Η τράπεζα που κάνουν κουμάντο οι γυναίκες

Η τράπεζα που κάνουν κουμάντο οι γυναίκες

Απειλείται η ανδρική κυριαρχία στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Όπως δεκάδες εκατομμύρια άλλες γυναίκες στην Ινδία, έτσι και η Babita Gaekwad πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της δουλεύοντας ως οικιακή βοηθός σε σπίτια εύπορων οικογενειών. Για χρόνια δούλευε βγάζοντας μόλις 180 δολάρια τον μήνα, ως ημιαπασχολούμενη οικιακή μαγείρισσα, και ό,τι κέρδιζε με τη δουλειά της έφτανε ίσα-ίσα για να καλύψει τα προς το ζην.

Ονειρευόταν να της δοθεί μία ευκαιρία να ζήσει μία καλύτερη ζωή, όμως δεν υπήρχε τέτοια δυνατότητα. Τότε, εμφανίστηκε στη ζωή της η Bharatiya Mahila Bank. Με ένα δάνειο από την τράπεζα, η οποία εξυπηρετεί σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες, η Gaekwad και οι φίλες της Anita Gaekwad και Shobha Mohare ήταν σε θέση να ξεκινήσουν μια επιχείρηση catering. Σήμερα, διαθέτουν μία κερδοφόρα επιχείρηση που παραδίδει γεύματα σε 30-35 πελάτες στην περιοχή του Νέου Δελχί.

Η Bharatiya Mahila Bank είναι η πρώτη αυτού του είδους τράπεζα στην Ινδία. Ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2013 με αρχική χρηματοδότηση  161 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για μία δημόσια τράπεζα που είναι αφιερωμένη στην οικονομική χειραφέτηση των γυναικών. Το ίδιο το όνομα της τράπεζας μεταφράζεται ως «Η Τράπεζα για την Ινδή».

Η τράπεζα ήρθε να καλύψει ένα σημαντικό κενό και μία μεγάλη ανάγκη της ινδικής κοινωνίας και οικονομίας. Μόλις το 43% των Ινδών γυναικών διέθετε τραπεζικό λογαριασμό το 2014, σύμφωνα με την Global Findex. Την ίδια ώρα, το 75% των γυναικών στην Κίνα έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ το ποσοστό στη Νότια Κορέα φτάνει το 93%.

«Υπήρχε μια τρομερή ανάγκη να ενταχθούν στην οικονομία της χώρας οι γυναίκες, ιδιαίτερα εκείνες που δεν είχαν καμία επίσημη, τακτική πρόσβαση σε τράπεζες, τραπεζικές υπηρεσίες και τραπεζικά προϊόντα», δήλωσε ο S.M. Swati, εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας.

Στην Ινδία, ο μικρός αριθμός γυναικών με τραπεζικούς λογαριασμούς αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος. Το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό ανέρχεται επισήμως μόλις στο 27% το 2013. Ο πολιτισμός και η κοινωνική κουλτούρα διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο για τα ινδικά νοικοκυριά και την ινδική κοινωνία και έτσι αυτά τείνουν να κυριαρχούνται από τους άνδρες, ενώ οι γυναίκες σπάνια έχουν πρόσβαση στις ίδιες εκπαιδευτικές ευκαιρίες με τους άνδρες συναδέλφους τους.

Η Bharatiya Mahila Bank προσφέρει λογαριασμούς ταμιευτηρίου, μερικοί από τους οποίους δύνανται να ανοίξουν με μηδενικό υπόλοιπο, ενώ τα προϊόντα της προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις γυναίκες. Η Babita Gaekwad και η ομάδα της, για παράδειγμα, ήταν σε θέση να εξασφαλίσουν ένα αρχικό δάνειο των 1.141 δολαρίων με επιτόκιο 11,25%, το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι προσφέρουν όλες οι υπόλοιπες τράπεζες.

«Η Bharatiya Mahila Bank προσφέρει προϊόντα δανείου που ενθαρρύνουν τις γυναίκες από όλα τα κοινωνικά στρώματα να γίνουν από εργάτριες στη γη στελέχη επιχειρήσεων», δηλώνει ο Swati. Η τράπεζα διαθέτει επίσης εργαστήρια χρηματοοικονομικών μελετών, με την ελπίδα ευαισθητοποίησης των γυναικών σχετικά με τις επιλογές που έχουν και με το πώς μπορούν να υλοποιήσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες.

Από τότε που άνοιξε το πρώτο υποκατάστημα της τράπεζας στο Lucknow, έχουν ανοίξει ήδη άλλα ογδόντα. Η τράπεζα επιδιώκει να δημιουργήσει ένα σύνολο 150 καταστημάτων μέχρι το Μάρτιο. Μέχρι στιγμής, διαθέτει 155.000 πελάτες, ενώ 85.000 γυναίκες έχουν πάρει δάνεια.

Μπορεί, όμως, μια τράπεζα να επιφέρει πραγματικά αλλαγές για τις γυναίκες της Ινδίας;

Η Babita Gaekwad και οι συνεργάτες κερδίζουν τώρα κατά μέσο όρο 334 δολάρια τον μήνα – ποσό διπλάσιο από αυτό που κέρδιζαν πριν δημιουργήσουν την επιχείρηση catering. Και στην πραγματικότητα, είναι οι σύζυγοί τους που παραδίδουν τα φρεσκομαγειρεμένα γεύματα στους πελάτες – πρόκειται για ένα επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται στην ισότιμη συμμετοχή.