Η τρίτη δόση του εμβολίου μειώνει κατά 95% τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό, σύμφωνα με μελέτη της Pfizer

Η τρίτη δόση του εμβολίου μειώνει κατά 95% τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό, σύμφωνα με μελέτη της Pfizer
epa09039335 A nurse fills a syringe with a dose of the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine at the National Medical Center in Seoul, South Korea, 27 February 2021. EPA/Song Kyung-Seok / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναφερόμενος σε στοιχεία μελέτης της Pfizer, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπουλος εξήγησε ότι η τρίτη δόση μειώνει κατά 95% την πιθανότητα μόλυνσης από κορωνοϊό. Η έρευνα διενεργήθηκε σε 10 χιλιάδες άτομα που είχαν λάβει τη 2η δόση και έπειτα «τυχαιοποιήθηκαν» ώστε να λάβουν την 3η δόση ή εικονικό εμβόλιο (placebo).

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος και μειώθηκε η πιθανότητα μόλυνσης κατά 95%. «Δηλαδή μόλις έξι άτομα στα 5.000 που έκαναν το εμβόλιο μολύνθηκαν και νόσησαν ελαφρά, σε σχέση με 123 άτομα από αυτά που δεν έκαναν την 3η δόση», υπογράμμισε ο πρύτανης.

«Η σύσταση είναι η 3η δόση να γίνει το συντομότερο δυνατό μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας», ενώ ο κ. Δημόπουλος πρόσθεσε ότι η νοσολογική απόκριση απέναντι στον ιό μετά την 3η δόση είναι πολύ μεγαλύτερη σε αναλογία με την προστασία που προσφέρουν οι δύο δόσεις.

Σχετικά με τις παρενέργεις και τις πιθανότητες εμφάνισης μυοκαρδίτιδας – περικαρδίτιδας σε ενήλικες άνδρες μετά τον εμβολιασμό, ο πρύτανης ξεκαθάρισε ότι πολύ πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά μόνο δύο περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ