Η τελευταία mega εξαγορά της Exxon μας λέει κάτι για την κλιματική αλλαγή και το πόσο γρήγορη θα είναι η πράσινη μετάβαση

Η τελευταία mega εξαγορά της Exxon μας λέει κάτι για την κλιματική αλλαγή και το πόσο γρήγορη θα είναι η πράσινη μετάβαση
epa03809893 (FILE) A file picture dated 27 July 2006 shows a Exxon logo at an Exxon station in Brooklyn, New York, USA. Second quarter profits at US oil giant ExxonMobil dropped sharply in the second quarter, the Irving, Texas-based company announced 01 August 2013. The company earned 6.86 billion dollars on revenue of 106 billion dollars, down 57 per cent from 2012's second quarter profit of 15.9 billion dollars. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 50805383
Η μεγάλη κινητικότητα σχετικά με το σχιστολιθικό πετρέλαιο του Δυτικού Τέξας είναι ενδεικτική της αλλαγής προοπτικής.

Του Will Daniel

Η Exxon Mobil συμφώνησε να πληρώσει 59,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανταγωνίστρια Pioneer Natural Resources, σε μια συμφωνία που θα διασφαλίσει το καθεστώς του ενεργειακού γίγαντα ως ηγέτη του fracking στην τόσο σημαντική λεκάνη Permian – μια περιοχή που εκτείνεται στο Δυτικό Τέξας και το Νέο Μεξικό και παράγει σχεδόν το 40% του συνολικού πετρελαίου των ΗΠΑ και το 15% του συνολικού φυσικού αερίου των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εάν η εξαγορά περάσει από την ομοσπονδιακή αντιμονοπωλιακή έρευνα, θα είναι η μεγαλύτερη της Exxon από τη συγχώνευσή της με την Mobil το 1999. Και ορισμένοι γνώστες του κλάδου υποστηρίζουν ότι η μεγάλη κινητικότητα σχετικά με το σχιστολιθικό πετρέλαιο του Δυτικού Τέξας είναι ενδεικτική της αλλαγής προοπτικής απέναντι στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση.

«Σημαίνει ότι υπάρχει λίγο περισσότερος ορθολογισμός στην ενεργειακή μετάβαση. Ο φανταστικός κόσμος της χρήσης μόνο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως ηλεκτρική ενέργεια μέσα σε 50 χρόνια περίπου είναι πλέον σαφές ότι δεν πρόκειται να συμβεί», δήλωσε στο Fortune ο Jay Hatfield, διευθύνων σύμβουλος της Infrastructure Capital Advisors, μιας επενδυτικής εταιρείας που επικεντρώνεται σε επενδύσεις σε ενέργεια και υποδομές. «Είναι μια αναγνώριση ότι αυτές οι μορφές ενέργειας δεν πρόκειται να εξαφανιστούν σύντομα».

Εάν η άποψη του Hatfield είναι σωστή, η νέα θέση της Exxon για την ενεργειακή μετάβαση θα έρθει σε αντίθεση με τους πράσινους στόχους των περισσότερων δυτικών χωρών καθώς προσπαθούν να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή. Οι χώρες της ΕΕ έχουν ζητήσει την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, συμφωνώντας πέρυσι στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία επιδιώκει να καταστήσει την ήπειρο ουδέτερη ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 και να μειώσει τις εκπομπές κατά 55% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030. Και τον Απρίλιο του 2021, ο πρόεδρος Μπάιντεν έθεσε ως στόχο οι ΗΠΑ να έχουν «ενέργεια χωρίς ρύπους άνθρακα» έως το 2035 και καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Η κυβέρνηση δημιούργησε ακόμη και το Ταμείο Μείωσης των Αερίων του Θερμοκηπίου για την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος μέσω του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού πέρυσι, το οποίο εκταμιεύει 27 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια και επιχορηγήσεις για να «προωθήσει τις επενδύσεις σε έργα καθαρής ενέργειας και να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση».

Η Exxon ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2022 τη «φιλοδοξία» της να έχει μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050. Αλλά ο Hatfield της Infrastructure Capital πιστεύει ότι η πρόσφατη εμπειρία της Ευρώπης με την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει βοηθήσει να πειστούν οι αμερικανικοί ενεργειακοί κολοσσοί ότι η επένδυση σε ορυκτά καύσιμα εξακολουθεί να αξίζει να γίνεται προκειμένου να διασφαλιστεί η αμερικανική ενεργειακή ασφάλεια, ακόμη και αν ο κόσμος τελικά θα μεταβεί προς πιο οικολογικά καύσιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com