Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας «στιγμής παρόμοιας με του iPhone» χάρη στην «ιλιγγιώδη» ανάπτυξη

Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας «στιγμής παρόμοιας με του iPhone» χάρη στην «ιλιγγιώδη» ανάπτυξη
SYMBOL - 11 February 2023, Baden-Württemberg, Rottweil: The words Welcome to ChatGPT from the US company OpenAI can be seen on a computer screen. Photo: Silas Stein/dpa (Photo by Silas Stein / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Όπως το iPhone οδήγησε σε έκρηξη στη χρήση των smartphones και των εφαρμογών για κινητά, έτσι και η τεχνολογία που μοιάζει με ChatGPT φέρνει επανάσταση στην τεχνητή νοημοσύνη, υποστηρίζει η Bank of America.

της Prarthana Prakash

Η κυκλοφορία του ChatGPT που υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη στα τέλη του περασμένου έτους έχει πυροδοτήσει έναν αγώνα στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Η Microsoft έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην OpenAI, την εταιρεία που δημιούργησε το chatbot, και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Google και η Meta σπεύδουν να καλύψουν το χάσμα.

Ο γρήγορος ρυθμός με τον οποίο η τεχνολογία όπως το ChatGPT αναπτύσσεται και ενσωματώνεται στις ζωές των ανθρώπων θα μπορούσε να είναι μια «στιγμή παρόμοια με του iPhone», έγραψαν αναλυτές της Bank of America σε ερευνητικό σημείωμα την Τρίτη. Όπως το iPhone οδήγησε σε έκρηξη στη χρήση των smartphones και των εφαρμογών για κινητά, έτσι και η τεχνολογία που μοιάζει με ChatGPT φέρνει επανάσταση στην τεχνητή νοημοσύνη, ανέφερε η τράπεζα σε σημείωμα την Τρίτη.

«Το ποσοστό υιοθέτησης αυτής της τεχνολογίας είναι μέχρι στιγμής άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο Haim Israel, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της Bank of America που συνέταξε το σημείωμα. «Και, ταυτόχρονα, οι ικανότητες των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων της τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, αναπτύσσονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα – έχοντας αυξηθεί 1.900 φορές σε μέγεθος μέσα σε λιγότερο από 4 χρόνια και θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη και 10 φορές ή περισσότερο μέσα σε μόλις δύο μήνες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση ανέφερε τέσσερις λόγους για τους οποίους η τεχνολογία που μοιάζει με ChatGPT ωθεί την τεχνητή νοημοσύνη προς τα εμπρός: Εκδημοκρατίζει τα δεδομένα καθιστώντας τα πιο διαθέσιμα· υιοθετείται από μεγάλο αριθμό ανθρώπων· ωθεί την τεχνολογική ανάπτυξη με «ιλιγγιώδη ταχύτητα»· και έχει πολλές περιπτώσεις χρήσης.

Το ChatGPT έχει αποκτήσει τεράστια δυναμική σε ανθρώπους που το χρησιμοποιούν για να κάνουν τα πάντα, από συνταγές χειροποίητης μπύρας μέχρι να γράψουν ομιλίες. Η έκθεση διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο, 53% περισσότεροι άνθρωποι συζητούσαν για το ChatGPT στο Twitter σε σύγκριση με ένα θέμα όπως ο πληθωρισμός από τότε που κυκλοφόρησε το εργαλείο τον Νοέμβριο. Το ChatGPT προσέλκυσε ένα εκατομμύριο χρήστες μέσα σε πέντε ημέρες από την εισαγωγή του σε σύγκριση με το TikTok, το οποίο χρειάστηκε 14 ημέρες για να πετύχει το ίδιο.

«Βρισκόμαστε σε μια καθοριστική στιγμή – όπως το Διαδίκτυο στη δεκαετία του ’90 – όπου η τεχνητή νοημοσύνη κινείται προς τη μαζική υιοθέτηση, με μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT που μας επιτρέπουν τελικά να αξιοποιήσουμε πλήρως την επανάσταση των δεδομένων», αναφέρει η έκθεση.

Πέρα από την επανάσταση στη χρήση της τεχνολογίας, η Bank of America προβλέπει ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να ανέλθει σε 15,7 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.

Η Bank of America δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Fortune για σχόλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση έρχεται εν μέσω ενός ιλιγγιώδους αριθμού εξελίξεων στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Και παρά τη δημοτικότητα των εργαλείων γενετικής ΑΙ, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι χωρίς κινδύνους. Ο ιδρυτής της OpenAI, Sam Altman, έχει προειδοποιήσει ότι το ChatGPT εξακολουθεί να είναι «απίστευτα περιορισμένο» και δεν θα πρέπει κανείς να βασίζεται σε αυτό για «τίποτα σημαντικό».

Υπήρξαν επίσης αρκετές περιπτώσεις chatbot που «επαναστατούν». Το ΤΝ Bing της Microsoft γίνεται «οξύθυμο» όταν οι χρήστες αλληλεπιδρούν μαζί του για μεγάλη διάρκεια. Το Bard της Google παρήγαγε ανακριβείς απαντήσεις σε μια δημόσια επίδειξη, κοστίζοντας στην εταιρεία δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία όταν οι μετοχές της υποχώρησαν. Η υπόσχεση τεχνολογίας τύπου ChatGPT απειλεί επίσης τις θέσεις εργασίας σε ορισμένους κλάδους λόγω του χαμηλού κόστους, της αποτελεσματικότητας και της ευκολίας χρήσης της.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com