Ειδικός πάνω στα εμβόλια κάνει τρία σημαντικά σχόλια που όλοι πρέπει να ξέρουμε

Ειδικός πάνω στα εμβόλια κάνει τρία σημαντικά σχόλια που όλοι πρέπει να ξέρουμε
epa08287933 A nurse from Banda Aceh township public health department prepares vaccine injection for children during a regular vaccination in Banda Aceh, Indonesia, 12 March 2020. Nurses and health officials used the vaccination campaign to provide information to families about the coronavirus pandemic, instructing people on simple routines that could help prevent the spread of Covid-19. EPA/HOTLI SIMANJUNTAK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Δρ. Julie Gerberding, εκτελεστική αντιπρόεδρος και επικεφαλής πατεντών της Merck, έκανε μερικές καίριες διαπιστώσεις σχετικά με την πανδημία.

της Emma Hinchliffe

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, μέλη της κοινότητας Most Powerful Women του Fortune συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη, στο πρώτο εικονικό event του περιοδικού. Ακολουθώντας, φυσικά, τη συγκυρία, προσκαλέσαμε ως βασική ομιλήτρια τη Δρ. Julie Gerberding, εκτελεστική αντιπρόεδρο και επικεφαλής πατεντών της Merck.

Προτού βρεθεί στον τρέχοντα ρόλο της, η Gerberding ήταν πρόεδρος της Merck Vaccines. Και πριν απ’ αυτό ήταν διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ.

Το μεγαλύτερο μέρος της κουβέντας ήταν off the record, αλλά υπάρχουν τρία κρίσιμα σημεία από τη συζήτηση μαζί της στα οποία αξίζει να αναφερθούμε αναλυτικά:

Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην Ασία

Με την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες να προπορεύονται κατά μερικούς μήνες, ως προς το χρονικό σημείο όπου ξέσπασε η πανδημία, οι ειδικοί στις ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την περιοχή για να δουν τι επιφυλάσσει το μέλλον. «Αν δούμε ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων, αυτό θα ήταν ένας πολύ κακός οιωνός» σημειώνει η Gerberding. «Αλλά αν οι επόμενες εβδομάδες κυλήσουν σχετικά ομαλά στην Ασία, θα έχουμε δικαίωμα να ελπίζουμε».

Το θέμα δεν είναι μόνο το εμβόλιο

Μπορεί πράγματι η ανάπτυξη ενός εμβολίου να είναι κρίσιμη για να μπει ένα τέλος στην παγκόσμια πανδημία, αλλά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι καταπολέμησης της ασθένειας, είπε η Gerberding. «Αν καταφέρουμε να τη μετατρέψουμε σε μια ήπια νόσο ή σε μια νόσο με πολύ χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, τότε θα βρεθούμε απέναντι σε κάτι σαφώς πιο διαχειρίσιμο». Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό; Η εύρεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας κατά του ιού.

Το τεστ αντισωμάτων δεν θα επιλύσει το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης

Κάποιοι ελπίζουν ότι ένα τεστ αντισωμάτων θα δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να καθορίσουν τον βαθμό έκθεσής τους στον ιό στο παρελθόν και, σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό θα τους επιτρέψει να επανέλθουν πλήρως στην εργασιακή και προσωπική τους καθημερινότητα. Όμως, όπως προειδοποιεί η Gerberding, τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι πανάκεια. «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι ένα θετικό τεστ αντισωμάτων σημαίνει ότι προστατεύεσαι. Δεν μπορούμε να συμπεράνουμε απευθείας ότι κάτι τέτοιο θα είναι το …διαβατήριο για να επιστρέψεις στη δουλειά σου».