Οι τράπεζες που θα αναλάβουν τη μεγαλύτερη IPO στον πλανήτη

Οι τράπεζες που θα αναλάβουν τη μεγαλύτερη IPO στον πλανήτη
Η Aramco βάζει μπρος τις μηχανές για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.

Επιταχύνει η Σαουδική Αραβία τα σχέδια για εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο. Πρόκειται για μία αρχική δημόσια εγγραφή, (IPO) την οποία περιμένουν εδώ και χρόνια οι αγορές, αλλά έχει αναβληθεί αρκετές φορές λόγω μη ευνοϊκών συνθηκών.

Το Ριάντ σχεδιάζει να πουλήσει το 5% του πετρελαϊκού κολοσσού στην πιθανότατα μεγαλύτερη IPO, που έχει λάβει ποτέ χώρα ανά τον πλανήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, είναι πολύ κοντά στο να δώσει ηγετικό ρόλο για την IPO στην JPMorgan, τη Morgan Stanley και την National Commercial Bank. Ωστόσο δεν θα μείνει εκεί.

Στη λίστα των τραπεζών, που θα προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη διαχείριση της IPO, θα προστεθούν πιθανότατα οι Citi, Goldman Sachs και Samba Financial Bank, όπως μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Μετά και την επιλογή των τραπεζών, η πρώτη φάση της προετοιμασίας αναμένεται να λάβει χώρα πριν τα τέλη του τρέχοντος του έτους.

Πέρυσι είχαν επιλεγεί η Morgan Stanley, JPMorgan και HSBC ως κορυφαίοι σύμβουλοι στη διαδικασία, αλλά τελικά τα σχέδια μπήκαν στον πάγο. Το ξεπάγωμα των σχεδίων και η απόφαση να ανέβουν οι ρυθμοί της προετοιμασίας σηματοδοτήθηκε μεταξύ άλλων και από την αλλαγή ηγεσίας τόσο στην εταιρεία όσο και στο υπουργείο Ενέργειας της Σ. Αραβίας.