Η Viohalco SA απορροφά την Σιδενόρ

Η Viohalco SA απορροφά την Σιδενόρ

«Πράσινο φως» από τη συνέλευση των μετόχων της Σιδενόρ για τη διασυνοριακή συγχώνευση με απορρόφηση από τη Viohalco.

Την διασυνοριακή συγχώνευση με απορρόφηση της Σιδενόρ Εταιρία Συμμετοχών ΑΕ από την Viohalco SA ενέκριναν σήμερα οι μέτοχοι της εισηγμένης κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης τους.

Όπως ειπώθηκε, οι ημερομηνίες τόσο της τελευταίας διαπραγμάτευσης των μετοχών της Σιδενόρ στο Χρηματιστήριο Αθηνών όσο και της διαγραφής τους, θα προσδιοριστούν σε συνάρτηση με την έναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Συγκεκριμένα οι μέτοχοι ενέκριναν σήμερα: α) το από 11/05/2015 κοινό σχέδιο σύμβασης διασυνοριακής συγχώνευσης των εταιρειών «VIOHALCO SA» και «ΣΙΔΕΝΟΡ Εταιρία Συμμετοχών, Ανώνυμη Εταιρία», β) την επεξηγηματική έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας για τη διασυνοριακή συγχώνευση που καταρτίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 5 του νόμου 3777/2009 και το άρθρο 4.1.4.1.3. του κανονισμού του χρηματιστηρίου Αθηνών, γ) την έκθεση του κοινού εμπειρογνώμονα, της βελγικής ελεγκτικής εταιρείας, VMB Bedrijfsrevisoren CVBA για τη διασυνοριακή συγχώνευση που καταρτίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 6 του νόμου 3777/2009 και το άρθρο 772/9,§1 του βελγικού κώδικα εταιρειών.

Επίσης, οι μέτοχοι ενέκριναν τη διασυνοριακή συγχώνευσης με απορρόφηση της ελληνικής ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΣΙΔΕΝΟΡ Εταιρία Συμμετοχών, Ανώνυμη Εταιρία» από τη βελγική εταιρεία με την επωνυμία «VIOHALCO SA», σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3777/2009 σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Κ.Ν. 2190/1920 και των άρθρων 772/1 και επόμενα του βελγικού κώδικα εταιρειών.

Όπως έγινε γνωστό, οι μέτοχοι της Σιδενόρ θα ανταλλάξουν τις μετοχές τους με μετοχές της Viohalco, μετοχές εισηγμένες και διαπραγματευόμενες Χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής προσδιορίσθηκε σε 2,28:1, δηλαδή οι μέτοχοι της Σιδενόρ προτείνεται να ανταλλάξουν 2,28 μετοχές της Σιδενόρ με μία μετοχή της Viohalco.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση του ΔΣ προς τη γενική συνέλευση των μετόχων, η διασυνοριακή συγχώνευση είναι η βέλτιστη ενδεδειγμένη τεχνική λύση για την άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση των βιομηχανικών εταιρειών και εργοστασίων παραγωγής χαλυβουργικών προϊόντων της Σιδενόρ που λειτουργούν στην Ελλάδα και την υποστήριξή τους σε βάθος χρόνου, μέσω της ευχερέστερης πρόσβασης που θα διασφαλίσει, απλοποιημένο πλέον, το νέο εταιρικό σχήμα στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά χρήματος και κεφαλαίων.

Επίσης, στην έκθεση τονίζεται ότι η διασυνοριακή συγχώνευση εξυπηρετεί την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης και μακροπρόθεσμης υποστήριξης με κεφάλαια εξωτερικού των εργοστασίων παραγωγής χαλυβουργικών προϊόντων που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη και στον Αλμυρό Μαγνησίας.

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, τα δυο εργοστάσια συσσώρευσαν σημαντικές ζημιές, κυρίως λόγω της δραματικής κάμψης της οικοδομικής δραστηριότητας, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωσή τους και τις θέσεις απασχόλησης που με μεγάλη δυσκολία διατηρούν ακόμη. Παρά τις συνεχιζόμενες ζημιές της περιόδου αυτής, τα δύο εργοστάσια προέβησαν σε επενδύσεις και στοχευμένες ενέργειες για τον εξορθολογισμό του κόστους παραγωγής, την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους. Ωστόσο, η δραματική έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν κινδυνεύει πλέον να ακυρώσει τις ενέργειες αυτές και να ματαιώσει εκ των πραγμάτων τις διαφαινόμενες θετικές επιπτώσεις των κυβερνητικών μέτρων για την επίλυση των ζωτικών προβλημάτων του χαλυβουργικού κλάδου.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα νέα κεφάλαια που θα εισρεύσουν, ως αποτέλεσμα της διασυνοριακής συγχώνευσης, θα απεγκλωβίσουν κρίσιμο, ανενεργό σήμερα, παραγωγικό δυναμικό, θα τονώσουν την εξαγωγική δραστηριότητα και θα ευνοήσουν τη διατήρηση και την αύξηση των υφισταμένων θέσεων εργασίας και απασχόλησης στη Θεσσαλονίκη και στον Αλμυρό. Προερχόμενα πρωτίστως από υφιστάμενα διαθέσιμα της απορροφώσας Viohalco, τα εν λόγω κεφάλαια θα ανέλθουν σε μια πρώτη φάση σε 25.000.000 ευρώ και θα επενδυθούν στα δύο εργοστάσια μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που θα γίνουν στις χαλυβουργικές εταιρείες της Σιδενόρ, «Σιδενόρ Βιομηχανική Χάλυβα Ανώνυμη Εταιρία» και «Sovel Ελληνική Εταιρεία Επεξεργασίας Χαλυβος ΑΕ» αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διασυνοριακής συγχώνευσης.