Η Βουλή εκλέγει πρόεδρο- Κλίμα συναίνεσης στα κόμματα (Βίντεο)

Η Βουλή εκλέγει πρόεδρο- Κλίμα συναίνεσης στα κόμματα (Βίντεο)
Βουλευτές ψηφίζουν για την νέου προέδρου του Σώματος στη Βουλή, Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019. Με θέμα ημερήσιας διάταξης την εκλογή νέου προέδρου του Σώματος, συνεδριάζει η Ολομέλεια της Βουλής. Τον Κωνσταντίνο Τασούλα θα ψηφίσει, όχι μόνο η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, αλλά την εκλογή του θα στηρίξουν και κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού ήδη σχετική δήλωση έχουν κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι προτεραιότητες του νέου προέδρου- Ποιοι αναλαμβάνουν αντιπρόεδροι.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Κωνσταντίνος Τασούλας αναμένεται να αναδειχθεί, σε λίγες ώρες, πρόεδρος της Βουλής. Άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η ανοικτή ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου του Σώματος, ενώ θα ακολουθήσει η προγραμματική ομιλία του νέου προέδρου της Βουλής και η τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Τον Κωνσταντίνο Τασούλα θα ψηφίσει, όχι μόνο η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, αλλά την εκλογή του θα στηρίξουν και κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού ήδη σχετική δήλωση έχουν κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Μετά την εκλογή του προέδρου της Βουλής θα ακολουθήσει νέα συνεδρίαση για την εκλογή των αντιπροέδρων. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η ΝΔ θα προτείνει ως αντιπροέδρους της Βουλής τους κ.κ. Νικήτα Κακλαμάνη, Θανάση Μπούρα και Χαράλαμπο Αθανασίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει τον Δημήτρη Βίτσα. Το ΚΙΝΑΛΛ θα προτείνει αντιπρόεδρο τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και το ΚΚΕ τον Γιάννη Λαμπρούλη.

Οι προτεραιότητες του νέου προέδρου

Σύμφωνα με πληροφορίες κεντρικός στόχος του νέου Προέδρου της Βουλής είναι να επανέλθουν οι διακριτοί ρόλοι Βουλής και κυβέρνησης. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο κ. Τασούλας ήταν αυτός που εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να «απαλλαγεί» το Μέγαρο του κοινοβουλίου από τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Πρωτοβουλία που δεν θα παραμείνει σε συμβολικό επίπεδο αλλά θα επιχειρηθεί μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και αλλαγές να φανεί ότι εκτελεστική και νομοθετική εξουσία έχουν διακριτούς ρόλους χωρίς να είναι αποξενωμένες εξουσίες.

Επιπροσθέτως, ο κ. Τασούλας επιθυμεί να αποκαταστήσει τον ρόλο του κοινοβουλίου και να ενισχύει την λειτουργία των βουλευτών με την ουσιαστική αντιμετώπιση της εκδοχής του «πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού» που κυρίως αναπτύχθηκε τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Στις προτεραιότητες είναι η διασφάλιση της περίφημης «ψήφου κατά συνείδηση» των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας με στόχο να σταματήσουν οι βουλευτές να λειτουργούν ως «βραχίονας» του Μεγάρου Μαξίμου – όπως έγινε με τα περίφημα «κοινοβουλευτικά ρετάλια» και την επιστολή των 6 βουλευτών που δήλωναν εκ προοιμίου ότι θα ψηφίζουν κάθε νομοσχέδιο. Παράλληλα, ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός περιλαμβάνει στόχους για: επιμελέστερη και ουσιαστικότερη παρουσία υπουργών στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και βουλευτών στο νομοθετικό έργο – υιοθέτηση και τήρηση κανόνων καλής νομοθέτη με αποφυγή «βομβαρδισμού» άσχετων τροπολογιών κάτι άλλωστε που υποστηρίζει διαχρονικά και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης – ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης – εφαρμογή αντικαπνιστικού νόμου κ.α.