Η Ryanair ανοίγει «φτερά» για Αμερική

Η Ryanair ανοίγει «φτερά» για Αμερική

Μπορεί ο Μάικλ Ο Λίρι να πετύχει εκεί όπου απέτυχε ο Φρέντι Λέικερ;

του Τζέφρι Σμιθ

Αποτέλεσε αίτημα για χρόνια, αλλά η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair Plc έχει πλέον λάβει τη μεγάλη απόφαση και ενέκρινε τα σχέδια για έναρξη των υπηρεσιών χαμηλού κόστους στα υπερατλαντικά δρομολόγια.

Η κίνηση αυτή είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αναστάτωση στα διοικητικά συμβούλια των αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης, που έχουν βιώσει τον αποδεκατισμό των πτήσεων μικρών αποστάσεων από εταιρείες σαν την Ryanair και την Easyjet κατά τα τελευταία χρόνια και οι οποίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα κέρδη από τις μεγάλες υπερατλαντικές πτήσεις.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί πριν το 2020. Με την ταχεία ανάπτυξη της αεροπορικής βιομηχανίας σε όλο τον κόσμο, χάρη στην έκρηξη της ζήτησης από την άνοδο της μεσαίας τάξης της Ασίας, τα βιβλία παραγγελιών της Boeing Corp. και της Airbus είναι πληρέστερα από ποτέ. Η Ryanair ανέφερε ότι μπορεί να χρειαστεί να περιμένει από τέσσερα έως πέντε έτη για την παραλαβή των αεροσκαφών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η Ryanair ανακοίνωσε ότι θέλει να εξυπηρετήσει 12-14 πόλεις της Ευρώπης και 12-14 στις ΗΠΑ, χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω.

Οι Financial Times ανέφεραν ότι η ευρωπαϊκή βάση θα βρίσκεται στο τρίτο αεροδρόμιο του Λονδίνου, το  Stansted, και τα υπόλοιπα αεροδρόμια προορισμού /προέλευσης θα περιλαμβάνουν το Δουβλίνο, το Βερολίνο και την Κολωνία στη Γερμανία, καθώς και άλλα αεροδρόμια στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Σκανδιναβία. Στις ΗΠΑ, οι πτήσεις θα συνδέουν τη Βοστώνη, το Σικάγο, τη Φλόριντα, το Μαϊάμι, τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, DC, μεταξύ άλλων.

Η Ryanair, η οποία εξελίχθηκε από μια άγνωστη χαμηλού-κόστους εταιρεία σε μία από τις πιο δημοφιλείς στην Ευρώπη από την άποψη του αριθμού των επιβατών, αναλαμβάνει μια πρόκληση που υπήρξε καταστροφική για άλλους στο παρελθόν, κυρίως την Skytrain του Σερ Φρέντι Λέικερ. Ο Λέικερ δανείστηκε μεγάλα ποσά για να αγοράσει αεροπλάνα και κήρυξε πτώχευση το 1982, καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν απότομα λόγω του σοκ των τιμών στην ενέργεια μετά την ιρανική επανάσταση. Η Ryanair μπορεί και δανείζεται με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια σήμερα, λόγω του επενδυτικού βαθμού αξιολόγησης που έχει (ΒΒΒ + από τη Fitch και την S&P) και λόγω της πολιτικής μηδενικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά το που θα κυμαίνεται η πιστοληπτική της αξιολόγηση σε πέντε χρόνια από σήμερα κανείς δε μπορεί να το γνωρίζει.

Οι ίδιοι μακροοικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν τα επιτόκια επηρεάζουν γενικά με τον ίδιο τρόπο και τις τιμές των καυσίμων, οι οποίες αντιστοιχούν σε πάνω από το ένα τρίτο του συνολικού λειτουργικού κόστους της Ryanair και οι οποίοι βρίσκονται σήμερα σε κυκλικά χαμηλά επίπεδα. Το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας θα πρέπει να κοστολογηθεί για να αντέξει σε ένα διπλό χτύπημα, όταν έρθει η ώρα.

Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι οι ανταγωνιστές, όπως η Consolidated Airlines Group Plc, η μητρική εταιρεία της British Airways και της Iberia, ή η  Delta και η  United δε θα υπερασπιστούν το ολιγοπώλιο υψηλού περιθωρίου κέρδους έναντι των νεοεισερχομένων εταιρειών με λιγότερο πείσμα από ότι κατά το παρελθόν.