Η τηλεργασία φέρνει αλλαγές και στη νομοθεσία- Ευρωβουλευτές ζητούν να θεσπιστεί το «δικαίωμα στην αποσύνδεση»

Η τηλεργασία φέρνει αλλαγές και στη νομοθεσία- Ευρωβουλευτές ζητούν να θεσπιστεί το «δικαίωμα στην αποσύνδεση»
pexels
Οι εργαζόμενοι από το σπίτι έχουν πάνω από 50% πιθανότητες να ξεπεράσουν τις 48 ώρες εργασίας την εβδομάδα, σε σύγκριση με όσους παραμένουν στα γραφεία.

Η εφαρμογή της τηλεργασίας για πολλούς οργανισμούς, εταιρείες και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, έγινε μια ξεχωριστή συνθήκη, διαφορετική από την ήδη υπάρχουσα μορφή της.

Ο λόγος είναι ότι δεν άλλαξε απλά ο χώρος και ο υπολογιστής, αλλά ολόκληρη η καθημερινότητα των ανθρώπων. Οι γονείς κλήθηκαν να εργαστούν και παράλληλα να φροντίζουν τα μικρά παιδιά τους, η συγκατοίκηση με άλλα άτομα δυσκόλεψε την κατάσταση, ειδικά στις περιπτώσεις που δεν υπήρχε ο κατάλληλος χώρος εργασίας και γενικά όλοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία πρόκληση, την οποία αναγκάστηκαν να μετατρέψουν σε συνήθεια.

Σύμφωνα με το europarl.europa.eu, οι ευρωβουλευτές έπειτα από νομοθετική πρωτοβουλία που εγκρίθηκε με 472 ψήφους υπέρ, 126 κατά και 83 αποχές, καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει νομοθετική πρόταση, που θα επιτρέπει σε όσους δουλεύουν με τηλεργασία το «δικαίωμα της αποσύνδεσης» μετά το πέρας του ωραρίου τους. Επίσης ζητούν να οριστούν ποιες είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις αλλά και γίνουν σαφή τα ωράρια εργασίας και οι χρόνοι που αναπαύονται οι εργαζόμενοι.

Ο λόγος που γίνεται η συγκεκριμένη προσπάθεια, είναι επειδή η νέα αυτή συνθήκη εργασίας, οδήγησε σε μία κουλτούρα «διαρκούς παρουσίας και μόνιμης επιφυλακής» των εργαζομένων.

Η τηλεργασία, αν και ήταν η μόνη λύση να μη χαθούν θέσεις και να επιβιώσουν πολλές επιχειρήσεις, δεν λειτούργησε απόλυτα σωστά.

Τα παρατεταμένα ωράρια και οι υψηλότερες απαιτήσεις των εργοδοτών, είχαν ως αποτέλεσμα να παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση των ποσοστών του άγχους, κατάθλιψης, επαγγελματικής εξουθένωσης, καθώς και άλλα προβλήματα που συνδέονται με τη σωματική και την ψυχική υγεία.

Επομένως το Κοινοβούλιο ζητά να κατοχυρωθεί  στο ευρωπαϊκό δίκαιο το δικαίωμα των εργαζομένων να μπορούν να αποσυνδέονται ψηφιακά από την εργασία τους χωρίς αργότερα να έχουν επιπτώσεις από την εργοδοσία, όπως  διακρίσεις, επικρίσεις, απολύσεις ή άλλες δυσμενείς ενέργειες.

Ο εισηγητής Άλεξ Άγκιους Σαλίμπα, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε στην μοίρα τους εκατομμύρια εργαζόμενους στην Ευρώπη που έχουν εξαντληθεί λόγω της πίεσης να είναι συνεχώς συνδεδεμένοι και τα υπερβολικά εκτεταμένα ωράρια. Τώρα είναι η ώρα να σταθούμε στο πλάι τους και να τους δώσουμε αυτό που αξίζουν: το δικαίωμα στην αποσύνδεση. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και σωματική μας υγεία. Τα δικαιώματα των εργαζομένων θα πρέπει να συμβαδίζουν με τα δεδομένα της ψηφιακής εποχής».

Τι λένε τα στατιστικά

Σύμφωνα με έρευνα του Eurofound, η εμφάνιση της πανδημίας, αύξησε την τηλεργασία κατά 30%, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες. Οι εργαζόμενοι από το σπίτι έχουν πάνω από 50% πιθανότητες να ξεπεράσουν τις 48 ώρες εργασίας την εβδομάδα, σε σύγκριση με όσους παραμένουν στα γραφεία.

Σχεδόν το 30% των εργαζομένων συνεχίζουν να δουλεύουν στον ελεύθερο χρόνο τους είτε σε καθημερινή βάση, είτε πολλές φορές την εβδομάδα. Το αντίστοιχο ποσοστό όσων εργάζονται σε γραφεία είναι χαμηλότερο του 5%.