Η στρατηγική της Dropbox για αύξηση της αποδοτικότητας

Η στρατηγική της Dropbox για αύξηση της αποδοτικότητας
Photo:

Γιατί η εταιρεία δεν απαιτεί το 100% της απόδοσης από τους υπαλλήλους της.

Η Dropbox, ως παιδί της εποχής της, είναι σε μόνιμη φάση ιλιγγιώδους ανάπτυξης. Από 500 υπαλλήλους πέρσι σε 1.200 φέτος, με 300 εκατ. χρήστες παγκοσμίως και αξία γύρω στα 10 δισ. δολάρια, δεν είναι καθόλου απλό να ελέγχει την πρόοδο και την αποδοτικότητα των υπαλλήλων της. Πώς το καταφέρνει αυτό; Σε πρόσφατη ομιλία του, ο COO της Dropbox Dennis Woodside αποκάλυψε τις τέσσερις βασικές μεθόδους.

Τακτικές εκθέσεις προόδου και στόχων: Κάθε ομάδα προγραμματιστών εργάζεται σε προθεσμίες έξι εβδομάδων, δηλαδή έχει περίπου 42 μέρες για κάθε πρότζεκτ που αναλαμβάνει π.χ. μια νέα λειτουργία ή μια βελτίωση προϊόντος. Αυτό απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό προτού ξεκινήσουν. Οι έξι εβδομάδες είναι για δουλειά, όχι για συζήτηση. Επιπλέον, το ΔΣ ζητά από τους μάνατζερ μηνιαίες αναφορές προόδου για όλα τους τα πρότζεκτ, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Πρώτα η ομάδα: Με δεδομένο πως η αγορά εργασίας σήμερα είναι πιο ανταγωνιστική από ποτέ και, επιπλέον, η Dropbox ανταγωνίζεται ταυτόχρονα τη Google, τη Facebook και την Apple στην προσέλκυση ταλέντου, δεν υπάρχει χώρος για πειράματα. Η φιλοσοφία της Dropbox έχει ως επίκεντρο τις ομάδες και όχι τα άτομα, αλλά με κάθε άτομο να γνωρίζει τη συνεισφορά του σε κάθε πρότζεκτ.

Πιάνουμε το 70% των στόχων μας: Ο Woodside αποκάλυψε πως ναι μεν το 70% είναι για αυτούς ένας ικανοποιητικός βαθμός, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι ικανοποιημένοι με μέτρια αποτελέσματα. Το υπόλοιπο 30% αφορά σε πρότζεκτ δύσκολα, αποστολές σε αχαρτογράφητα νερά, δοκιμές κ.ά. Φυσικά, λαμβάνεται υπόψη και ο παράγοντας «όλα πήγαν στραβά», ή όπως το είπε ο ίδιος «sh– happens», οπότε οι στόχοι αναπροσαρμόζονται.

Ξεκουραζόμαστε: Ένας «καμμένος» από τη δουλειά προγραμματιστής δεν έχει καμία χρησιμότητα. Και επειδή τα προγράμματα των έξι εβδομάδων είναι πολύ εντατικά, η εταιρεία διοργανώνει events όπως το HackWeek, όπου για μία εβδομάδα όλη η δουλειά αναστέλλεται, τα μήτινγκ ακυρώνονται και ο καθένας μπορεί να δουλέψει μόνος του χωρίς πίεση και επίβλεψη σε οτιδήποτε θέλει. Μπορεί να είναι ένα προϊόν, μια βελτίωση, μια αλλαγή, ή κάτι που δεν έχει καμία σχέση με το Dropbox, δεν υπάρχει περιορισμός.