Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον κλάδο της άμυνας

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον κλάδο της άμυνας

Ολοένα και πιο κοντά η προοπτική κατασκευής όπλων που θα επιλέγουν τα ίδια τους στόχους τους.

της Jen Wieczner

Κάποτε ανήκαν αυστηρά στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Πλέον, όμως, τα ρομπότ-δολοφόνοι με ικανότητα επιλογής και εξουδετέρωσης εχθρικών στόχων, βρίσκονται πολύ πιο κοντά- εάν οι εταιρείες και το αμερικανικό Πεντάγωνο αποφασίσουν να πάνε μέχρι εκεί.

Οι αξιωματούχοι της άμυνας έχουν αποφύγει, προς το παρόν, να αναπτύξουν Θανάσιμα Αυτόνομα Οπλικά Συστήματα (Lethal Autonomous Weapons Systems), τα οποία θα μπορούσαν θεωρητικά να χτυπήσουν στόχους χωρίς ανθρώπινη εντολή με την ίδια ευκολία που το Facebook μπορεί να επισημάνει φίλους στις φωτογραφίες σας χωρίς να του το ζητήσετε.

Σε κάθε περίπτωση, η τεχνολογία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τέτοιες επιθέσεις, αναπτύσσεται συνεχώς. Το Project Maven, η πιο προβεβλημένη πρωτοβουλία του Πενταγώνου στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, στόχο έχει να χρησιμοποιεί αλγορίθμους μηχανικής μάθησης για τον εντοπισμό τρομοκρατικών στόχων από πλάνα που λαμβάνει από drones. To συγκεκριμένο πρότζεκτ, στο οποίο εμπλέκονται περισσότεροι από 20 υπεργολάβοι τεχνολογίας και άμυνας, αναμένεται να ενισχύσει τις στρατιωτικές προσπάθειες των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του ISIS.

Αν και η υποστήριξη των πολεμικών προσπαθειών δεν είναι κάτι νέο για την αμυντική βιομηχανία, το αμερικανικό Πεντάγωνο στρέφεται ολοένα και περισσότερο στην Silicon Valley για να εξασφαλίσει πρόσβαση σε εξειδικευμένες γνώσεις και δυνατότητες στους χώρους της τεχνητής νοημοσύνης και της αναγνώρισης προσώπου.

Αυτή η διαρκώς διευρυνόμενη σχέση προκάλεσε πρόσφατα μια δημόσια αντιπαράθεση, με τη Google να ανακοινώνει το περασμένο καλοκαίρι ότι θα αποσυρθεί από το Project Maven αφότου αρκετοί εργαζόμενοί της παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εμπλοκή της εταιρείας στον κλάδο των οπλικών συστημάτων.

Εν τέλει, το μόνο εμπόδιο των εταιρειών στο να κερδίσουν νέες κερδοφόρες αμυντικές συμβάσεις που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη ίσως είναι η δική τους απροθυμία.