Η «Χρυσή Εβδομάδα» στην Κίνα επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου

Η «Χρυσή Εβδομάδα» στην Κίνα επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου
Shengli Oil Field Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Με το βλέμμα στραμμένο στην επερχόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν την Παρασκευή μετά από ένα πρόσφατο ράλι, καθώς οι προσδοκίες για αύξηση της προσφοράς από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία αντιστάθμισαν τις προβλέψεις για θετική ζήτηση από την Κίνα κατά τη διάρκεια των διακοπών της “Χρυσής Εβδομάδας“.

Το πετρέλαιο Brent σημειώνει πτώση 0,18% στα 95,21 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό κινείται ανοδικά 0,27% στα 91,96 δολάρια το βαρέλι.

Μετά το άλμα των τιμών κατά σχεδόν 30% αυτό το τρίμηνο, στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, οι αναλυτές περιμένουν να δουν αν η κορυφαία παραγωγός Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να επιδιώξει να αυξήσει την προσφορά.

Η αγορά είναι αυτή τη στιγμή σφιχτή με τις συνδυασμένες περικοπές 1,3 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως έως το τέλος του έτους από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Το μπρεντ δυσκολεύτηκε να διατηρήσει τα κέρδη, που σημείωσε στις αρχές της συνεδρίασης. Υπάρχει πιθανώς νευρικότητα ότι ο ΟΠΕΚ+ και συγκεκριμένα η Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν να αρχίσουν να χαλαρώνουν τις περικοπές νωρίτερα από το προγραμματισμένο, εάν οι τιμές κινηθούν πολύ υψηλότερα”, ανέφεραν οι αναλυτές της ING Bank.

Σε σημείωμα η Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας, ανέφερε πως “η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ της επόμενης εβδομάδας (4 Οκτωβρίου) θα είναι μια βασική ενημέρωση για την αγορά με μεγάλη πιθανότητα να μειωθούν οι εθελοντικές περικοπές προσφοράς από την Aramco“.

Η βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση καυσίμων, καθώς η χώρα ξεκίνησε τις εβδομαδιαίες διακοπές της “Χρυσής Εβδομάδας” την Παρασκευή, περιόρισε τις μειώσεις των τιμών.

“Η αύξηση των διεθνών ταξιδιών κατά τη διάρκεια των διακοπών της ενισχύει την κινεζική ζήτηση πετρελαίου”, ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ.

Παράλληλα και τα εγχώρια ταξίδια αναμένεται να ενισχύσουν τη ζήτηση, με τα στοιχεία της εφαρμογής πτήσεων Umetrip να δείχνουν ότι ο μέσος αριθμός των καθημερινών κρατήσεων πτήσεων είναι κατά ένα πέμπτο υψηλότερος από ό,τι για τη Χρυσή Εβδομάδα του 2019, πριν από την COVID.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: