Η SAP εγκαταλείπει μια εξαγορά που κάποτε παρομοίαζε με εκείνη του Instagram από το Facebook

Η SAP εγκαταλείπει μια εξαγορά που κάποτε παρομοίαζε με εκείνη του Instagram από το Facebook
epa06743638 (L-R) Board members of SAP SE, Robert Enslin, Bernd Leukert, Luka Mucic, Adaire Fox-Martin, Christian Klein, CEO Bill McDermott, Jennifer Morgan, Michael Kleinemeier and Stefan Ries pose for photographs prior to the annual General Meeting of the the Germany-based multinational business software developer, in Mannheim, Germany, 17 May 2018. Business media reported that CEO Bill McDermott is expected to deliver a keynote speech on the future of SAP SE aimed at increasing the company's market value. EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γιατί ήταν έκπληξη για την αγορά η κίνησή της.

Την περασμένη εβδομάδα, η SAP ανακοίνωσε το σχέδιο αυτονόμησης της Qualtrics και εισόδου της δεύτερης στο χρηματιστήριο. Πρόκειται για μια εταιρεία με έδρα στις ΗΠΑ, που εστιάζει στην ανάλυση ανατροφοδότησης πελατών, την οποία η SAP εξαγόρασε για 8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018.

Η είδηση προκαλεί, βεβαίως, έκπληξη. Εξάλλου, είναι λιγότερο από δύο χρόνια από τότε που η γερμανική εταιρεία λογισμικού εξαγόρασε την Qualtrics, η οποία τότε βρισκόταν στα πρόθυρα εισόδου στο χρηματιστήριο και υποστηριζόταν από κολοσσούς όπως η Accel, η Insight και η Sequoia.

Ο πρώην CEO της SAP που επέβλεψε τη συμφωνία, Bill McDermott, την είχε παρομοιάσει με την εξαγορά του Instagram από το Facebook για 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Διάφορες εταιρείες φαίνεται ότι αρέσκονται στο να επικαλούνται τη συμφωνία Facebook-Instagram όποτε γεννιούνται ερωτήματα για την πολιτική αποτίμησης της αξίας των εταιρειών που εξαγοράζουν. Το Facebook εξαγόρασε την εταιρεία διαμοιρασμού φωτογραφιών για ένα φαινομενικά τεράστιο ποσό, όταν αυτή είχε μόνο 13 εργαζομένους, και το στοίχημα απέδωσε.

Και η SAP είχε δεχθεί κριτική για τη συμφωνία με την Qualtrics – συγκεκριμένα, ότι πλήρωσε πάρα πολλά για να την αποκτήσει. Ενώ η αποτίμηση αξίας της εταιρείας, βάσει των εγγράφων της αρχικής δημόσιας προσφοράς της το 2018, κινείτο στα 4,5 με 5 δισεκατομμύρια δολάρια, η SAP πλήρωσε πολλά περισσότερα.

Σήμερα, το στοίχημα της SAP με την Qualtrics δεν φαντάζει και τόσο κακό. Βάσει των τωρινών δεδομένων της αγοράς, οι αναλυτές της Jefferies εκτιμούν ότι η αξία της Qualtrics μπορεί να αγγίζει και τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια (14 δισεκατομμύρια ευρώ). Όμως, όπως σημειώνει ο συνάδελφός μου Michal-Lev-Ram, «Όταν εξετάζεις τη συμφωνία βάσει της αρχικής πρόθεσης της εξαγοράς (η από κοινού ανάπτυξη των δύο εταιρειών ως μία), είναι δύσκολο να φανταστείς ότι όλα πήγαν όπως είχαν σχεδιαστεί».

Η SAP θα διατηρήσει πλειοψηφικό μερίδιο στη νέα εισηγμένη εταιρεία, ενώ ο ιδρυτής της Qualtrics, Ryan Smith, προτίθεται να γίνει ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχός της.