Ίδιοι άνθρωποι, διαφορετικές ετικέτες

Ίδιοι άνθρωποι, διαφορετικές ετικέτες

Φαίνεται πως, τελικά, θα είναι οι διαφημιστικές που θα κάνουν την επανάσταση ενάντια στα κλισέ που, συνήθως, τις τρέφουν - Δείτε το βίντεο.

Ένα ξεχωριστό σποτ της BBDO Guerrero από τη Μανίλα, έγινε για λογαριασμό της Pantene. Μέσα σε, μόλις, 60 δευτερόλεπτα καταφέρνει να υποδείξει και να καταρρίψει μερικά από τα κλισέ που κάνουν τον κόσμο μας να γυρνάει τα τελευταία 2.000, περίπου, χρόνια.

Είμαστε ίσοι στη δουλειά; Είμαστε ίσοι στο δρόμο; Είμαστε ίδιοι; Γυναίκες, άνδρες. Είμαστε ίσοι σε αυτά που κάνουμε; Όχι δεν είμαστε. Και κανείς δεν μας αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο.

Και ήρθε η Pantene να μας το πει με τον πιο απλό τρόπο.

Ένας άνδρας σε ρόλο αφεντικού. Είναι αφεντικό. Μια γυναίκα σε ρόλο αφεντικού. Είναι αυταρχική. Ένας άνδρας δίνει μια επιτυχημένη ομιλία. Είναι πειστικός. Μια γυναίκα κάνει το ίδιο. Είναι πιεστική. Ο άνδρας που βρίσκεται στο σπίτι με την οικογένεια του και ξενυχτάει δουλεύοντας. Είναι αφιερωμένος και εργατικός. Η γυναίκα με οικογένεια που ξενυχτάει δουλεύοντας. Είναι εγωίστρια ή, ακόμα χειρότερα, εγωκεντρική. Ο άντρας που αφιερώνει χρόνο για την φροντίδα, την ομορφιά, την καθαριότητά του. Είναι άψογος, είναι κομψός. Μια γυναίκα που κάνει το ίδιο. Είναι απλά ματαιόδοξη. Ο άνδρας που περπατά αγέρωχος και άνετος στο δρόμο. Είναι ένας άνδρας με σιγουριά. Μια γυναίκα άνετη και αγέρωχη στο δρόμο; Είναι, μάλλον, επιδειξιομανής.

Δείτε ακόμη: Προσβλητικές διαφημίσεις από το παρελθόν

Βέβαια το παζλ της παγκόσμιας «συνωμοσίας» κατά των δύο φύλων έχει κομμάτια με χειρότερες ταμπέλες αλλά… Η αρχή έχει γίνει. Υπάρχει ελπίδα. Θα το διαλύσουμε. Και η ελπίδα είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν μαθαίνεις ότι το σποτ εμπνεύστηκαν δυο άνδρες. Ο Marc Pritchard και ο Andrew Robertson. Ίσως κάποτε καταφέρουμε ένα κόσμο δίχως ταμπέλες, δίχως σεξιστικά σχόλια και σεξιστικές συμπεριφορές. Ένα κόσμο δίχως υπονοούμενα και ανισότητες.

Μην αφήνεις, λέει στο τέλος το σποτ, τις ταμπέλες να σε κρατάνε πίσω. Be strong and shine, συνεχίζει. Βολεύει και η αγγλική γλώσσα που δεν έχει θηλυκό και αρσενικό σε τέτοιες φράσεις κλειδιά. Στα ελληνικά θα απευθυνθούμε σε όλους μας. Να είστε δυνατές/οί και να λάμπετε. Μόνο έτσι αλλάζει ο κόσμος.

Δείτε το εδώ