Η Samsung καινοτομεί: Αυτό είναι το νέο smartphone που…διπλώνει

Η Samsung καινοτομεί: Αυτό είναι το νέο smartphone που…διπλώνει

Το διαβόητο Project X όπως έχει ονομαστεί από τον τύπο έχει γίνει κάτι σαν το ιερό δισκοπότηρο των «έξυπνων κινητών».

Τις φήμες που θέλουν την Samsung να είναι πολύ κοντά στην παρουσίαση ενός smartphone με οθόνη που διπλώνει επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο CNBC ο Διευθύνων Σύμβουλος του τομέα κινητών της κορεάτικης εταιρείας.

Το διαβόητο Project X όπως έχει ονομαστεί από τον τύπο έχει γίνει κάτι σαν το ιερό δισκοπότηρο των smartphones, καθώς οι φήμες που το ακολουθούν θέλουν την Samsung να παρουσιάσει ένα κινητό με οθόνη που διπλώνει στην μέση, κάτι που θα αποτελέσει πραγματικά σημείο αναφοράς και τεχνολογίας στην αγορά των samrtphones και θα δώσει τεράστια δυναμική σε μια εταιρεία που τον τελευταίο καιρό έχει «κατηγορηθεί» πως έχει επαναπαυθεί στις δάφνες της και δεν καινοτομεί.

Ο DJ Koh μιλώντας στο CNBC επιβεβαίωσε τις φήμες που θέλουν το project X να είναι σχεδόν έτοιμο και αποκάλυψε πως η παρουσίαση του θα γίνει μέσα στην χρονιά. Όπως δήλωσε ο DJ Koh «ήρθε η ώρα να το δώσουμε στον κόσμο» καθώς όπως είπε οι έρευνες έδειξαν πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και μερίδιο αγοράς για μια τέτοια συσκευή.

Ο Koh δεν θέλησε να δώσει καμία επιπλέον πληροφορία για το πώς θα λειτουργεί η συσκευή ή το πως θα υλοποιηθεί το δίπλωμα της οθόνης ενώ το μόνο που αρκέστηκε να αποκαλύψει περαιτέρω ήταν πως στόχος της εταιρείας είναι να μην μοιάζει απλά με ένα ακόμα tablet όταν ανοίγει η οθόνη, καθώς στο σχεδιαστικό τμήμα της εταιρείας ετοιμάζει «εκπλήξεις» που θα το διαφοροποιούν ριζικά.

Κατά την διάρκεια της IFA, o Koh είχε αναφερθεί σε μερικού προβληματισμούς και γενικεύσεις γύρω από το project X «Μπορείτε να εκτελέσετε τις περισσότερες λειτουργίες στην διπλωμένη του μορφή, όμως αν χρειαστεί να δείτε κάτι ή να περιηγηθείτε στο internet τότε θα χρειαστεί να το ξεδιπλώσετε. Αλλά ακόμα και με την οθόνη σε πλήρη έκταση, τι παραπάνω οφέλη μπορεί να προσφέρει σε σχέση με ένα tablet; Αν η εμπειρία είναι ίδια με ενός tablet τότε ο καταναλωτής δεν έχει κανένα λόγο να το αγοράσει» και συνέχισε: «Έτσι, κάθε συσκευή, κάθε χαρακτηριστικό κάθε καινοτομία θα πρέπει να έχει κάτι σημαντικό να “πει” στον τελικό πελάτη. Αν ο τελικός πελάτης ενθουσιαστεί με την εμπειρία χρήσης, τότε η Samsung θα είναι δικαιωμένη για τις επιλογές της».

Η ιδέα του αναδιπλώμενου smartphone έχει εδώ και καιρό «γοητεύσει» τα τμήματα σχεδιασμού των εταιρειών, ενώ έχουν ήδη παρουσιαστεί οι πρώτες υλοποιήσεις, με πιο αξιοπρόσεκτη αυτή της ZTE, η έκδοση της οποίας όμως απλά στηρίζεται στην παραδοσιακή σχεδίαση του μεντεσέ. Η Samsung όπως δείχνουν οι μέχρι στιγμής διαρροές και αποκαλύψεις από τις πατέντες που έχουν κατατεθεί, ετοιμάζει μια ενιαία εύκαμπτη οθόνη η οποία θα μπορεί να διπλώνει, ενώ όπως είχε αποκαλύψει η Wall Street Journal το καλοκαίρι, μέσα στην χρονιά θα παρουσιαστεί ένα αναδιπλούμενο κινητό με ενιαία οθόνη.

Σύμφωνα με τον Koh η συσκευή θα μπορούσε να παρουσιαστεί τον Νοέμβριο στο συνέδριο των Samsung Developers στο Σαν Φρανσίσκο, αλλά δεν έδωσε καμία ένδειξη για το πότε θα μπορούσε να βγει στην κυκλοφορία και παραδέχτηκε πως αν και η εταιρεία έχει σχεδόν ολοκληρώσει τον σχεδιασμό, η διαδικασία παραγωγής είναι «περίπλοκη».

Μια τέτοια κίνηση μπορεί να ήταν ακριβώς αυτό που χρειάζεται η εταιρεία μπαίνοντας στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, ένα έτος που δεν έχει πάει καλά για την εταιρεία καθώς είδε τόσο τις δικές της πωλήσεις να πέφτουν αλλά και αυτές των ανταγωνιστών της (ειδικά από την Κίνα) να ανεβαίνουν επικίνδυνα. Η πτώση ήταν τόσο μεγάλη στο δεύτερο τρίμηνο, αγγίζοντας το -20%, που η Samsung αναγκάστηκε να μεταφέρει την παρουσίαση του Note 9 σχεδόν 2 μήνες νωρίτερα για να τονώσει τις πωλήσεις του τρίτου τριμήνου και να «κόψει» την φόρα των ανταγωνιστών της οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα δικά τους flagships στις αρχές του Φθινοπώρου.

Εκτός από την παρουσίαση του αναδιπλούμενου smartphone, όπως ανακοίνωσε ο Koh, η Samsung θα αλλάξει όλη της την στρατηγική στην μεσαία κατηγορία, παρουσιάζοντας μοντέλα με κορυφαία χαρακτηριστικά σε προσιτές τιμές, καθώς η μεσαία κατηγορία και οι πωλήσεις της διαμορφώνουν τον «πρωταθλητή» των πωλήσεων.