Η «βόμβα» της IATA που «γονατίζει» τα τουριστικά γραφεία

Η «βόμβα» της IATA που «γονατίζει» τα τουριστικά γραφεία

Ζητά πληρωμή κάθε εβδομάδα αντί για δεκαπενθήμερο του BSP από τους Έλληνες tour operators.

Μπορεί ο ΗΑΤΤΑ, ο Σύνδεσμος των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων να εμφανίζεται καθησυχαστικός σε ανακοίνωσή του αναφορικά με την τουριστική κίνηση στη χώρα μας, ωστόσο, δεν φαίνεται να ακολουθεί την ίδια τακτική και η IATA (International Air Transport Association), αφού με επείγουσα επιστολή της προς τα τουριστικά γραφεία που εκδίδουν αεροπορικά εισιτήρια ζητά την εκκαθάριση των πωλήσεων αεροπορικών εισιτηρίων ανά εβδομάδα και όχι ανά δεκαπενθήμερο, όπως ίσχυε μέχρι και σήμερα.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως ο αντίκτυπος είναι τεράστιος, αφού ζητείται η άμεση εφαρμογή της διάταξης την ώρα που οι τράπεζες έχουν αναστείλει κάθε λειτουργία τους. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως τα τουριστικά γραφεία που έχουν εκδώσει εισιτήρια κατά το χρονικό διάστημα από 16 Ιουνίου έως 30 Ιουνίου θα πρέπει να προβούν σε αποπληρωμή τους στις 16 Ιουλίου. Η ίδια όμως ημερομηνία θα ισχύσει και για εκείνα τα γραφεία που έχουν εκδώσει εισιτήρια από την 1η Ιουλίου έως 7 Ιουλίου, με τη διαδικασία να επαναλαμβάνεται από εδώ και στο εξής σε εβδομαδιαία βάση.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, πως λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στη χώρα μας θα υπάρξει προσωρινή κίνηση για εβδομαδιαία εκκαθάριση μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου σύμφωνα και με το ημερολόγιο που έχει αποσταλεί στα γραφεία, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης του.

Σε κάθε περίπτωση, και ανεξαρτήτως των όσων συμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας, τα τουριστικά γραφεία θα πρέπει να βρουν εναλλακτικούς τρόπους ώστε να έχουν εξασφαλίσει επαρκείς πόρους για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Η υιοθέτηση της εβδομαδιαίας εκκαθάρισης των πωλήσεων δεν προξενεί εντύπωση αφού εφαρμόζεται από την ΙΑΤΑ και σε άλλες χώρες στο κόσμο, αλλά για την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται τώρα η Ελλάδα μόνο προβλήματα γεννάει η συγκεκριμένη απόφαση…

Από την πλευρά του ο ΗΑΤΤΑ συνιστά ψυχραιμία αναφέροντας χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του πως γίνονται οι απαραίτητες κινήσεις προκειμένου οι τουρίστες να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια παραμονής τους στην Ελλάδα. Η Ομοσπονδία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους Συνδέσμους Tour operators και τουριστικών γραφείων της Ευρώπης, αλλά και των 3ων χωρών και τα μηνύματα που δέχεται είναι ευτυχώς, μόνο θετικά, μέχρι ώρας. Προς το παρόν ο μαζικός τουρισμός δεν φαίνεται να έχει δεχτεί ουσιαστικές ακυρώσεις και όλα τα προγράμματα εκτελούνται κανονικά.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις ακυρώσεων, όμως αυτές δεν είναι σε θέση να επηρεάσουν δραστικά τα συνολικά μεγέθη του τουρισμού. Λόγω της συγκυρίας, έχουν παγώσει οι ενδείξεις των κρατήσεων, γεγονός που έχει συμβεί και το παρελθόν και ανακάμπτουν μετά το πέρας της περιοδικής κρίσης.