Η Warply αλλάζει το mobile marketing στην ελληνική αγορά

Η Warply αλλάζει το mobile marketing στην ελληνική αγορά

Ο ιδρυτής και CEO της Warply, Γιάννης Δοξαράς, εξηγεί πώς τριπλασιάστηκε ο κύκλος εργασιών και διπλασιάστηκε το εργασιακό της δυναμικό σε έναν χρόνο.

Τρία χρόνια μετά το ξεκίνημα της, η Warply αποτελεί έναν από τους πιο δυνατούς «παίκτες» του mobile marketing και CRM στην ελληνική αγορά. Αποτελούμενη πλέον από τρία business units, σήμερα η ελληνική startup έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο premium διαφημιστικό δίκτυο σε κινητά στην Ελλάδα. Μάλιστα, τα στοιχεία του 2014 έδειξαν ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες στο χώρο του marketing στην ελληνική αγορά, ο κύκλος εργασιών της Warply ενισχύθηκε κατά 320% ενώ σε έναν μόλις χρόνο διπλασιάστηκε το ανθρώπινο δυναμικό της.

Ο Γιάννης Δοξαράς, CEO και ιδρυτής της Warply, αναλύει στο FortuneGreece.com τους λόγους για τους οποίους κατάφερε μαζί με τους συνεργάτες του να φέρει την εταιρεία στην κορυφή των προτιμήσεων στην Ελλάδα και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη διεθνή της παρουσία, σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό και ανταγωνιστικό χώρο όπως είναι το mobile marketing.

Το 2014 ήταν μια πολύ επιτυχημένη χρονιά για την Warply. Ποιες ήταν οι βασικές οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας και ποια είναι τα στοιχεία που θεωρείτε ότι συνέβαλαν στην ραγδαία ανάπτυξη της;

Η Warply κλείνει φέτος τα τρία χρόνια λειτουργίας της. Τον πρώτο χρόνο η εταιρεία πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια. Όμως, βγήκαμε αλώβητοι και πιο δυνατοί μέσα από αυτό το επιχειρηματικό ταξίδι και έτσι, με πολύ κόπο και αποφασιστικότητά, το 2014 επαναλανσάραμε την εταιρεία, που ουσιαστικά δημιουργήθηκε από την αρχή. Η βασική ομάδα, τα προϊόντα μας και οι υπηρεσίες, ακόμη και το Brand Image μας χτίστηκαν ξανά σε νέες βάσεις και σε γερά θεμέλια.

Έτσι το 2014 φτάσαμε να έχουμε άνοδο στον τζίρο μας +320% και τριπλασιάσαμε το προσωπικό μας – αλλά και το πελατολόγιο μας που αυτή τη στιγμή αριθμεί πάνω από 200 βασικούς πελάτες, πολυεθνικούς κυρίως. Επίσης, κλείσαμε σημαντικές στρατηγικές συνεργασίες όπως αυτές με την SAP και την First Data και ανοίξαμε και μια νέα αγορά, αυτή της Ινδίας, έχοντας ήδη δύο σημαντικά ecommerce sites στο πελατολόγιο. Όλο το παραπάνω επιχειρηματικό σχέδιο, εκτελέστηκε με ίδια κεφάλαια, χωρίς καμία κρατική ή ιδιωτική χρηματοδότηση.

Το πιο σημαντικό επίτευγμα όμως – για το οποίο είμαι πραγματικά υπερήφανος – είναι ότι έχουμε φτιάξει μια πολύ ταλαντούχα ομάδα, από εξαιρετικά παιδιά και λειτουργούμε σαν ένα κύτταρο και σαν μια μεγάλη οικογένεια. Δηλαδή νοιαζόμαστε, λειτουργούμε αρμονικά μαζί και προοδεύουμε σαν ομάδα και όχι μόνο σαν εταιρεία. 

Ποιες είναι οι πιο πρόσφατες υπηρεσίες που παρουσίασε η Warply και σε ποια ζητήματα έρχονται να δώσουν λύσεις; 

Τον τελευταίο χρόνο, το πιο σημαντικό μας λανσάρισμα ήταν η νέα μας CRM πλατφόρμα “Warply Engage 2.0” στην οποία εργαστήκαμε εντατικά για πολλούς μήνες και διακρίνεται ως μια από τις πιο καινοτόμες στον κόσμο, χάρη στις top-notch δυνατότητες και υπηρεσίες που προσφέρει – όπως για παράδειγμα τα mobile coupons που θα λανσάρουμε σε λίγο καιρό, τα “Location Based Newsletter”και τα “Push Notifications on website”, τη σύνδεση με beacons για Instore marketing, κα. Κάθε μήνα, λανσάρουμε στο platform νέες δυνατότητες αλλά και νέες υπηρεσίες και λύσεις για τους πελάτες μας. Μάλιστα, το shipping νέων υπηρεσιών στο portfolio του marketing automation είναι τόσο άμεσο, που προηγείται συχνά του διεθνή ανταγωνισμού. Για παράδειγμα, τα mobile coupons που είναι ένα πολύ πολύπλοκο και απαιτητικό προϊόν, προέκυψε σαν ιδέα από την ανάγκη των καταναλωτών για εκπτωτικά κουπόνια που θα λαμβάνουν και θα χρησιμοποιούν με ευκολία – παράλληλα όμως ήρθε και από την ανάγκη των εταιρειών να γνωρίζουν τους καταναλωτές αυτούς και να συγκεντρώνουν data σε real time, ώστε να τους προσφέρουν πιο εξατομικευμένη επικοινωνία και προσφορές.

Γενικότερα, η καινοτομία και το R&D είναι στο DNA της Warply. Και το κάνουμε καλά αυτό το «άθλημα», έχοντας κερδίσει και «μετάλλια», όπως πχ στα φετινά Digital Media Awards όπου διακριθήκαμε για το πιο Innovative και το Καλύτερο Mobile Advertising στην Ελλάδα, για τους πελάτες μας Wind και Adidas. 

Πώς είδατε να εξελίσσεται τα τρία τελευταία χρόνια η αγορά του Mobile Marketing στην Ελλάδα; Κατά πόσο επηρεάστηκε από τις οικονομικές εξελίξεις και ποια είναι η ανταπόκριση των παραγόντων της ελληνικής αγοράς στις νέες τεχνολογίες marketing;

Η ελληνική αγορά στην πλειοψηφία της πιστεύω ότι ακόμη δεν έχει καταλάβει την τεράστια αλλαγή που συντελείται στον τρόπο που οι καταναλωτές επικοινωνούν με τα brands. ‘Ηδη αυτή τη στιγμή ο Έλληνας καταναλωτής δαπανά περισσότερο χρόνο στο κινητό του σε σχέση με το desktop και το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, αφού το κινητό έχει γίνει το βασικό μέσο για επικοινωνία, ενημέρωση, διασκέδαση και αγορές. Γενικότερα, είναι πολύ πιο δύσκολο και χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια να πείσεις έναν νέο πελάτη στην Ελλάδα σήμερα να δοκιμάσει κάτι καινούργιο και innovative, ακόμη και όταν πας με εξασφαλισμένη επιτυχία και αποτελέσματα, γιατί φοβάται να ρισκάρει. Και αυτό είναι το αποτέλεσμα της κρίσης.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που έχουν ήδη επενδύσει στρατηγικά στο mobile, εδώ και καιρό. Εμείς, για παράδειγμα, δουλεύουμε εδώ και 3 χρόνια με την Eurobank στο πρόγραμμα Επιστροφή για το οποίο έχουμε δημιουργήσει το mobile app “Epistrofi” και τρέχουμε και όλο το CRM και loyalty program στο κινητό – και με τον ΑΒ Βασιλόπουλο που πάλι έχουμε δημιουργήσει και τρέχουμε το app του μέσω της πλατφόρμας μας, με πολύ μεγάλο engagement και πολύ καλά αποτελέσματα χρήσης μέσα και έξω από το κατάστημα.

Μέσα στους επόμενους μήνες πάντως γνωρίσουμε ότι θα υπάρξουν νέα λανσαρίσματα μεγάλων εταιρειών στην Ελλάδα, που είδαν την ευκαιρία στο mobile και θα μπούνε δυναμικά.

Σε ποιες αγορές του εξωτερικού δραστηριοποιείστε αυτή τη στιγμή;

Για να διατηρήσουμε ρυθμούς ανάπτυξης 4xΥΟΥ, ήμασταν «αναγκασμένοι» μέσα στο 2015 να ξεκινήσουμε να θέτουμε τις βάσεις σε μια νέα μεγάλη αγορά που θα είχε σημαντικό upside και μέτριο ανταγωνισμό, με βασικό στόχο, μέχρι το τέλος του 2016 το μεγαλύτερο ποσοστό του revenue μας να προέρχεται από το εξωτερικό. Ξεκινήσαμε λοιπόν έναν γύρο συνομιλιών και μετά από πολύμηνη έρευνα κατέληξαμε στην αγορά της Ασίας και συγκεκριμένα στην Ινδία που είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενη στο κομμάτι του mobile. Στην απόφαση μου έπαιξε σημαντικό ρόλο και το ότι βρήκα μια πολύ δυνατή ομάδα συνεργατών στο πεδίο και μαζί αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ένα νέο γραφείο που προσφέρει τις υπηρεσίες και την πλατφόρμα μας “Warply Engage 2.0” στην εκεί αγορά. Το γραφείο εκεί λειτουργεί ήδη από τις αρχές Μαρτίου, κάτω από την επωνυμία “adby” και πηγαίνει πολύ καλά, έχοντας ήδη κλείσει μεγάλα συμβόλαια.

Ποιες ήταν οι σημαντικότερες συνεργασίες της χρονιάς που πέρασε και των πρώτων μηνών του 2015 και ποια τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Μέσα στο 2014 η Warply έκλεισε στρατηγικά partnership με την SAP και την First Data – και οι δυο πολύ σημαντικές συνεργασίες. Συγκεκριμένα, πέρσι κάναμε graduate το πρόγραμμα της SAP “SAP Startup Focus Hana” και πλέον δουλεύουμε σε SAP Hana κάποια νέα προϊόντα, ενώ με την First Data δουλεύουμε μαζί το mobile-couponing εδώ και έναν χρόνο και σύντομα θα το λανσάρουμε.

Φέτος επίσης, η εταιρεία χωρίστηκε σε τρία εξειδικευμένα business units που αφορούν στον σχεδιασμό και κατασκευή apps, σε brokerage δεδομένων καταναλωτικής συμπεριφοράς και στο διαφημιστικό μας δίκτυο – το «Warply Ad Network». Πρόκειται για το κορυφαίο premium διαφημιστικό δίκτυο στην Ελλάδα σε Mobile Ads­, που περιλαμβάνει τους περισσότερους publishers, όπως 24Media, Αθηνόραμα, ANT1, Αττικές Εκδόσεις, Δημοσιογραφικός Όμιλος Λαμπράκη, D.P.G. Digital Media, Olive Media, Πρώτο Θέμα, ΣΚΑΙ, αλλά και μέσα της περιφέρειας.

Για τους επόμενους μήνες, θα δώσουμε έμφαση στα payments’ mobile solutions αλλά και στα προγράμματα crm με σύνδεση με το φυσικό κατάστημα, μέσω Beacons. Στον τομέα των Beacons, ειδικότερα, είμαστε η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα με τόσο μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση και με έτοιμες λύσεις και σίγουρα αποτελέσματα.

Πόσο σημαντική είναι για εσάς η διοργάνωση των ημερίδων Mobile Marketing by Warply; Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της πρόσφατης ημερίδας τον Μάρτιο και ποια η συμβολή στην εξέλιξη της εταιρείας αλλά και του χώρου;

Το Mobile marketing είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο στην Ελλάδα. Αυτό, σε συνδυασμό με τα προϊόντα μας που στην πλειοψηφία τους είναι καινοτόμα και καμιά φορά και σε «πιλοτικό» στάδιο, δημιουργούν την ανάγκη εκπαίδευση των πελατών, για να μπορέσουν να καταλάβουν την ευκαιρία και το πόσο μπορούν να επωφεληθούν, από τις υπηρεσίες μας και το mobile γενικά.

Έχουμε θεσπίσει λοιπόν και χρησιμοποιούμε σαν βασικό μας εργαλείο marketing, τα “Mobile Marketing Events by Warply” που διοργανώνουμε κάθε περίπου τρεις μήνες. Εκεί έχουμε ομιλητές από διαφορετικούς τομείς – τράπεζες, retailers, εστίαση, φάρμακο, media, επιστήμονες – οι οποίοι δεν είναι υποχρεωτικά πελάτες μας – αλλά έρχονται και παρουσιάζουν πραγματικά case studies για mobile projects που έχουν τρέξει και μοιράζονται την εμπειρία τους.

Οι ημερίδες αυτές γίνονται πάντα απόγευμα ώστε να μπορούν να έρχονται μετά το γραφείο και είναι δωρεάν και ανοιχτές για όποιον ενδιαφέρεται. Το τελευταίο event μας έγινε πριν δύο μήνες στο Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Exelixis με το συνεργαζόμαστε και είχε μεγάλη συμμετοχή αλλά και engagement, καθώς είχαμε live παρουσίαση των mobile-coupons αλλά και ειδικό both με wifi beacons σε πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα!

Με τα events μας δεν έχουμε στόχο ούτε να αυτοδιαφημιστούμε – όπως κάνουν κάποιοι άλλοι, ούτε να μαζέψουμε πελάτες αλλά να εκπαιδεύσουμε την αγορά και είμαστε χαρούμενοι γιατί το επιτυγχάνουμε!