Η σημασία της αγοράς εταιρικών ομολόγων για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Η σημασία της αγοράς εταιρικών ομολόγων για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Η εισαγωγή νέων εναλλακτικών προϊόντων στην ελληνική κεφαλαιαγορά τυγχάνει θετικής ανταπόκρισης. 

Ιδιαίτερα θετικό ήταν το πρώτο δείγμα για τη νέα αγορά εταιρικών ομολόγων, καθώς η δημόσια προσφορά για το ομόλογο της Housemarket, θυγατρικής του ομίλου Fourlis, έτυχε της ευρείας ανταπόκρισης του επενδυτικού κοινού και καλύφθηκε κατά 1,254 φορές περίπου και το σύνολο των συμμετεχόντων επενδυτών ανήλθε σε 565.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια προσφορά και εισαγωγή κοινών ομολογιών στην οργανωμένη αγορά του Χ.Α., με χρήση της υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών του Χ.Α.

Η νέα Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έθεσε από την πρώτη στιγμή ως στόχο τη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου για την εισαγωγή νέων εναλλακτικών προϊόντων στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Έτσι, με νόμο που ψηφίστηκε την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου απελευθερώνεται η ελληνική αγορά για την έκδοση και στη συνέχεια διαπραγμάτευση εταιρικών ομολόγων (Corporate Bonds).

Ελληνικές υγιείς επιχειρήσεις με προοπτική θα μπορούν πλέον στο Χρηματιστήριο Αθηνών να εκδίδουν και να προσφέρουν στην ελληνική κεφαλαιαγορά ομόλογα σταθερής απόδοσης (coupons) προς όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.

Είναι κάτι που η αγορά, οι επιχειρήσεις, επιθυμούσαν για πολλά χρόνια αλλά μόνο τώρα με την κατάργηση του δικαιοπρακτικού επιτοκίου (ανώτερο πλαφόν οριζόμενο από την Τράπεζα της Ελλάδος) ανοίγει ο δρόμος για μια νέα δυναμική, όπως πιστεύουμε αγορά, τονίζει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.κ. Χ. Γκότσης.

Ένα πρώτο θετικό δείγμα για τη νέα αγορά ομολόγων δόθηκε από την υψηλή ανταπόκριση για το ομόλογο της Housemarket.  Η αγορά ομολόγων αφορά κυρίως τις μεσαίες και μεγαλύτερες υγιείς επιχειρήσεις.

Η υπερκάλυψη της Δημόσιας Προσφοράς για την Housemarket είχε ως αποτέλεσμα να εκδοθούν συνολικά 40.000.000 ομολογίες, με τιμή διάθεσης Euro 1 εκάστη, ήτοι Euro 40.000.000, οι οποίες κατανεμήθηκαν ως εξής:

(α) 13.000.677 ομολογίες (περίπου 32,50% επί του συνόλου των εκδοθεισών ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές, επί συνολικού αριθμού 13.364.290 ομολογιών για τις οποίες εκδηλώθηκε ζήτηση (δηλαδή ικανοποιήθηκε περίπου 97,28% της εκδηλωθείσας ζήτησης στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών), και

(β) 26.999.323 ομολογίες (περίπου 67,50% επί του συνόλου των εκδοθεισών ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές, επί συνολικού αριθμού 36.810.000 ομολογιών για τις οποίες εκδηλώθηκε ζήτηση (δηλαδή ικανοποιήθηκε περίπου 73,35% της εκδηλωθείσας ζήτησης στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών).

Η Εταιρεία ενημερώνει ότι οι ομολογίες είναι σε άυλη μορφή και θα πιστωθούν στη Μερίδα και τον Λογαριασμό Αξιών που τηρεί ο κάθε δικαιούχος στο Σύστημα ‘Αυλων Τίτλων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δήλωσε κατά τη συμμετοχή του στη Δημόσια Προσφορά.

Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016 αρχίζει η διαπραγμάτευση του συνόλου (40.000.000) των εκδοθεισών ομολογιών της Εταιρείας στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χ.Α.

Ο κωδικός διαπραγμάτευσης των ομολογιών είναι ΧΑΟΥΣΜΟ1 με ελληνική γραμματοσειρά και HOUSEMB1 με λατινική γραμματοσειρά. Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης είναι Euro 1 ανά ομολογία, ίση με την τιμή διάθεσης των ομολογιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ