρας να αναστείλουν τις πωλήσεις πακέτων διακοπών στην Τουρκία, που ήταν μέχρι στιγμής, ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών για τους Ρώσους. Αυτή την στιγμή, βρίσκονται στην Τουρκία περίπου 10.000 Ρώσοι τουρίστες.

«Οι Ρώσοι που βρίσκονται στην Τουρκία να επιστρέψουν πίσω»

Oι Ρώσοι υπήκοοοι που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία πρέπει να επιστρέψουν στη Ρωσία, συνέστησε επιτακτικά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, προειδοποιώντας για «τρομοκρατικούς» κινδύνους.

«Λόγω της τρέχουσας τρομοκρατικής απειλής στην Τουρκία, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας στους Ρώσους πολίτες να αποφεύγουν να επισκέπτονται την Τουρκία και συστήνουμε σε εκείνους που βρίσκονται στην χώρα αυτή για προσωπικούς λόγους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους» επισημαίνει το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ένα δελτίο τύπου.