Να γιατί η Uber είναι σε μεγαλύτερους μπελάδες απ’ ό,τι νομίζαμε

Να γιατί η Uber είναι σε μεγαλύτερους μπελάδες απ’ ό,τι νομίζαμε

Η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με άλλες δυο ποινικές έρευνες.

του Τζέφρι Σμιθ

Τα νομικά προβλήματα της Uber είναι μάλλον χειρότερα απ’ ό,τι νομίζαμε αρχικά.

Το Bloomberg μετέδωσε ότι η γνωστή εταιρεία διαμοιρασμού διαδρομών είναι αντιμέτωπη με τουλάχιστον πέντε ποινικές έρευνες του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ – δύο περισσότερες απ’ ό,τι είχε αποκαλυφθεί αρχικά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο νέες ανακριτικές διαδικασίες αφορούν παράνομες τιμολογήσεις, ενώ οι αρχές εξετάζουν και τον ρόλο της εταιρείας στην κλοπή εγγράφων που σχετίζονται με την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης της Alphabet.

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά άλλων αγωγών που έχουν υποβληθεί εναντίον της Uber στις ΗΠΑ. Πρόσφατα, μάλιστα, η εταιρεία έχασε την άδεια λειτουργίας της στο Λονδίνο – μια αγορά που περιλαμβάνει 5% της βάσης χρηστών της.

Οι δύο νέες ποινικές έρευνες έχουν προέλθει από δύο αντίστοιχες αγωγές. Η διαμάχη με τη Waymo, την κοινοπραξία αυτόνομης τεχνολογίας της Alphabet που κατηγορεί την Uber για κλοπή εμπορικών μυστικών, πρόκειται να κριθεί στις δικαστικές αίθουσες τον Δεκέμβριο. Η άλλη έρευνα αφορά τις αποκαλύψεις σύμφωνα με τις οποίες η Uber ανέπτυξε και χρησιμοποίησε δύο εφαρμογές λογισμικού (γνωστές ως Cascade και Firehouse) για να προσφέρει εκπτώσεις σε κάποιους πελάτες της αλλά όχι σε άλλους. Η ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ απαγορεύει τέτοιες πρακτικές.

Το Bloomberg επικαλείται συνεντεύξεις με 11 πρώην και νυν εργαζομένους, μέσω των οποίων φωτίζεται ο ρόλος της Salle Yoo, νομικής συμβούλου της εταιρείας, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εγκαταλείψει την εταιρεία. Σύμφωνα με τις πηγές, η Yoo είχε αρχίσει να προβάλλει αντίσταση στις οδηγίες του πρώην CEO της εταιρείας, Travis Kalanick. Και ο λόγος που την προήγαγε σε επικεφαλής νομική σύμβουλο νωρίτερα φέτος ήταν για να βγάλει απ’ τη μέση ένα εμπόδιο στις πιο «ριψοκίνδυνες» ιδέες του.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Uber, Dara Khosrowshahi, έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία «γοητείας» από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, υποσχόμενος στο προσωπικό, τους μετόχους, τους πελάτες και τις εποπτικές αρχές ότι η εταιρεία θα λειτουργεί πιο ηθικά στο μέλλον.

Αυτές οι αλλαγές, μαζί με την κατάργηση των ειδικών προνομίων για τις μετοχές των ιδρυτών όπως ο Kalanick, προετοιμάζουν το έδαφος για την επικείμενη χρηματοδότηση ύψους έως και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την ιαπωνική Softbank.