Ύφεση 3,7% κατέγραψε το 2015 η ρωσική οικονομία

Ύφεση 3,7% κατέγραψε το 2015 η ρωσική οικονομία

Συνεχής υποχώρηση και επιδείνωση των οικονομικών δεικτών της ρωσικής οικονομίας.

Ύφεση 3,7% κατέγραψε η ρωσική οικονομία το 2015, σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, με μια σειρά δεικτών να υποδηλώνουν ότι η πτωτική αυτή πορεία κάθε άλλο παρά βαίνει προς το τέλος της.

Η Ρωσία προσπαθεί να βγει από την ύφεση σε μια περίοδο κατά την οποία η τιμή του πετρελαίου, το βασικό εξαγώγιμο προϊόν της, έχει υποχωρήσει εκ νέου και ενώ οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία εντείνονται.

Αναλυτές σε έρευνα του Reuters τον Δεκέμβριο ανέμεναν η ύφεση να διαμορφωθεί στο 3,8%. Ωστόσο, άλλοι οικονομικοί δείκτες που δημοσιεύθηκαν σήμερα από την στατιστική αρχή της χώρας δείχνουν συνεχή υποχώρηση και επιδείνωση σε σχέση με προηγούμενους μήνες.

Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 15,3% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις, μετά από υποχώρηση κατά 13,1% τον Νοέμβριο. Οι επενδύσεις κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 8,7% σε ετήσια βάση, συγκριτικά με μείωση κατά 4,9% τον Νοέμβριο, αντιστρέφοντας την τάση βελτίωσης που παρατηρήθηκε προς το τέλος του 2015. Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 10%, οριακά καλύτερα από την υποχώρηση κατά 10,4% του προηγούμενου μήνα αλλά χειρότερα από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για υποχώρηση κατά 9%.

Ο Γουίλιαμ Τζάκσον, οικονομολόγος για τις αναδυόμενες αγορές στην Capital Economics, δήλωσε ότι τα αδύναμα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα του Δεκεμβρίου ήταν «ανησυχητικά», δείχνοντας προς την κατεύθυνση επιδείνωσης προς τα τέλη του τριμήνου.

“Τα στοιχεία επισημαίνουν ότι, ενώ τα χειρότερα από τη ρωσική κρίση έχουν τώρα περάσει, η οικονομία είναι ακόμα ιδιαίτερα αδύναμη”, σχολίασε ο οικονομολόγος. “Η πρόσφατη πτώση τις τιμές του πετρελαίου και στο ρούβλι σημαίνει ότι αυξάνεται η πιθανότητα μια δεύτερης συνεχούς χρονιάς ύφεσης”.