Η σημασία της ιστορικής μείωσης επιτοκίων από τη Fed

Η σημασία της ιστορικής μείωσης επιτοκίων από τη Fed
epa03995553 (FILE) A file photograph dated 22 January 2008 showing The US Federal Reserve building in Washington, DC USA. The Federal Reserve announced on 18 December 2013 that it will taper its latest round of economic stimulus, known as quantitative easing, by about 10 billion USD per month. Beginning in January the Fed will buy mortgage-backed securities at a pace of 35 billion dollars rather than 40 billion dollars and will buy longer-term Treasury securities at a pace of 40 billion dollars per month rather than 45 billion dollars per month. EPA/MATTHEW CAVANAUGH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ υπονόησε ότι η στροφή αυτή γίνεται για να αντιμετωπιστούν οι αβεβαιότητες από την πολιτική Τραμπ. Σε δηλώσεις του ο αμερικανός πρόεδρος ζητά κι άλλες μειώσεις.

Η ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θεωρείται ιερή αγελάδα, παρόλα αυτά η μείωση των βασικών επιτοκίων δολαρίου κατά 25 μονάδες βάσης, η πρώτη μετά από το 2008, δεν μπορεί να εξηγηθεί με άλλον τρόπο παρά από την οικονομική πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Στην αιτιολογική έκθεση της απόφασης, η οποία ωστόσο αναμένονταν, γίνεται αναφορά στις εμπορικές διενέξεις που έχει προκαλέσει ο αμερικανός πρόεδρος και που έχουν οδηγήσει παγκοσμίως στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

«Στόχος μας να αντιμετωπίσουμε αβεβαιότητες»

Πιο συγκεκριμένα, το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, κάτι που ανέφερε εμμέσως στις ανακοινώσεις του ο Τζερόμ Πάουελ, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας. «Οι προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία παραμένουν ευνοϊκές και αυτή η απόφαση μείωσης των επιτοκίων έγινε για να στηρίξει τις προβλέψεις» τόνισε ο Πάουελ. «Στόχος μας να αντιμετωπίσουμε τις αβεβαιότητες από τους κινδύνους μιας ασθενικής παγκόσμιας ανάπτυξης και εμπορικής πολιτικής και να επιτύχουμε την ταχύτερη αύξηση του πληθωρισμού στον στόχο του 2%. Όλα αυτά θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τη στήριξη της ανάπτυξης με μια ισχυρή αγορά εργασίας και πληθωρισμό κοντά στους στόχους μας. Για το καλό του αμερικανικού λαού».

Έτσι από σήμερα τα βασικά επιτόκια θα κυμαίνονται στο 2 με 2,25%. Η μείωση θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε φθηνό χρήμα, κάτι που θα τους διευκολύνει για περισσότερες επενδύσεις,  και τα νοικοκυριά για να μειώσουν τα βάρη από την ανάληψη δανείων.

Και πάλι δεν είναι ικανοποιημένος ο Τραμπ

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008/2009 η Ομοσπονδιακή Τράπεζα κατέβασε αισθητά τα βασικά επιτόκια για να σταθεροποιήσει την αμερικανική οικονομία. Το 2015 άρχισε και πάλι να τα αυξάνει σταδιακά, μάλιστα μέσα στο 2018 έγιναν 4 διαδοχικές αυξήσεις. Με την σημερινή στροφή στην πολιτική των επιτοκίων η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανταποκρίνεται σε ένα αίτημα ενός από τους πιο διάσημους επικριτές των χειρισμών της, του προέδρου Τραμπ. Εδώ και μήνες ασκεί έντονη κριτική και την καλεί να μειώσει αισθητά τα επιτόκια. Αλλά και πάλι δεν φαίνεται ικανοποιημένος.

Σε δηλώσεις του κατηγόρησε τον Τζερόμ Πάουελ ότι άφησε ακάλυπτη τη χώρα, γιατί δεν έδωσε να διαφανεί ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα αντίστοιχα μέτρα. «Αυτό που ήθελαν να ακούσουν οι αγορές ήταν ότι πρόκειται μόνο για την αρχή ενός μακρού και πιο επιθετικού κύκλου μείωσης των επιτοκίων» τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος. Σε μια πρώτη αντίδραση σχολιαστές επικρίνουν το βήμα της FED και επισημαίνουν ότι με την απόφασή της θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της.

Πηγή: DW