Η τριπλέτα μέτρων απέναντι στην ακρίβεια 

Η τριπλέτα μέτρων απέναντι στην ακρίβεια 
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης (Δ) προσέρχεται σε συνάντηση με την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, Αθήνα Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παράταση για market pass και "καλάθι του νοικοκυριού" προβλέπει το οικονομικό ν/σ - Πλαφόν κερδών και στα σχολικά.

Mε στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων κερδοσκοπίας και την ενίσχυση των εισοδημάτων των καταναλωτών έναντι της ακρίβειας επεκτείνονται μέτρα όπως το “καλάθι του νοικοκυριού“, το market pass και το πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους των supermarket και των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου από την πώληση μιας σειράς προϊόντων από τρόφιμα μέχρι σχολικά.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το market pass παρατείνεται για ένα τρίμηνο, μέχρι τον Οκτώβριο και ο θεσμός του “καλαθιού του νοικοκυριού” επεκτείνεται έως το τέλος του έτους. Επιπλέον, τα supermarket με τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ έχουν την υποχρέωση να αποστέλλουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων (“καλάθι του νοικοκυριού”) που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση.

Ειδικότερα, οι παραπάνω επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να εντάσσουν ένα τουλάχιστον προϊόν από κάθε κατηγορία προϊόντων που περιλαμβάνεται στο “καλάθι του νοικοκυριού” και να το διαθέτουν σε προσιτή τιμή, ιδίως συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας, ενημερώνοντας τους καταναλωτές που προσέρχονται στα φυσικά ή ψηφιακά καταστήματά τους, ως προς τη σύνθεση του “καλαθιού του νοικοκυριού” που προτείνουν. Η ενημέρωση αυτή γίνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, ιδίως με λίστες, φυλλάδια και ειδική σήμανση επί των προϊόντων ή του χώρου πώλησής τους.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι οι υπόχρεοι θα πρέπει να τοποθετούν ευκρινές ειδικό σήμα στο ράφι των προϊόντων που συμμετέχουν στο “καλάθι του νοικοκυριού”, καθώς και ευκρινή κατάλογο των προϊόντων που συνθέτουν το “καλάθι του νοικοκυριού” σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος, που συμπεριλαμβάνει τις τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα. Επιπροσθέτως, τα supermarket πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που συμμετέχουν στο “καλάθι του νοικοκυριού” βρίσκονται στα καταστήματά τους σε επάρκεια και διατίθενται απρόσκοπτα στο καταναλωτικό κοινό. Για κάθε παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους από 1.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο κατάλογος των προϊόντων που συμμετέχουν στο “καλάθι του νοικοκυριού” και οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα από τις επιχειρήσεις, που μπορεί να είναι και μικρότερες, πέραν όσων έχουν τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις, εφόσον αποστείλουν κατάλογο προϊόντων, καθίστανται υπόχρεες τήρησης των κανόνων που διέπουν το “καλάθι του νοικοκυριού” μέχρι τη λήξη του, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης, η μη αποστολή καταλόγου προϊόντων ή η ελλιπής αποστολή καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης αποστολής πλήρους καταλόγου.

Πλαφόν στο κέρδος

Αναφορικά με το περιθώριο κέρδους, δεν πρέπει να υπερβαίνει αυτό της 31ης Δεκεμβρίου 2021. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 54 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προβλέπεται ότι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους που υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021 από την πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών απαραίτητων για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση σχολικών ειδών και γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου φυτικών ελαίων κ.α.. Σε περίπτωση παράβασης προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 έως 1 εκατ. ευρώ.

Εντωμεταξύ ανάλογοι περιορισμοί στο περιθώριο κέρδους ισχύουν και για τους προμηθευτές και εμπόρους λιανικής που συμμετέχουν στο πρόγραμμα “αλλάζω συσκευή”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: