Η θέση της Xiaomi στην ελληνική αγορά και η «μάχη» της κατηγορίας 200-300 ευρώ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σχεδιάζει να αναπτυχθεί η εταιρεία στον κόσμο των smartphones και wearables έναντι του ανταγωνισμού.

Με πωλήσεις smartphones, οι οποίες εκτιμάται ότι φέτος θα ξεπεράσουν τις 320 χιλιάδες, ενώ εκείνες των wearables τις 90 χιλιάδες η Xiaomi κάνει «στενό μαρκάρισμα» στην ελληνική αγορά σε μια προσπάθεια να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα μερίδιά της.

Σύμφωνα με έρευνες η αγορά των smartphones διαμορφώνεται κοντά στα 2,7 εκατομμύρια τεμάχια, εκ των οποίων μισό εκατομμύριο δεν είναι καταγεγραμμένο. Για τον Δημήτρη Δεστέ, Mobility Product Marketing Manager  της Info Quest Technologies, η φετινή χρόνια θα είναι λίγο πιο κάτω από την περσινή και η ίδια εικόνα θα διατηρηθεί και το 2020. Εξήγησε πως ο λόγος που παρατηρείται αυτή η μικρή «αδράνεια» έχει να κάνει με το ότι οι συσκευές είναι καλύτερες και ο καταναλωτής τις διατηρεί για περισσότερο διάστημα.

«Κάθε μήνα οι πωλήσεις για το Note 7 είναι αυξητικές. Στην κατηγορία 200-300 ευρώ κοιτάμε πλέον τους ανταγωνιστές μας στα μάτια», ανέφερε ο κ. Δεστές υπογραμμίζοντας πως οι τεχνολογικές εταιρείες θα πρέπει να αναπτύξουν νέα χαρακτηριστικά στις συσκευές τους ώστε να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών και να του δώσουν κίνητρο να τις αλλάξει.

Η Info Quest Technologies, επίσημος διανομέας της Xiaomi για την Ελλάδα και την Κύπρο ανακοίνωσε τη διάθεση στην αγορά του νέου Smartphone Xiaomi Redmi Note 8 Pro με τις προσδοκίες να είναι υψηλές.

Πρόκειται για το πρώτο Smartphone με 64MP τετραπλή κάμερα, άλλα και το πρώτο στον κόσμο που τροφοδοτείται από τον νέο, ειδικό για gaming, επεξεργαστή MediaTek Helio G90T με τεχνολογία LiquidCool για καλύτερη ψύξη της συσκευής. To νέο μοντέλο διαθέτει ακόμα φακό 8MP, υπέρ-ευρείας γωνίας 120 μοιρών, αισθητήρα μέτρησης βάθους 2MP και αισθητήρα 2MP για macro λήψεις στα 2 εκατοστά, ενώ στην εμπρόσθια όψη διαθέτει κάμερα με αισθητήρα 20MP.

H μπαταρία είναι χωρητικότητας 4500mAh, η μεγαλύτερη στη σειρά Redmi μέχρι σήμερα, ενώ το Redmi Note 8 Pro υποστηρίζεται με δύο χρόνια εγγύηση καλής λειτουργίας από την Info Quest Technologies, εξουσιοδοτημένο Service Center της Χiaomi στην Ελλάδα. Θα είναι διαθέσιμο στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής, σε επιλεγμένα καταστήματα, στο Mi-Store και στο ηλεκτρονικό κατάστημα www.you.gr, σε εκδόσεις 6GB RAM/ 64GB ROM, 6GB RAM/ 128GB ROM και χρώματα Pearl White και Mineral Grey, από 289€.

Οι έξυπνες συσκευές και τα ηλεκτρικά πατίνια

«Το μερίδιο αγοράς στα smartphones και τα wearables διαμορφώνεται κοντά στο 20% . Στόχος μας είναι σταδιακά να καταλάβουμε την πρώτη θέση. Δεν είναι κάτι που θα γίνει αύριο, όμως εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε ο κ. Δεστές.

Διευκρίνισε πως τα Redmi χρησιμοποιούν τα ίδια εργοστάσια και το ίδιο R&D με αυτό της Xiaomi και πως εξίσου κοινά είναι και τα κανάλια διανομής. Παράλληλα, υπενθύμισε πως η Xiaomi έχει παρουσία σε περισσότερες από 80 αγορές παγκοσμίως και διαθέτει ένα τεράστιο portfolio που της επιτρέπει να κερδίζει τον απαιτητικό καταναλωτή που ζητάει την ποικιλία.

«Το θέμα είναι να έχεις διαφορετικά προϊόντα σε μια αγορά για να μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός. Τα Redmi καλύπτουν το τιμολογιακό εύρος από 100 έως 300 ευρώ και απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό». Πρόσθεσε μάλιστα πως από την αρχή η εταιρεία πέτυχε το after sales να γίνεται στην Ελλάδα έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίζει τον κάθε χρήστη end to end.

Ερωτηθείς αναφορικά με το αν η Xiaomi θα διεκδικήσει δυναμικά κομμάτι στις τηλεοράσεις και τις λευκές συσκευές, ο κ. Δεστές           απάντησε πως κάτι τέτοιο θα γίνει με τον καιρό. Όπως είπε, η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) έχει παρεισφρήσει σε μεγάλο βαθμό στα καταναλωτικά προϊόντα, όμως το μεγάλο «στοίχημα» είναι πώς θα κάνουμε πιο «πράσινες» τις  συσκευές που έχουμε ήδη στο σπίτι μας, δίνοντας έμφαση στον παράγοντα sustainability. Αποκάλυψε δε πως μεγάλο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί για «έξυπνες» συσκευές που κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητά μας, όπως η ρομποτική σκούπα, που λύνει τα χέρια του χρήστη!

Δυνατή είναι όμως η εταιρεία και στα ηλεκτρικά πατίνια, όπου για φέτος ο αριθμός τους στην ελληνική αγορά υπολογίζεται σε 12.000 , ενώ γενικότερα έχουν πουληθεί πάνω από 1,5 εκατ. προϊόντα της Xiaomi στην Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια.