Η Σαουδική Αραβία ξεμένει από μετρητά!

Η Σαουδική Αραβία ξεμένει από μετρητά!

Ούτε η Μέση Ανατολή δεν μπορεί να αντέξει το κόστος του φθηνού πετρελαίου.

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αν η τιμή του πετρελαίου παραμείνει κοντά στα 50 δολάρια, τότε οι περισσότερες χώρες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής θα στερέψουν από μετρητά σε διάστημα μικρότερο των πέντε ετών.

Τα τεράστια πλεονάσματα στους προϋπολογισμούς γρήγορα μετατρέπονται σε μαζικά ελλείμματα και πολλές από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία, αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν μεγάλα κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Η Σαουδική Αραβία … στερεύει από μετρητά

Η Σαουδική Αραβία, που ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, θα πρέπει να πουλάει πετρέλαιο κοντά στα 106 δολάρια για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Γι ‘αυτό και η Σαουδική Αραβία κινείται γρήγορα για να διατηρήσει τη ρευστότητά της.

Όχι μόνο συγκέντρωσε 4 δισεκατομμύρια από την πώληση ομολόγων εντός του 2015, αλλά η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει συγκέντρωσε μέχρι και 70 δισεκατομμύρια δολάρια από εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, όπως η BlackRock, τους τελευταίους έξι μήνες.

Περικοπές δαπανών ενόψει

Η Σαουδική Αραβία θεωρείται απίθανο να προχωρήσει σε αύξηση της φορολογίας, ωστόσο αναμένεται να «ψαλιδίσει» ορισμένες μορφές δαπανών. Πρόκειται κυρίως για δαπάνες μεγάλων έργων υποδομής και σε καμία περίπτωση δαπάνες για την κοινωνία και τα στρατιωτικά προγράμματα της χώρας.

Τα προβλήματα, ωστόσο, δεν περιορίζονται στη Σαουδική Αραβία. Η ευρύτερα «γειτονιά» πλήττεται από την πτώση της τιμής του πετρελαίου και την αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ιράν, Ιράκ, Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμπληρώνουν το παζλ της οικονομικής «δυσπραγίας» στην περιοχή.