Εφορία: Ρυθμίσεις για τους αδύναμους, προειδοποιήσεις για όσους φοροδιαφεύγουν

Εφορία: Ρυθμίσεις για τους αδύναμους, προειδοποιήσεις για όσους φοροδιαφεύγουν
Calculation (Photo by Fotografie Klaus Ti / Image Source / Image Source via AFP) Photo: AFP
Χωρίς παράταση η προθεσμία επανένταξης στις 120 δόσεις - Αλλαγές στην πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων για οφειλές στην εφορία.

Με την προθεσμία επανένταξης στις ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών να εκπνέει στα τέλη του μήνα και με σχεδόν έναν στους δέκα οφειλέτες να έχει προβεί στις δέουσες ενέργειες, οι αρμόδιες αρχές προειδοποιούν μεν για τις συνέπειες, προωθούν δε βελτιώσεις ώστε να διευρυνθεί η περίμετρος της πάγιας ρύθμισης και να ωφεληθούν περισσότεροι οφειλέτες.

Ειδικότερα, αν και δεν φαίνεται να εξετάζονται αλλαγές στην ένταξη στις 120 δόσεις και στη ρύθμιση χρεών μέχρι και σε 72 δόσεις, μετετώνται βελτιωτικές κινήσεις στην πάγια ρύθμιση των 24 έως 48 δόσεων για οφειλές στην εφορία, μεταξύ των οποίων μείωση του επιτοκίου και αύξηση δόσεων σε ειδικές περιπτώσεις ώστε να ενταχθούν περισσότεροι οφειλέτες στο ευνοϊκό καθεστώς. Το οικονομικό επιτελείο, που σταθμίζει τυχόν αντιδράσεις για τις προσαρμογές του μέτρου από την πλευρά των θεσμών και των οίκων αξιολόγησης, στοχεύει σε ένα πλαίσιο πιο αποτελεσματικό, που θα ενθαρρύνει την κουλτούρα πληρωμών και θα μειώνει το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο. Εξάλλου, φορείς της αγοράς έχουν καταθέσει αιτήματα στην κυβέρνηση για βελτίωση των όρων ένταξης στις ρυθμίσεις, καθώς όσο αυξάνονται οι δόσεις αυξάνονται οι επιβαρύνσεις, όπως πρόστιμα, προσαυξήσεις αλλά και το επιτόκιο που από 4,37% σε ρύθμιση 12 δόσεων αυξάνεται σε 5,87% για 13-24 δόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμηλοί ρυθμοί

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στις παλιές ρυθμίσεις των 36-72 δόσεων για χρέη που δημιουργήθηκαν στην πανδημία και των 120 δόσεων έχουν επανενταχθεί 27.900 οφειλέτες με το συνολικό ρυθμιζόμενο ποσό να ανέρχεται στα 373 εκατ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι που έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων και μπορούν να επανενταχθούν υπολογίζονται σε 190.000 ενώ περίπου 10.000 είναι οι αυτοί που έχασαν τη ρύθμιση για χρέη της πανδημίας σε 36-72 δόσεις μέχρι 1.2.2023. Επίσης στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση 10.500 φυσικά και νομικά πρόσωπα, ήτοι ποσό περί τα 206 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών δεν θα δοθεί παράταση στην προθεσμία της 31ης Ιουλίου για επανένταξης στις ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών και μέχρι τότε οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Δίνεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δυνατότητα στους οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων και τις έχασαν μέχρι την 1η Φεβρουαρίου του 2023, να τις αναβιώσουν καταβάλλοντας έως τις 31 Ιουλίου δύο μηνιαίες δόσεις.

Οι προειδοποιήσεις για τη φοροδιαφυγή

Σημειώνεται ότι όσοι δεν συμμορφώνονται και δεν ρυθμίζουν τις υποχρεώσεις τους απειλούνται με κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων και πλειστηριασμούς ακινήτων, αλλά και με έκθεση στη δημοσιότητα ενόψει της δημοσιοποίησης λίστας οφειλετών του δημοσίου με χρέη άνω των 150.000 ευρώ.

Εν κατακλείδι, οι αλλαγές που προωθούνται στην πάγια ρύθμιση και άλλες παρεμβάσεις σκοπό έχουν να αναδείξουν όσους έχουν πραγματική αδυναμία και όσους φοροδιαφεύγουν. Οπως αναφέρθηκε και από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, το συνολικό εισόδημα που δηλώνουν τα νοικοκυριά στις φορολογικές τους δηλώσεις υπολείπεται σημαντικά της κατανάλωσής τους βάσει των στοιχείων των εθνικών λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ. Η απόκλιση για το 2021 προσεγγίζει τα 50 δισ. ευρώ, ποσό που πιθανόν να είναι υψηλότερο το 2022. Σύμφωνα με έκθεση της Eurobank από αυτά τα μεγέθη πρέπει να αφαιρεθούν τα τεκμαρτά ενοίκια, τα οποία η ΕΛΣΤΑΤ συνυπολογίζει στην κατανάλωση, και η δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, η οποία επίσης τονώνει την κατανάλωση, ενώ είναι καταγεγραμμένη φορολογική υποχρέωση. Κατόπιν αυτών, σύμφωνα με τους αναλυτές, μια αδρή εκτίμηση για το μέγεθος της παραοικονομίας κινείται περί τα 40 δισ. ευρώ ετησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: