«Η Unilever επένδυε στην Ελλάδα όταν οι άλλοι έφευγαν»

«Η Unilever επένδυε στην Ελλάδα όταν οι άλλοι έφευγαν»

Η επικεφαλής της Unilever στην Ελλάδα Ηρώ Αθανασίου μιλάει αποκλειστικά στο Fortune για το νέο κεφάλαιο στην εταιρεία και στη ζωή της.

Συνέντευξη στην Πέννυ Κούτρα*

Κάποτε η μυρωδιά του ελαιολάδου σε οδηγούσε κατευθείαν στα κεντρικά γραφεία της ΕΛΑΪΣ – Unilever, επί της οδού Πειραιώς. Σήμερα, που ο οργανισμός στεγάζεται σε ένα κτίριο γραφείων στην Κηφισιά, σε οδηγεί το GPS. H σημερινή πρόεδρος του ομίλου των εταιρειών της Unilever στην Ελλάδα και την Κύπρο Ηρώ Αθανασίου ομολογεί πως νοσταλγεί τα παλιά γραφεία, εκείνα που της θυμίζουν την αρχή της μακρόχρονης καριέρας της.

Έπειτα από 29 συναπτά έτη στους κόλπους του ομίλου και μετά την κατάκτηση διαφόρων θέσεων ευθύνης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, επέστρεψε πέρυσι για να αναλάβει το τιμόνι της εταιρείας, αποτελώντας την πρώτη γυναίκα σε τέτοια θέση, διαδεχόμενη μάλιστα τον Σπύρο Δεσύλλα, έναν από τους μακροβιότερους και πιο επιτυχημένους προέδρους και CEOs στην ελληνική αγορά.

Πώς επιλέξατε μια καριέρα στον χώρο των επιχειρήσεων; Τα παιδιά καλούνται να αποφασίσουν ποιον κλάδο θα ακολουθήσουν σε πολύ νεαρή ηλικία, οπότε, όπως τα περισσότερα, έτσι και εγώ, τελειώνοντας το Λύκειο, δεν ήξερα ακριβώς τι ήθελα να σπουδάσω. Ξεκίνησα από τη θετική κατεύθυνση, αλλά στην περίπτωσή μου επιβεβαιώθηκε το ρητό «κάθε εμπόδιο για καλό». Έτσι βρέθηκα να σπουδάζω στη χώρα μου οικονομικά και management. Από τότε μέχρι σήμερα παραμένω σε αυτόν τον κλάδο.

Ήταν επιλογή ή συγκυρία να διατρέξετε τόσα χρόνια στον όμιλο της Unilever; Ήταν επιλογή μου, για την οποία μάλιστα δεν μετανιώνω καθόλου! Είχα –και έχω– την τύχη να εργάζομαι σε μια εταιρεία με σταθερές αξίες, που συνοψίζονται στον σεβασμό απέναντι στους καταναλωτές, στους πελάτες, στους προμηθευτές, στους εργαζόμενους, στους μετόχους και, γενικότερα, στην κοινωνία. Επιπλέον, βρίσκομαι σε ένα αξιοκρατικό περιβάλλον, που προσφέρει πάρα πολλές ευκαιρίες για προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη. Τόσο εγώ όσο και οι περισσότεροι εργαζόμενοι θεωρούμε την Unilever σαν δεύτερη οικογένειά μας. Κοιτώντας προς τα πίσω μάλιστα, θα έλεγα ότι, εκτός από τις ευκαιρίες που μου έδωσε να εξελιχθώ σε όλα τα επίπεδα, έχω περάσει και πολύ ωραία. Στη Unilever δεν αναπτύχθηκα μόνο ως επαγγελματίας, αλλά και ως άνθρωπος.

Έχοντας εργαστεί και στο εξωτερικό, ποιες είναι οι εκτιμήσεις όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και το έλλειμμα που διαπιστώνεται στην Ελλάδα; Πιστεύω ότι οι Έλληνες έχουμε εξαιρετικές ικανότητες και διακρινόμαστε σε όποιο περιβάλλον και αν βρεθούμε. Ό,τι και να λέμε, δηλαδή, για τις δυσλειτουργίες και τις ελλείψεις στη χώρα μας, όση επιτυχία και αν γνωρίσουμε αλλού, τελικά στην Ελλάδα θέλουμε να επιστρέψουμε. Όσοι βρισκόμαστε σε θέσεις που προϋποθέτουν να παίρνουμε αποφάσεις –και μάλιστα αποφάσεις που αφορούν και σε άλλους ανθρώπους– δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτά που συνέβησαν. Όμως, επειδή οι ηγέτες πρέπει να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, θα έλεγα ότι, έτσι όπως υπήρξαμε μέρος του προβλήματος, τώρα πρέπει να γίνουμε μέρος της λύσης και να πρωτοστατήσουμε ώστε η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Στην Ελλάδα, υπάρχει μεγάλος κατακερματισμός σε όλα. Μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, αυτή η τάση δεν βοηθά. Χρειάζεται να έχεις κρίσιμη μάζα, να έχεις μέγεθος, προκειμένου να είσαι ανταγωνιστικός. Αντί να κυνηγάμε το μερίδιο του άλλου, θα πρέπει να ψάχνουμε τρόπο να μεγαλώσουμε όλοι μαζί. Χρειάζεται επίσης μια μεταβολή στην κοινωνία, όπως η εγκαθίδρυση μιας κουλτούρας συνεννόησης, κάτι που δεν είναι απλό και χρειάζεται κοινή προσπάθεια.

Από την άλλη πλευρά, οι μεγάλες επιχειρήσεις και ειδικά οι θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων έχουν κατηγορηθεί για μια σειρά θεμάτων, όπως αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Πρόσφατα μάλιστα διαγράφηκε πρόστιμο επτά εκατ. ευρώ για την εταιρεία σας. Ποιο είναι το σχόλιό σας; Είναι πάγια πολιτική μας να μη σχολιάζουμε διαδικασίες και αποφάσεις που αφορούν σε δικαστικούς και άλλους φορείς.

Πέρα από τη νομική διαχείριση, ποια είναι η θέση σας απέναντι σε αυτή την κριτική; O ισχυρός ελέγχει το «παιχνίδι»; Υπάρχει περιθώριο εδραίωσης επιχειρηματικής ηθικής; Στη Unilever, ο «κώδικας επιχειρηματικής ηθικής» είναι όχι μόνο δεδομένος και απόλυτα δεσμευτικός για όλους τους εργαζόμενους ανεξαιρέτως, αλλά υπηρετείται και με συγκεκριμένες πράξεις, ορισμένες από τις οποίες αναφέρθηκαν παραπάνω. Με αυτό το δεδομένο, ο ισχυρός δεν «ελέγχει το παιχνίδι», αλλά αξιοποιεί τις δυνατότητες που του δίνει αυτή ακριβώς η ισχύς του, για να αναπτύσσει πρωτοβουλίες που ευνοούν τις αρχές τόσο του «ευ επιχειρείν» όσο και της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Παρ’ όλα αυτά, η λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού παραμένει ζητούμενο. Κάθε σύστημα, για να λειτουργήσει, χρειάζεται πλαίσιο κανόνων. Σήμερα αυτοί υπάρχουν και οι εταιρείες πρέπει να ελέγχονται. Δεν παραγνωρίζω ότι έγιναν λάθη σε άλλες εποχές, κατά τις οποίες ίσως οι κανόνες δεν λειτουργούσαν. Πιστεύω όμως ότι σήμερα μια αθέμιτη πρακτική έχει μεγαλύτερη επίπτωση από το βραχυπρόθεσμο όφελος που μπορεί να φέρει. Οι καταναλωτές –ή πιο σωστά οι πολίτες– απαιτούν ορθές πρακτικές. Κάθε επιχειρηματική απόφαση γίνεται γνωστή άμεσα και κρίνεται. Εγώ προσωπικά θεωρώ ευθύνη μου, πέρα από την ανάπτυξη της Unilever, πρωτίστως να υπερασπιστώ τον κώδικα μιας ορθής επιχειρηματικής δράσης.

Σε μια δύσκολη εποχή, γεμάτη προκλήσεις, ποια είναι η στρατηγική σας; Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν θέση και ισχύ, αλλά αυτό στην πραγματικότητα δεν σημαίνει τίποτα. Αν μείνεις σε αυτή την αντίληψη, δεν θα μείνεις για πολύ καιρό σε αυτή τη θέση. Βλέπουμε πολύ μικρές εταιρείες να «ξεπετάγονται» και να διεκδικούν μερίδια και τοπικούς παραγωγούς να κερδίζουν έδαφος, καθώς έχουν το μεγάλο προσόν της ευελιξίας. Απαντούν σε σύγχρονα αιτήματα των καταναλωτών. Αυτό δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να ανταποκριθούν και να μην εφησυχάζουν.

Στην Ελλάδα, όπου η κρίση ήταν αδυσώπητη; Η χώρα πρέπει να πάει μπροστά, αλλά η πορεία αυτή δεν θα είναι ευθεία, θα έχει τα πάνω κάτω της. Ωστόσο νομίζω ότι ήρθε η ώρα να ενθαρρύνουμε την πρωτοβουλία, τη δημιουργικότητα, ακόμη και το ρίσκο, για να διεκδικήσουμε μια προοπτική ανάπτυξης. Τόσα χρόνια παίζαμε για να μη χάσουμε και όχι για να κερδίσουμε. Έχουν γίνει πραγματικά ηρωικές προσπάθειες από τους ανθρώπους της Unilever όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει να ανακτήσουμε την αυτοπεποίθησή μας και με μικρά βήματα να επιδιώξουμε την αλλαγή.

Ηγείστε της θυγατρικής μιας πολυεθνικής. Ποια είναι η εικόνα της μητρικής για την ελληνική αγορά; Θα απαντήσω με γεγονότα: Η ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματός μας, ύψους 250 εκατ. ευρώ, την περίοδο 2008-2013, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί έφευγαν από την Ελλάδα, επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της Unilever στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθ’ όλη την περίοδο της κρίσης η Unilever αποφάσισε να στηρίξει την ανταγωνιστικότητά μας αντί των κερδών. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι σε αυτά τα πολύ δύσκολα χρόνια καταφέραμε να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τις μονάδες μας, ενώ έχουμε στόχο μέσα από τη δική μας ανάπτυξη να συμβάλουμε στην περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης τόσο στην εταιρεία μας όσο και στους 740 άμεσους προμηθευτές μας.

Ποια είναι η εικόνα της ελληνικής αγοράς το 2014, και ειδικότερα της Unilever, σε επίπεδο οικονομικής επίδοσης; Με τα σημερινά δεδομένα (αρχές Δεκεμβρίου 2014) θα έλεγα ότι η αγορά κάνει κάποια δειλά βήματα ανάκτησης της ισορροπίας της και βελτίωσης της ψυχολογίας της. Και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι πολύ σημαντικοί για τη λειτουργία της. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη Unilever, έχουμε κάποια πρώτα αισιόδοξα μηνύματα από τους οικονομικούς δείκτες μας, οι οποίοι «μιλούν» για μια μικρή, μονοψήφια ακόμη, αλλά ορατή ανάπτυξη.

Θα μπορούσαν οι επιχειρήσεις να παίξουν ένα θετικό ρόλο στην εξέλιξη της χώρας; Mε αγγίζει πολύ το θέμα της ανεργίας των νέων, το οποίο θεωρώ το μεγάλο τραύμα της ελληνικής κοινωνίας. Προφανώς, δεν είναι πάντα δυνατές η πρόσληψη και η απορρόφηση ανέργων. Όμως, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να προσφέρουμε εργασιακή εμπειρία. Φέτος απασχολήσαμε νέους άνεργους στο Magic Store που διαθέτει η εταιρεία στο αθηναϊκό κέντρο. Από τη μια πλευρά έχουν εγγράψει κάτι στο βιογραφικό τους, από την άλλη, μέσω αυτής της εμπειρίας, αντιλαμβάνονται τι τους πάει ή δεν τους πάει, πού κλίνουν και πού χωλαίνουν. Μπορεί στην Ελλάδα να μη συνηθίζεται αυτή η πρακτική, αλλά σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι πολύ διαδεδομένη. Στο πλαίσιο της ΕΑΣΕ, ξεκινάμε μια πρωτοβουλία, ώστε οι εταιρείες να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα εργασιακής εκπαίδευσης ανέργων. Πρέπει να στηρίξουμε τη νέα γενιά. Το έχουμε εξάλλου ανάγκη ως κοινωνία.

Κατά καιρούς έχετε δηλώσει ότι οι τιμές των προϊόντων του ομίλου στην Ελλάδα έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά από την έναρξη της κρίσης κατά 11%, δηλαδή αρκετά λιγότερο από το ποσοστό μείωσης που έχουν υποστεί οι Έλληνες στα εισοδήματά τους. Εντούτοις οι Έλληνες καταναλωτές συνεχίζουν να δηλώνουν πίστη στα επώνυμα προϊόντα. Μήπως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία σας δεν έχει μειώσει περαιτέρω τις τιμές; Η διαμόρφωση της τελικής τιμής κάθε προϊόντος επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων, που είναι αρκετά σύνθετοι. Το μέγεθος της αγοράς, το επίπεδο της φορολογίας, ο κατακερματισμός και η πολυπλοκότητα του ανάγλυφου της χώρας είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που μπορούν να διαφοροποιούν το κόστος ενός προϊόντος. Εκτός από όλα αυτά και με δεδομένο ότι η χώρα μας είναι μια ανοικτή αγορά που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές πρώτων υλών, καυσίμων και ενδιάμεσων προϊόντων, πραγμάτων δηλαδή που επηρεάζουν σημαντικά το κόστος της παραγωγής, είναι σαφές και αναμενόμενο ότι οι τιμές των τελικών προϊόντων δεν θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την πορεία των μισθών στην Ελλάδα. Αξίζει όμως να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι ένας αδιαπραγμάτευτος, για τη Unilever, παράγοντας είναι η ποιότητα των προϊόντων, η οποία διαχρονικά εξασφαλίζει την αγάπη και την αφοσίωση των εκατομμυρίων καταναλωτών μας. Εμείς μειώνουμε τις τιμές μας κατά το μέτρο των δυνατοτήτων μας σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μη χρειαστεί να υποβαθμιστεί ούτε στο ελάχιστο η ποιοτική σύνθεση του προϊόντος και παράλληλα προωθούμε πάντα την «έντιμη» σχέση προϊόντος-τιμής.

Εξετάζετε τη μεταφορά της παραγωγής στην Ελλάδα και άλλων κωδικών που σήμερα παράγονται στα εργοστάσια της Unilever σε άλλες χώρες; Το 2012 ανακοινώσαμε και υλοποιήσαμε τη μεταφορά της παραγωγής δεκάδων κωδικών μας από χώρες του εξωτερικού σε Έλληνες παραγωγούς, καθώς η αμέριστη στήριξη της ελληνικής παραγωγής αποτελεί διαχρονική δέσμευσή μας. Διατηρούμε τρία εργοστάσια και δύο αποθηκευτικά κέντρα στην Ελλάδα, καθώς και ένα εργοστάσιο και ένα αποθηκευτικό κέντρο στην Κύπρο, ενώ συνεργαζόμαστε και με τρίτους Έλληνες παραγωγούς ενδιάμεσων και τελικών προϊόντων. Η στρατηγική μας αυτή έχει αποτέλεσμα σήμερα το 70% του τζίρου μας στα τρόφιμα και το 65% του τζίρου μας συνολικά να παράγονται εδώ.

Πριν από λίγα χρόνια ο όμιλός σας εξέτασε το ενδεχόμενο αποεπένδυσης από τον κλάδο του ελαιολάδου, κάτι το οποίο τότε δεν υλοποιήθηκε. Μήπως αυτό το σενάριο έχει επανέλθει; Από το 2008 το ελαιόλαδο και τα άλλα σχετικά προϊόντα αποτελούν κατηγορίες προϊόντων από τις οποίες στη Unilever περιμένουμε κερδοφόρο ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και από τις εξαγωγές. Απόφασή μας ήταν και παραμένει να επενδύσουμε σε αυτά τα προϊόντα και ιδιαίτερα στο ελαιόλαδο με πολλές καινοτομίες, είτε αυτές αφορούν σε νέα προϊόντα είτε στην επικοινωνιακή στρατηγική μας.

Πώς σκοπεύετε να στηρίξετε το ελληνικό ελαιόλαδο; Το στηρίζουμε ήδη με πολλούς τρόπους, ενώ στοχεύουμε και σε μελλοντικές δράσεις, όπως, για παράδειγμα, σε νέους τρόπους καλλιέργειας της ελιάς, υιοθετώντας –μεταξύ άλλων– πρακτικές όπως αυτή της συμβολαιακής γεωργίας. Για εμάς, μεγάλη έμπνευση αποτελεί το ιδιαίτερα επιτυχημένο παράδειγμα της Γαστούνης, όπου το πρόγραμμα παραγωγής ντομάτας είναι το πρώτο και το μοναδικό που συνδυάζει την αειφόρο με τη συμβολαιακή γεωργία. Ήδη κάνουμε εξαγωγές ελαιολάδου σε 15 χώρες, ενώ το ελαιόλαδό μας, το Solon, είναι το πιο δημοφιλές επώνυμο ελληνικό λάδι στον Καναδά. Οι εξαγωγές μας περιλαμβάνουν την Αυστραλία και πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Υπάρχουν περιθώρια και σχέδια περαιτέρω επενδύσεων στην εγχώρια αγορά; Αν μιλάμε για επενδύσεις από την πλευρά της Unilever, νομίζω ότι «το παρελθόν προβλέπει το μέλλον», πράγμα που σημαίνει ότι θα εξακολουθήσουμε να επενδύουμε στις προσπάθειές μας να δημιουργούμε νέες ευκαιρίες. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην καινοτομία, διαθέτοντας στην αγορά νέες προτάσεις προϊόντων που θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από πλευράς ποικιλίας και τιμών, χωρίς κανέναν συμβιβασμό στην ποιότητα, ώστε να απευθυνόμαστε σε όλους τους καταναλωτές. Κάθε χρόνο παρουσιάζουμε στην ελληνική αγορά περισσότερους από 50 νέους ή επανασχεδιασμένους κωδικούς προϊόντων.

Υπάρχει «συνταγή» για τον καλό manager; Σε τι συνίσταται; «Συνταγή» με την έννοια του εγχειριδίου δεν νομίζω ότι υπάρχει. Πιστεύω πως, ανεξάρτητα από τον τομέα ηγεσίας, υπάρχουν ορισμένες κοινές αρχές, όπως το να παραμένουμε πιστοί στις αξίες μας, να τοποθετούμε το καλό του συνόλου, της εταιρείας και των ανθρώπων της πάνω από το προσωπικό μας και να παίρνουμε αποφάσεις όχι μόνο για το σήμερα, αλλά για τη μακροχρόνια ευημερία όλων των παραπάνω. Θα έλεγα επιπλέον ότι η κρίση έφερε στην επιφάνεια και άλλα απαραίτητα χαρακτηριστικά, όπως είναι η ευελιξία, η ευρηματικότητα και η γρήγορη προσαρμογή στα συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα. Πάντως, κανείς δεν θέλει έναν ηγέτη «μισό» άνθρωπο. Όσοι έχουμε μια θέση ευθύνης δεν είμαστε σε καμιά περίπτωση διαφορετικοί από τον υπόλοιπο κόσμο. Εργαζόμαστε σκληρά, έχουμε κάνει αυτή την επιλογή, αλλά δεν παύουμε να έχουμε και άλλες προτεραιότητες. Νομίζω ότι ο ηγέτης πρέπει να έχει μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Εξισορροπείται η προσωπική ζωή όταν κάποιος κατέχει μια τόσο μεγάλη θέση ευθύνης; Αυτός είναι ένας στόχος που επιβάλλει συνεχόμενη προσπάθεια. Σε κάποιες φάσεις καταφέρνεις να βρεις τις σωστές ισορροπίες ανάμεσα στην επαγγελματική, την οικογενειακή, την κοινωνική και την προσωπική ζωή περισσότερο, ενώ σε άλλες λιγότερο. Υπάρχουν περίοδοι στη ζωή μας, όπως όταν γινόμαστε μητέρες, που τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά και τότε επιλέγουμε εκ των πραγμάτων να προχωρήσουμε επαγγελματικά με μειωμένη ταχύτητα, ενώ σε άλλες περιόδους μπορούμε να επιταχύνουμε. Όμως, όταν κάνεις κάτι που πραγματικά αγαπάς και επιπλέον βλέπεις και έναν σκοπό πίσω από αυτό, τότε βρίσκεις την ισορροπία κατανοώντας ότι τα διαφορετικά κομμάτια της ζωής σου μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά.

Ποια είναι τα συστατικά της δικής σας αρμονίας; Τι είναι αυτό που αγαπάτε να κάνετε; Όπως για τον καθένα από εμάς, οι οικογενειακές και προσωπικές μου σχέσεις. Λατρεύω, επίσης, να ταξιδεύω και θέλω να πιστεύω ότι είμαι ταξιδιώτης και όχι απλώς τουρίστας. Λόγω δουλειάς έχω ταξιδέψει πολύ, αλλά πάντα γοητεύομαι από το ταξίδι. Διαβάζω, συλλέγω πληροφορίες και ονειρεύομαι ταξίδια, όπως στα βασίλεια των Ιμαλαΐων ή στη βορειοανατολική πλευρά της Βραζιλίας. Όταν δεν μπορώ να ταξιδέψω, μου αρέσει να διακοσμώ χώρους. Τέλος, έχω μεγάλη αγάπη στη γαστρονομία. Έχω μεγάλο αρχείο συνταγών, διαβάζω πληροφορίες για καθετί που αφορά την τροφή, από τα top εστιατόρια έως τις νέες τάσεις, αλλά –το ομολογώ– δεν μαγειρεύω καθόλου!

Γιατί βλέπουμε τόσο λίγες γυναίκες σε θέσεις ηγεσίας; Και πάλι θα προτιμήσω να δω το ποτήρι μισογεμάτο. Σήμερα υπάρχουν πολύ περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ηγεσίας. Ας μην ξεχνάμε ότι η ισχυρότερη πολιτικός στην Ευρώπη είναι γυναίκα, ενώ πιστεύω ότι δεν απέχει πολύ η στιγμή που θα δούμε την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου να διοικείται από γυναίκα. Οι αριθμοί λένε ότι οι εταιρείες που περιλαμβάνουν γυναίκες στα διοικητικά τους συμβούλια εμφανίζουν μεγαλύτερη ανάπτυξη, μεγαλύτερη καινοτομία και καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα. Για πολλές εταιρείες, η διαφορετικότητα αποτελεί πλέον ζητούμενο, και συγκεκριμένα η διαφορετικότητα του φύλου. Στην ΕΛΑΪΣ – Unilever το 40% του διοικητικού συμβουλίου και το 43% των στελεχών είμαστε γυναίκες. Είναι σημαντικό να δημιουργείται το κατάλληλο εταιρικό «οικοσύστημα» ώστε οι γυναίκες να μπορούν να εξελιχθούν σε ηγετικούς ρόλους.

Αντιμετωπίσατε διάκριση εξαιτίας του φύλου σας; Σχεδόν ποτέ και, πάντως, ποτέ μέσα στη Unilever. Νομίζω ότι οι αριθμοί που ανέφερα παραπάνω μιλούν από μόνοι τους. Στη Unilever, πιστεύουμε ότι οι εταιρείες πρέπει να καθρεφτίζουν τις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούνται. Συνεπώς, μία ισορροπημένη από πλευράς φύλου οργάνωση εκπροσωπεί καλύτερα τους καταναλωτές μας. Γι’ αυτό τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία μας εφαρμόζουμε, από το 2012, το πρόγραμμα Gender balance, που εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες σε άνδρες και γυναίκες για ανάπτυξη της καριέρας τους.

Δείτε ακόμα: Νέα λίστα: Οι πιο ισχυρές Ελληνίδες στις επιχειρήσεις

Το κείμενο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα

Если не нужен кредит в миллион рублей, а нужены просто 10-15 тысяч до зарплаты, то займ всегда будет выходом.