Είκοσι χρόνια από την ημέρα που η Microsoft «άλλαξε τον κόσμο»

Είκοσι χρόνια από την ημέρα που η Microsoft «άλλαξε τον κόσμο»

Πόσοι θυμάστε τα Windows 95;

Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα από την ημέρα που η Microsoft παρουσίασε ένα νέο προϊόν που ήταν γραφτό να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τους υπολογιστές μας: τα Windows 95.

Στις 24 Αυγούστου 1995 η Microsoft, μια εταιρεία που εκείνη την εποχή είχε καταφέρει να έχει έσοδα από πωλήσεις γύρω στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια και απασχολούσε 17.800 υπαλλήλους, παρουσίαζε το νέο της λειτουργικό σύστημα.  Τα Windows 95 είχαν μικρές αλλά πολύ σημαντικές προσθήκες σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις του λογισμικού της εταιρείας. Η πιο ενδιαφέρουσα ήταν το μενού Έναρξη. Μια προσθήκη που τόσο ενθουσίασε την εταιρεία που αποφάσισε να βγάλει μέχρι και διαφήμιση για να την προωθήσει.

Τα Windows 95 εισήγαγαν την μπάρα εργαλείων καθώς και τα κουμπιά μεγιστοποίησης-ελαχιστοποίησης των παραθύρων. Και φυσικά τον Internet Explorer, τον browser που σηματοδοτούσε την έναρξη της πορείας της Microsoft για να κυριαρχήσει στον χώρο του διαδικτύου, όπως αναφερόταν στο διάσημο σημείωμα του Bill Gates εκείνης της χρονιάς.

Τις πρώτες επτά εβδομάδες κυκλοφορίες του το νέο λειτουργικο πρόγραμμα κατάφερε να πουλήσει επτά εκατομμύρια αντίτυπα. Το νέο προϊόν ήταν διαθέσιμο με την μορφή CDs και δισκετών που άξιζαν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 210 δολαρίων. Μάλιστα, για να βοηθήσει τους νέους πελάτες της η Microsoft είχε δημιουργήσει μεχρι και ένα βίντεο παρουσίασης του νέου προϊόντος με την Jennifer Aniston και τον Matthew Perry, διάρκειας περίπου μιας ώρας. Μέσα στον πρώτο χρόνο κυκλοφορία τους είχε καταφέρει να πουλήσει 40 εκατομμύρια αντίτυπα.

Είκοσι χρόνια αργότερα, η Microsoft διανέμει δωρεάν την τελευταία έκδοση του λειτουργικού της συστήματος, τα Windows 10. Ένα λειτουργικό σύστημα που φέρνει μαζί του το τέλος του Internet Explorer και το πέρασμα σε μια νέα εποχή. Όπως αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, έχει έρθει η ώρα η εταιρεία να κόψει τους δεσμούς της με το παρελθόν. Άλλωστε, όπως προσθέτει χαρακτηριστικά, «η βιομηχανία μας δεν σέβεται την παράδοση – σέβεται μόνο την καινοτομία».