Η Uber και η «κρυφή ομάδα των εμπορικών της κατασκόπων»

Η Uber και η «κρυφή ομάδα των εμπορικών της κατασκόπων»
epa06219366 An Uber app on a mobile telephone in central London, Britain, 22 September 2017. Transport for London (TFL), the governing body responsible for transport in London, announced on 22 September 2017 that they will not renew Uber's license as a private hire operator in the city. Transport for London has informed Uber London Limited that it will not be issued with a private hire operator licence after expiry of its current licence on 30 September 2017. EPA/WILL OLIVER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η επιστολή ενός πρώην υπαλλήλου της εταιρείας βάζει την Uber σε νέους νομικούς μπελάδες. 

Για εμπορική κατασκοπεία κατηγορεί την Uber ένας πρώην υπάλληλος της εταιρείας, ο οποίος αποκάλυψε μέσω των δικηγόρων του μία επιστολή στην οποία αναγράφονται οι «σκοτεινές» πρακτικές που φέρεται να χρησιμοποιούσε η εταιρεία.

Σύμφωνα με την επιστολή που διαβάστηκε κατά τη διάρκεια δίκης στις ΗΠΑ, η Uber φέρεται να είχε οργανώσει στο παρελθόν μία μυστική μονάδα «κατασκόπων» που είχαν ως αντικείμενο εργασίας την εμπορική κατασκοπία και την κλοπή των μυστικών των ανταγωνιστών της.

Η επιστολή αποτελεί σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο στη νομική «μάχη» της Uber με τη Waymo, την εταιρεία αυτοκινούμενων αυτοκινήτων που κατηγορεί την Uber για κλοπή της τεχνολογίας της.

«Οι τακτικές αυτές εφαρμόζονταν περιστασιακά και μέσα από μία διαμοιρασμένη αρχιτεκτονική ανώνυμων servers, τηλεπικοινωνιακών δικτύων και hardware και software που δεν μπορούν να συσχετιστούν με κάποιο πρόσωπο», αναφέρει η επιστολή.

Οι κατηγορίες περί εμπορικής κατασκοπείας προέρχονται από τον Ρίτσαρντ Τζέικομπς, έναν πρώην εργαζόμενο στην εταιρεία, ο οποίος έφυγε από την Uber τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς θεώρησε πως είχε αναίτια υποβιβαστεί. Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο, ο Τζέικομπς έστειλε την επιστολή στην εταιρεία, παραθέτοντας στοιχεία σχετικά με την πιθανή αυτή παραβατική συμπεριφορά.

Όπως έγινε τώρα γνωστό, η διοίκηση της Uber ζήτησε τον Μάιο τη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας προκειμένου να διευκρινιστεί εάν είχαν κάποια βάση οι ισχυρισμοί του πρώην υπαλλήλου της εταιρείας.

Ο Τζέικομπς στην επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων ένα περιστατικό κατά το οποίο η ομάδα «κατασκοπίας» της Uber είχε σταλεί σε ένα ξενοδοχείο προκειμένου να καταγράψει τις συνομιλίες μεταξύ στελεχών μιας ανταγωνιστικής εταιρείας, το όνομα της οποίας έχει απομακρυνθεί από την δημοσιευμένη επιστολή. Στόχος των κατασκόπων ήταν να παρακολουθήσουν την αντίδραση των ανταγωνιστών της  Uber στην είδηση πως η εταιρεία είχε εξασφαλίσει σημαντική χρηματοδότηση από έναν Σαουδάραβα επενδυτή.

Σε ανακοίνωσή της η  Uber δηλώνει: «Παρότι δεν έχουμε επαληθεύσει όλους τους ισχυρισμούς της επιστολής -και κυρίως, ό,τιδήποτε σχετικό με τη Waymo- η νέα διοίκηση της εταιρείας έχει καταστήσει σαφές πως προχωρά με ειλικρινή και δίκαια βήματα, βασιζόμενη στην ισχύ των ιδεών και της τεχνολογίας μας».

Η εταιρεία κατάφερε να πετύχει έναν συμβιβασμό με τον Τζέικομπς έναντι 4,5 εκατ. δολαρίων, και ο πρώην εργαζόμενος έχει παραδεχτεί πως στην επιστολή του δεν ήταν όλα όσα ισχυριζόταν αληθή, ειδικά όσα είχαν σχέση με την υπόθεση της Waymo.

Ωστόσο αρκετές λεπτομέρειες έχουν επιβεβαιωθεί, όπως το περιστατικό κατά το οποίο η Uber παράνομα απέκτησε πρόσβαση στα ιατρικά αρχεία μιας γυναίκας που κατηγορούσε έναν οδηγό της εταιρείας για βιασμό. Επίσης έχει επιβεβαιωθεί το ότι εργαζόμενοι της Uber εμφανίζονταν ως διαμαρτυρόμενοι κατά της εταιρείας, προκειμένου να αποκτούν πρόσβαση σε ιδιωτικά online chat groups.

Δείτε ακόμη: Να γιατί η Uber είναι σε μεγαλύτερους μπελάδες απ’ ό,τι νομίζαμε