Η Βραζιλία διολισθαίνει στην ύφεση

Η Βραζιλία διολισθαίνει στην ύφεση

Το σκάνδαλο διαφθοράς της Petrobras, καθώς και η πολιτική και νομισματική αστάθεια οδήγησαν την Βραζιλία στην ύφεση.

Το νόμισμα της Βραζιλίας βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση, η ανεργία αυξάνεται, το χρηματιστήριο βρίσκεται 20% κάτω από ό,τι έναν χρόνο πριν και η πρόεδρός της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ, καταγράφει ποσοστό αποδοχής 8% – το χαμηλότερο για πρόεδρο της χώρας από το 1992.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, η οικονομία της Βραζιλίας συρρικνώθηκε κατά 1,9% στο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η οικονομία της Βραζιλίας συρρικνώθηκε κατά 2,6% και πρόκειται μακράν για τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των αρμόδιων αρχών.

Οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους η Βραζιλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον δυτικό ημισφαίριο μετά τις ΗΠΑ, βρίσκεται τώρα σε ύφεση είναι οι εξής:

1. Οι εξαγωγές της Βραζιλίας προς την Κίνα εκτοξεύτηκαν κατά την τελευταία δεκαετία. Τώρα που η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται, πραγματοποιεί λιγότερες εξαγωγές από τη Βραζιλία.

2. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας, Petrobras, βαρύνεται από ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς με το οποίο συνδέονται πολλά μέλη τους κόμματος της προέδρου Ρούσεφ. Το μεγάλο σκάνδαλο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος εκτείνεται στο πετρέλαιο, στις επιχειρήσεις και στους πολιτικούς ηγέτες της χώρας.

3. Οι τιμές για το σύνολο βασικών προϊόντων της Βραζιλίας – λάδι, ζάχαρη, καφές, μέταλλα – έχουν μειωθεί δραματικά. Τα εμπορεύματα είναι η κινητήρια δύναμη πίσω της οικονομίας της Βραζιλίας και αυτά έχουν χάσει την αξία τους.

Η ύφεση βρίσκει τη χώρα σε μία περίοδο κατά την οποία οι Βραζιλιάνοι πραγματοποιούν μαζικές διαμαρτυρίες ζητώντας την παραίτηση της Ρούσεφ. Παρά το γεγονός ότι η διαφθορά δεν είναι κάτι το καινούριο στη Βραζιλία, το σκάνδαλο διαφθοράς στην Petrobras είναι τεράστιο. Στελέχη της εταιρείας έχουν δηλώσει πως η εταιρεία επιβαρύνθηκε με το ποσό των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο για δωροδοκίες.

Τον Ιούλιο, το σκάνδαλο επιδεινώθηκε: η αστυνομία της Βραζιλίας συνέλαβε στελέχη της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, της Electrobras, με κατηγορίες που σχετίζονται με το ξέπλυμα χρήματος στην Petrobras. Όσο οι αρχές «σκάβουν» βαθύτερα, βρίσκουν όλο και περισσότερους υπαλλήλους σε άλλους οργανισμούς που συνδέονται με την υπόθεση διαφθοράς.

Το σκάνδαλο αυτό έχει διαβρώσει την εμπιστοσύνη προς τις βραζιλιανικές επιχειρήσεις. Οι επενδύσεις μειώθηκαν σχεδόν 12% στη Βραζιλία κατά το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με την Capital Economics. Για τις βραζιλιάνικες εταιρείες που έχουν δανειστεί σε δολάρια ΗΠΑ, η «βουτιά» του εθνικού νομίσματος καθιστά το χρέος τους πολύ πιο ακριβό.

Μακροπρόθεσμα, μια χαμηλότερη τιμή νομίσματος θα μπορούσε να βοηθήσει, σύμφωνα με τους οικονομολόγους. Οι χώρες σε όλον τον κόσμο – στην Ασία και στην Ευρώπη – προχωρούν σε υποτίμηση των νομισμάτων τους για να κάνουν τις εξαγωγές πιο ελκυστικές για τους ξένους αγοραστές και να δελεάσουν τους καταναλωτές στο εσωτερικό να αγοράσουν τα προϊόντα που κατασκευάζονται στη χώρα.

Οι εξαγωγές της Βραζιλίας αυξήθηκαν κατά 7% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Αλλά είναι πολύ νωρίς για να ενθουσιαστεί κανείς. Οι αναλυτές προειδοποιούν πως δεν πρόκειται για τίποτα περισσότερο από μία «αχτίδα ελπίδας» για το οικονομικό μέλλον της Βραζιλίας.