ICAP: Αυτοί είναι οι κορυφαίοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας

ICAP: Αυτοί είναι οι κορυφαίοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας

Σημαντική βελτίωση κατέγραψε ο κλάδος των τραπεζών - Σημαντική βελτίωση για τον κλάδο των ασφαλειών.

«Το έτος 2014 αποτέλεσε ένα ορόσημο για την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι μετά από μία εξαετία βαθιάς ύφεσης, που επέφερε η υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 25%, υπήρξε ανακοπή της συνεχούς πτώσης και καταγραφή θετικού ρυθμού μεταβολής. Οι συνθήκες οικονομικής ύφεσης που επικράτησαν μέχρι το 2013, είχαν άμεσο αντίκτυπο στις επιδόσεις των επιχειρήσεων, με κύρια χαρακτηριστικά τη συνεχιζόμενη υποχώρηση του κύκλου εργασιών και την καταγραφή ζημιών για άλλη μια φορά. Βέβαια οι ζημίες περιορίσθηκαν, χωρίς όμως να ανατρέπεται η γενική εικόνα. Στην παρούσα φάση η αγορά διακατέχεται από μεγάλη αβεβαιότητα και έχει επιβραδυνθεί η οικονομική δραστηριότητα, οι δε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα τηρούν στάση αναμονής, όσο εκκρεμούν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας και των δανειστών – εταίρων της», σημειώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ICAP Group, κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος σχολιάζοντας την πορεία των κλάδων της ελληνικής οικονομίας εντός του 2014.

Παράλληλα, προσθέτει: «Σε αυτές τις συνθήκες, είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών λειτουργίας της αγοράς. Η άρση της αβεβαιότητας και η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας και χρηματοδότησης της αγοράς, είναι οι καθοριστικοί παράγοντες που θα επιτρέψουν την επάνοδο στην ανάπτυξη. Σε αυτήν την προοπτική, οι ελληνικές επιχειρήσεις προσανατολισμένες στην αναζήτηση καινοτομιών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τους, θα συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την οριστική έξοδο από την κρίση.

Ακόμα πάντως και σε αυτά τα πλαίσια, οι επί μέρους επιχειρηματικοί κλάδοι επηρεάσθηκαν σε διαφορετικό βαθμό. Αξίζει, λοιπόν, να αναδειχτούν ορισμένοι κλάδοι που επέδειξαν σημαντικές αντοχές και πέτυχαν αξιόλογες επιδόσεις. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της νέας έκδοσης της ICAP Group, 40 Κορυφαίοι Κλάδοι της Ελληνικής Οικονομίας 2015, η οποία περιλαμβάνει μία σύντομη επισκόπηση των πρόσφατων εξελίξεων για επιλεγμένους κλάδους, συγκεντρώνοντας ουσιαστική πληροφόρηση που αντλείται από τις Κλαδικές Μελέτες που εκδίδει ο Όμιλος μας».

Σε ό,τι αφορά στους επί μέρους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, εξετάζοντας κατ΄ αρχήν τον μη χρηματοπιστωτικό τομέα, ο συνολικός κύκλος εργασιών των 21.667 επιχειρήσεων, μειώθηκε το 2013 κατά 4,3% και περιορίστηκε σε 149,9 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, μειωμένες ήταν οι πωλήσεις σε πέντε από τους εννέα μεγάλους κλάδους του μη χρηματοπιστωτικού εταιρικού τομέα. Οι κλάδοι που εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων ήταν κυρίως τα ορυχεία-λατομεία και τα ξενοδοχεία – εστιατόρια (διψήφια ποσοστά αύξησης) ενώ πολύ μικρή αύξηση εμφάνισαν και οι τομείς της γεωργίας και των κατασκευών.

Το συνολικό καθαρό προ φόρων αποτέλεσμα παρέμεινε για μία ακόμη χρονιά ζημιογόνο, ωστόσο οι ζημίες συρρικνώθηκαν (-67,5%) και διαμορφώθηκαν σε 0,85 δισ. ευρώ το 2013, έναντι ζημιών ύψους 2,63 δισ. ευρώ το 2012. Η πλειοψηφία των κλάδων του μη χρηματοπιστωτικού εταιρικού τομέα παρέμειναν ζημιογόνοι. Οι μόνοι κερδοφόροι κλάδοι το 2013 ήταν το εμπόριο (με εντυπωσιακή αναστροφή από ζημίες σε σημαντικά κέρδη) και ο κλάδος της ενέργειας/ύδρευσης.

Όσον αφορά στον χρηματοπιστωτικό τομέα, την πλέον εντυπωσιακή μεταβολή παρουσίασε ο κλάδος των τραπεζών, ο οποίος είχε υποστεί βαριές απώλειες από τις συνέπειες της κρίσης και τις διαδικασίες που αποφασίστηκαν για τη δημοσιονομική εξυγίανση (πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων-PSI).

Ο κλάδος των ασφαλειών το 2013 κατέγραψε σημαντική βελτίωση. Παρά την υποχώρηση που σημειώθηκε στα συνολικά έσοδα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, η κερδοφορία ήταν αυξημένη. Συγκεκριμένα, τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 13,1%, σε 4,96 δισ. ευρώ, όμως σε επίπεδο μικτών κερδών υπήρξε αύξηση, σχεδόν κατά 68%. Οι μεταβολές αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα τη θεαματική βελτίωση των κερδών προ φόρου τα οποία και ανήλθαν σε 516,8 εκατ. ευρώ το 2013. Αντίθετα, εικόνα σοβαρής επιδείνωσης εμφάνισε ο κλάδος των λοιπών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών κατέγραψε νέα πτώση (-26,3%) ενώ πολύ εντονότερη ήταν η μείωση των αντίστοιχων μικτών κερδών. Οι μεταβολές αυτές είχαν σαν συνέπεια την εγγραφή αρνητικών λειτουργικών αποτελεσμάτων και, τελικά, την εκτόξευση των ζημιών, από περίπου 114 εκατ. ευρώ το 2012 σε 984 εκατ. ευρώ το 2013.

Ειδικότερα για τον τομέα της μεταποίησης, επισημαίνεται ότι ήταν ένας από τους κλάδους που δεν μπόρεσαν να αποφύγουν την επιδείνωση. Οι συνολικές πωλήσεις υποχώρησαν το 2013 κατά 3,8%, ο δε τομέας ήλθε και πάλι αντιμέτωπος με αρνητικά λειτουργικά αποτελέσματα. Τελικά οι ζημιές του κλάδου υποχώρησαν, κατά 24,2% και διαμορφώθηκαν σε 672,6 εκατ. ευρώ περίπου το 2013. Θετικά αξιολογείται το γεγονός ότι, οι κερδοφόρες μεταποιητικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν, με συνέπεια να καλύπτουν σχεδόν το 59% του συνόλου το 2013.