Η Σανγκάη γέμισε πλοία φορτωμένα με εμπορεύματα και η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα “τρίζει” ξανά

Η Σανγκάη γέμισε πλοία φορτωμένα με εμπορεύματα και η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα “τρίζει” ξανά
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα νέα σκληρά μέτρα καραντίνας της Κίνας έχουν οδηγήσει σε μεγάλη συσσώρευση φορτηγών πλοίων και εμπορευματοκιβωτίων μπροστά από το λιμάνι της Σαγκάης. Καθώς οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά, το μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο πρέπει να διαχειριστεί με πολύ λιγότερο προσωπικό. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει την κλίμακα του προβλήματος, χρησιμοποιώντας χάρτη της περιοχής από τις 28 Απριλίου, όπως αποτυπώθηκε από το FleetMon, μια διαδικτυακή πύλη παρακολούθησης πλοίων.

Όσον αφορά τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι της Σαγκάης, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, 47 εκατομμύρια TEUs (TEU είναι η μονάδα μέτρησης μεγεθών εμπορευματοκιβωτίων) διακινήθηκαν εκεί πέρυσι. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος, θα αναφέρουμε ότι το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, το οποίο βρίσκεται στο Ρότερνταμ, είχε μόνο 15,3 εκατομμύρια TEUs που διακινήθηκαν την ίδια χρονιά.

Το FleetMon χρησιμοποιεί τα σήματα των Αυτόματων Συστημάτων Αναγνώρισης (AIS) των πλοίων για την εμφάνιση του όγκου της κυκλοφορίας. Τα σήματα AIS είναι σημαντικά στη ναυτιλία για την ανταλλαγή δεδομένων πλοήγησης μέσω ραδιοφώνου. Κάθε πλοίο άνω των 20 μέτρων πρέπει να εκπέμπει ένα σήμα AIS, το οποίο θα μεταδίδει, μεταξύ άλλων, όνομα κλήσης, τύπο σκάφους, θέση GPS, διαστάσεις και παρόμοια δεδομένα.

Πηγή: Statista