Η συγχώνευση που δημιουργεί μια από τις κορυφαίες ναυτιλιακές παγκοσμίως

Η συγχώνευση που δημιουργεί μια από τις κορυφαίες ναυτιλιακές παγκοσμίως

Cosco και China Ocean Shipping θα συγχωνεύσουν τις δραστηριότητές τους.

Το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας ενέκρινε τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων ναυτιλιακών εταιριών της χώρας, της China Ocean Shipping (Group) Company (COSCO) και της China Shipping Group Co, σε μια ακόμα προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστήσει τον συγκεκριμένο κλάδο περισσότερο ανταγωνιστικό διεθνώς.

Το νέο σχήμα θα αποτελέσει την τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο ναυτιλιακή εταιρία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, με μερίδιο αγοράς περίπου 8,1%, αρκετά πίσω από τις AP Moeller – Maersk A/S, Mediterranean Shipping Co SA και CMA CGM SA.

«Με την έγκριση του Κρατικού Συμβουλίου, η COSCO και η China Shipping θα αναδιαρθρωθούν», ανέφερε σήμερα στην ιστοσελίδα του η εποπτική αρχή κρατικής περιουσίας, χρησιμοποιώντας μια φράση που συχνά θεωρείται ότι αναφέρεται σε συγχώνευση. Δεν έδωσε, ωστόσο, περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η China Shipping Network Technology Co. Ltd, η εισηγμένη μονάδα της China Shipping, ανέφερε σε ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο ότι η συγχώνευση θα επικεντρωθεί στην μεταφορά φορτίων, εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και στις υπηρεσίες μεταφοράς πετρελαίου. Πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση των μετοχών της στο χρηματιστήριο του Σενζέν θα ξεκινήσει και πάλι στις 14 Δεκεμβρίου. Η διαπραγμάτευση των μετοχών των εισηγμένων μονάδων των δύο εταιρίων έχει ανασταλεί από τις 10 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών της Barclays, η COSCO και η China Shipping ελέγχουν μαζί περιουσιακά στοιχεία αξίας 488 δισεκ. γιουάν (76 δισεκ. δολαρίων).

Τα σχέδια για την αναδιάρθρωση δυο μεγάλων κρατικών ναυτιλιακών ομίλων, ο τζίρος των οποίων ξεπερνά τα 40 δις. ευρώ, ανακοίνωσε η Κίνα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη δημιουργία μιας εκ των μεγαλυτέρων ναυτιλιακών στον κόσμο και δείχνοντας την πρόθεση της κινεζικής κυβέρνησης για δημιουργία εθνικών «πρωταθλητών» που θα μπορούν να ανταγωνιστούν παγκοσμίως.

Η συνδυασμένη οντότητα που θα προκύψει θα κατέχει μερίδιο 7,7% στην αγορά container, ξεπερνώντας την Hapag-Lloyd και καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στον κλάδο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Alphaliner.

Η Κίνα, στην προσπάθειά της να τονώσει την οικονομία της, προχωρά σε αναδιάρθρωση των κρατικών επιχειρήσεων. Στόχος του σχεδίου είναι να μειώσει τους κλάδους εκείνους στους οποίους υπάρχει κορεσμός, δημιουργώντας ταυτόχρονα επιχειρήσεις που μπορούν να ανταγωνιστούν παγκοσμίως, κυρίως σε τομείς υψηλής αξίας όπως η αεροδιαστημική και η σιδηροδρομική τεχνολογία.