Η Σαουδική Αραβία θέλει τους μεγαλύτερους αθλητικούς αστέρες και θα πληρώσει…

Η Σαουδική Αραβία θέλει τους μεγαλύτερους αθλητικούς αστέρες και θα πληρώσει…
Nassr's Portuguese forward #07 Cristiano Ronaldo (R) celebrates with Nassr's Saudi midfielder #29 Abdulrahman Ghareeb after scoring a goal during the Saudi Pro League football match between Al-Nassr and Al-Hazem at the King Abdullah Sports City in Buraidah, on September 2, 2023. (Photo by Abdulaziz ALNOMAN / AFP) Photo: AFP
Η Σαουδική Αραβία έχει τόσα χρήματα να ξοδέψει για σπορ που κανείς άλλος δεν μπορεί να την συναγωνιστεί, λέει ένας από τους πιο δημοφιλείς αθλητές στον κόσμο.

Η Σαουδική Αραβία θέλει τους μεγαλύτερους αθλητικούς αστέρες του κόσμου και δεν φοβάται να πληρώσει πολλά χρήματα για να τους κερδίσει. Και σύμφωνα με έναν από τους πιο δημοφιλείς αθλητές στον κόσμο, κανείς άλλος δεν μπορεί να την συναγωνιστεί.
Η χώρα επενδύει δισεκατομμύρια στη νεοσύστατη αθλητική της σκηνή.

Εκτός από την κατασκευή τεράστιων γηπέδων και τη χορηγία και τη φιλοξενία μεγάλων αθλητικών γεγονότων, η Σαουδική Αραβία έχει ξοδέψει μια περιουσία για την προσέλκυση κορυφαίων αθλητών από μεγάλες ομάδες άλλων χωρών.

Ωστόσο, η χώρα – η οποία στο παρελθόν έχει δεχθεί μια σειρά από καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – έχει κατηγορηθεί για “sportswashing”, δηλαδή ότι χρησιμοποιεί τον αθλητισμό για να αποσπάσει την προσοχή από την αμφιλεγόμενη εικόνα της.

Το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία οδήγησε επίσης σε επικρίσεις αθλητών σταρ που δέχτηκαν τεράστιους μισθούς για να μετακομίσουν στη χώρα και να παίξουν για τις ομάδες της.

Σε μια συνέντευξη στο Bloomberg που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, ο Άγγλος παίκτης κρίκετ Μπεν Στόουκς υπερασπίστηκε τις αποφάσεις των αθλητών που έχουν μετακομίσει στη Σαουδική Αραβία για δουλειά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν μπορείς να ανταγωνιστείς τα χρήματα, ειδικά τα χρήματα που ρίχνει η Σαουδική Αραβία σε ορισμένους ανθρώπους», είπε ο Στόουκς, αρχηγός της αγγλικής ομάδας κρίκετ. «Οι άνθρωποι μπορεί να βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία της ζωής τους και σε διαφορετικά σημεία της καριέρας τους, όπου άλλα πράγματα έχουν μεγαλύτερη σημασία για αυτούς».

Το κρίκετ είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο μετά το ποδόσφαιρο, με πολλούς οπαδούς σε χώρες όπως η Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία – και η Σαουδική Αραβία δεν έχει κρύψει τις προθέσεις της να καθιερωθεί ως κομβική χώρα για το άθλημα.
Νωρίτερα φέτος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρίκετ της Σαουδικής Αραβίας (SACF) Πρίγκιπας Saud bin Mishal Al-Saud δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι ήθελαν να κάνουν τη Σαουδική Αραβία «έναν παγκόσμιο προορισμό για κρίκετ».

Εντωμεταξύ, τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον Απρίλιο ότι η Σαουδική Αραβία σκέφτεται να ξεκινήσει το δικό της τουρνουά κρίκετ σε μια προσπάθεια να προσελκύσει μερικούς από τους πιο διάσημους παίκτες του αθλήματος.

Ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco – μια από τις πιο πολύτιμες εταιρείες στον κόσμο – θα σπονσοράρει το Παγκόσμιο Κύπελλο Κρίκετ 2023, το οποίο ξεκινά τον Οκτώβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα τουρνουά κρίκετ στη Σαουδική Αραβία θα σηματοδοτούσε μια ακόμη κίνηση στην προσπάθεια της χώρας να ταράξει τον κόσμο του αθλητισμού. Η χώρα έχει ήδη διοχετεύσει χρήματα σε αγώνες αυτοκινήτου Formula 1, πυγμαχία, γκολφ και ποδόσφαιρο.

Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας αγόρασε πλειοψηφικό μερίδιο στην αγγλική ομάδα της Premier League, Newcastle United, το 2021 για περίπου 300 εκατομμύρια λίρες, αλλά η μεγάλη του επένδυση στον εγχώριο αθλητισμό είναι σε μεγάλα ονόματα όπως ο οδηγός της F1, Λιούις Χάμιλτον και ο αστέρας του ποδοσφαίρου Κριστιάνο Ρονάλντο.

Η προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να γίνει ένα σημαντικό αθλητικό hotspot γίνεται επειδή η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα προσπαθεί να διαφοροποιήσει την οικονομία της από τα ορυκτά καύσιμα.

Ως μέρος αυτής της στρατηγικής, η χώρα έχει αποδείξει την προθυμία της να καταβάλει τεράστιους μισθούς για μεγάλα ονόματα των αστέρων του αθλητισμού. Ωστόσο, δεν έχουν αποδεχτεί τις προσφορές της όλοι οι αθλητές σταρ που έχει προσπαθήσει να προσελκύσει.

Το σύμβολο του γκολφ, Τάιγκερ Γουντς, φέρεται να απέρριψε τουλάχιστον 700 εκατομμύρια δολάρια για να παίξει στο τουρνουά γκολφ LIV που χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία.

Εντωμεταξύ, μια σειρά από ποδοσφαιριστές φέρεται να είπαν όχι στα χρήματα της Σαουδικής Αραβίας – συμπεριλαμβανομένου του Λιονέλ Μέσι, ενός από τα πιο διάσημα πρόσωπα του αθλήματος, που απέρριψε μια προσφορά από την Αλ-Χιλάλ φέτος υπέρ της αμερικανικής ομάδας Ίντερ Μαϊάμι.

Πηγή: Fortune