Οι τιμές του καφέ έφτασαν σε υψηλό 10 ετών, αυξημένες περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα φέτος

Οι τιμές του καφέ έφτασαν σε υψηλό 10 ετών, αυξημένες περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα φέτος
SAN SALVADOR, EL SALVADOR - SEPTEMBER 29: Salvadoran coffee shops offer roasting, bean grinding services, and professional baristas prepare more than a dozen types of gourmet coffee and specialty infusions, as well as sales of pounds of coffee with its various flavors of their own brand, in San Salvador, capital of El Salvador. On September 29, 2021. Every October 1, International Coffee Day is celebrated, it is classified as the second most consumed drink in the world after water. Currently, more than 3 billion cups of coffee are consumed daily in the world. Alex Pena / Anadolu Agency (Photo by Alex Pena / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Ο καφές σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο τιμής από οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα το 2021 — μια χρονιά που σπάει συνεχώς ρεκόρ σε όλες τις αγορές ενέργειας και τροφίμων.

της Katherine Dunn

Οι τιμές του καφέ αυξήθηκαν σε υψηλό δεκαετίας την Τετάρτη, τροφοδοτούμενες από τη ναυτιλιακή κρίση, την άνοδο της ζήτησης και τον ξηρό καιρό.

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του καφέ ICE Arabica, το οποίο συνδέεται με τους κόκκους υψηλότερης ποιότητας, ήταν πάνω από 2,40 δολάρια/λίβρα σήμερα το πρωί στην Ευρώπη – υπερδιπλάσιο από αυτό που ήταν στην αρχή του τρέχοντος έτους.

Το Robusta, το δεύτερο σημαντικό συμβόλαιο καφέ στον κόσμο – το οποίο συνδέεται με τον κόκκο Robusta με πιο υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, συχνά χαμηλότερης ποιότητας – κυμαινόταν  επίσης σε υψηλές τιμές 10 ετών την Τετάρτη, αφού έφτασε στο υψηλότερο σημείο του από το 2011 την Τρίτη.

Μαζί, αυτά τα συμβόλαια δείχνουν μια αγορά καφέ σε χάος. Ο καφές σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο τιμής από οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα το 2021 — μια χρονιά που σπάει συνεχώς ρεκόρ σε όλες τις αγορές ενέργειας και τροφίμων.

Αν και δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των προθεσμιακών αγορών για καφέ και του ποσού που θα πληρώσετε για τον πρωινό σας καφέ, οι τιμές για τέτοιου είδους βασικά προϊόντα αυξάνονται για τους καταναλωτές.

Οι παράγοντες που έχουν επηρεάσει τις τιμές του καφέ, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων στη ναυτιλία και των καιρικών συνθηκών, επηρεάζουν επίσης οτιδήποτε άλλο μπαίνει σε αυτό το φλιτζάνι – από τα υλικά συσκευασίας, το κόστος εργασίας, μέχρι το κόστος της ενέργειας για τη μεταφορά και το ψήσιμο του καφέ.

Η αγορά του καφέ στο σύνολό της μετατράπηκε από πλεονασματική σε ελλειμματική φέτος κατά 5,2 εκατομμύρια σάκους, σύμφωνα με την ανάλυση της Rabobank. Ο μεγαλύτερος παράγοντας ήταν πιθανότατα οι περιορισμοί στη ναυτιλία και οι ελλείψεις εμπορευματοκιβωτίων, είπαν οι αναλυτές – και έτσι, ανίκανοι να γνωρίζουν με βεβαιότητα πότε και πώς θα μεταφερόταν ο καφές, οι αγοραστές πιθανότατα αγόρασαν σε υπερβολικές ποσότητες, τροφοδοτώντας έναν κύκλο αγορών πανικού.

Η Rabobank προέβλεψε ότι η «αγορά πανικού» θα σταματήσει μετά τα Χριστούγεννα, αλλά ο μπαλαντέρ είναι ο καιρός στη Βραζιλία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός του κόκκου Arabica. Η Βραζιλία επλήγη τόσο από ξηρό καιρό όσο και από παγετό την περασμένη σεζόν.

Ο κόκκος Arabica, ο οποίος είναι πιο πιθανό να βρίσκεται στον πρωινό σας latte, θεωρείται συχνά υψηλότερης ποιότητας και με πιο ελαφριά γεύση. Ο Robusta έχει πιο πικρή γεύση και υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη και συνήθως βρίσκεται στον στιγμιαίο καφέ (αν και μπορεί να βρεθεί και σε έναν καλό ιταλικό εσπρέσο). Ο μεγαλύτερος παραγωγός του είναι το Βιετνάμ.

Πηγή: fortune.com