«Οι Τούρκοι κατασκευάζουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις απέναντι από τα Ίμια»

«Οι Τούρκοι κατασκευάζουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις απέναντι από τα Ίμια»
epa06418318 Turkish President Recep Tayyip Erdogan arrives at the Elysee Palace for a meeting with French President Emmanuel Macron (not pictured) in Paris, France, 05 January 2018. Erdogan is in Paris for a one-day visit for bilateral talks. EPA/ETIENNE LAURENT

Τι αποκαλύπτει η εφημερίδα Cumhuriyet, στον απόηχο της χθεσινής έντασης στο Αιγαίο.

Την κατασκευή στρατιωτικών εγκαταστάσεων απέναντι από τα Ίμια στο Μπόντρουμ (Αλικαρνασσό) της Τουρκίας αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Cumhuriyet, στον απόηχο της χθεσινής έντασης στο Αιγαίο.  Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Cumhuriyet, οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις κατασκευάζονται στο νησί Cavus.

Η εφημερίδα δημοσιεύει και φωτορεπορτάζ με εκσκαφείς στην παραλία Gumusluk κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στο «περιστατικό έντασης στην περιοχή των Ιμίων, μεταξύ τουρκικών και ελληνικών στρατιωτικών πλοίων», το οποίο συνδέει με την κατασκευή στρατιωτικών εγκαταστάσεων κοντά στα Ίμια.

Σημειώνει, δε, ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών εκσκαφής σκάφος της ακτοφυλακής βρισκόταν ακριβώς απέναντι από το νησί.

Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, «έδειξε» τους λόγους για τους οποίους στήθηκε το σκηνικό στα Ίμια.

«Οι έρευνες για φυσικό αέριο στην Κύπρο και οι καιροσκοπικές απόπειρες στο Αιγαίο πρέπει να τελειώσουν. Προειδοποιούμε να μην κάνουν το λάθος βήμα στο Αιγαίο και την Κύπρο», είπε, ξεδιπλώνοντας τα πλάνα του για το διπλό μέτωπο που ανοίγει προς τη Δύση. Στο «μπλοκάρισμά» του προς τις έρευνες και τις εξορύξεις, αναφέρθηκε άλλωστε και ο γερμανικός Τύπος με εκτενή ρεπορτάζ του.

«Για τέταρτη κατά σειρά ημέρα τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν ένα πλοίο-γεωτρύπανο που έχει μισθώσει η ιταλική ενεργειακή εταιρεία ΕΝΙ να προσεγγίσει μια περιοχή ερευνών νοτιοανατολικά της Λάρνακας. Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς την Κύπρο και την Ελλάδα», έγραψε το Spiegel χαρακτηριστικά.