Η Λαγκάρντ αναγνωρίζει ότι η ύφεση είναι ίσως το πιο πιθανό σενάριο για την ευρωζώνη

Η Λαγκάρντ αναγνωρίζει ότι η ύφεση είναι ίσως το πιο πιθανό σενάριο για την ευρωζώνη
(FILES) This file photo taken on November 27, 2019 shows Christine Lagarde, President of the European Central Bank (ECB), during a press conference in Frankfurt am Main, western Germany. - European Central Bank governors meet on January 21, 2021 to take stock of their monetary stimulus efforts as more infectious strains of the coronavirus and stricter shutdowns cloud the economic outlook. (Photo by Daniel ROLAND / AFP) Photo: AFP
Οποιαδήποτε δημοσιονομική βοήθεια είναι προσωρινή και στοχεύει σε αυτούς που τη χρειάζονται πραγματικά, είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Λαγκάρντ.

Την πεποίθηση πως ο τρέχων κύκλος επιτοκιακών αυξήσεων θα εξασφαλίσει, μεσοπρόθεσμα, την επιστροφή των πληθωριστικών πιέσεων στον στόχο του 2% εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Αποφεύγοντας να καθορίσει το λεγόμενο τερματικό επιτόκιο, η Λαγκάρντ είπε ότι το κόστος δανεισμού αναμένεται να αυξηθεί, μετά την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης.

«Ο προορισμός είναι ξεκάθαρος, αλλά ακόμη δεν έχουμε φτάσει» ανέφερε στο λιθουανικό σάιτ Delfi Bizness, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπενθυμίζεται ο πληθωρισμός στα 19 κράτη μέλη της Ευρωζώνης «έτρεξε» με ρυθμό 10,7% τον Οκτώβριο, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν μια σχετική επιβράδυνση των τιμών, ενώ παράλληλα η ύφεση πλησιάζει.

Η Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι η πιθανότητα ύφεσης έχει αυξηθεί και, ταυτόχρονα, προειδοποίησε για τους κινδύνους από τη μη παρέμβαση, αποκαλώντας τις σταθερές τιμές «βάση για μια ομαλά λειτουργούσα οικονομία στην οποία όλοι ωφελούνται».

«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός σε ολόκληρη την ευρωζώνη», είπε. «Όσο περισσότερο ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλό επίπεδο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την οικονομία. Τότε οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν να αναμένουν υψηλότερο πληθωρισμό στο μέλλον, και αυτό είναι επικίνδυνο».

Με τα αυξανόμενα επιτόκια να ενισχύουν τα στεγαστικά δάνεια και να βλάπτουν τις επιχειρήσεις, η Λαγκάρντ είπε ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε ισχυρότερη θέση από ό,τι πριν από την κρίση του 2008. Ακόμα κι έτσι, «δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, είπε.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας συμπίεσης του κόστους ζωής, οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές για να διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε δημοσιονομική βοήθεια είναι προσωρινή και στοχεύει σε αυτούς που τη χρειάζονται πραγματικά, κατέληξε η Λαγκάρντ.