Η συμφωνία για τα «κόκκινα δάνεια»- Ο ρόλος των τραπεζών και των ξένων funds

Η συμφωνία για τα «κόκκινα δάνεια»- Ο ρόλος των τραπεζών και των ξένων funds

Τη δημιουργία μίας μεγάλης, δευτερογενούς αγοράς περιλαμβάνει η συμφωνία των 107 δισεκατομμυρίων για τα «κόκκινα δάνεια».

Την είσοδο ξένων εταιρειών και τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο υπερδανεισμένων ελληνικών επιχειρήσεων περιλαμβάνει η συμφωνία για τα «κόκκινα δάνεια», σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία». Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, προβλέπεται η δημιουργία μίας μεγάλης δευτερογενούς αγοράς στην οποία θα συμμετέχουν μεγάλα ξένα funds τα οποία θα μπορούν να αγοράσουν «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια αλλά και να διαχειριστούν προβληματικά στεγαστικά.

Στο σχέδιο αυτό, ενεργή σχεδιάζεται να είναι η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών, καθώς προκρίνεται το μοντέλο της συνδιαχείρισης με τη σύσταση θυγατρικών μεταξύ των τραπεζών και των ξένων εταιρειών. Το ρεπορτάζ εξηγεί πως θα πρόκειται για εταιρείες – οχήματα ειδικού σκοπού που θα συστήνονται από τις τράπεζες που έχουν τα προβληματικά δάνεια και από τα ξένα distressed funds, τα οποία έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον για να μπουν στη νέα αγορά που δημιουργείται στη χώρα μετά την ανακεφαλαιοποίηση και την ανάγκη να γίνει επιτέλους η εκκαθάριση «κόκκινων» δανείων ύψους 107 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στα «κόκκινα δάνεια» των νοικοκυριών, η «Ημερησία» υπογραμμίζει πως οι Ελληνες τραπεζίτες έχουν διαμηνύσει ότι δεν ενδιαφέρονται να πάρουν τα σπίτια των οικογενειών, ομοίως και τα ξένα funds δεν σκέπτονται πώς θα αποκτήσουν ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη ή στα Πατήσια που δεν έχει μεγάλη αξία.

Παράλληλα, σημειώνεται πως η κυβέρνηση προωθεί νέο τρόπο διαχείρισης για την πλειοψηφία των υποθηκευμένων κατοικιών. Στο πλαίσιο αυτό, οδηγό θα αποτελέσει ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας, αν και όλα θεωρείται πως εξαρτώνται από το προφίλ του δανειολήπτη.

Πηγή: Ημερησία