«Ηλεκτροσόκ» της ΔΕΗ στα εξοχικά

«Ηλεκτροσόκ» της ΔΕΗ στα εξοχικά

Πρόταση για αυξήσεις έως και 11% σε περισσότερες από 1,2 εκατ. κατοικίες.

Αντιμέτωποι με αυξήσεις 11% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ κινδυνεύουν να βρεθούν από την 1η Ιουλίου περισσότεροι από 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες εξοχικών σπιτιών, οι οποίοι σήμερα ανήκουν στη χαμηλότερη κατηγορία κατανάλωσης (έως 800 κιλοβατώρες).

Η παρουσίασης της πρότασης έγινε την περασμένη Τετάρτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ της ΔΕΗ, και η Κομισιόν πρέπει να την εγκρίνει κατόπιν αποστολής της από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο θα αποφασίσει για τα οριστικά ποσοστά της αύξησης.

Στη χαμηλή κλίμακα κατανάλωσης ρεύματος, έως 800 κιλοβατώρες, βρίσκονται περίπου 2,3 εκατ. καταναλωτές. Από αυτούς, περίπου το 1,2 εκατ. είναι ιδιοκτήτες εξοχικών σπιτιών. Από την 1η Ιουλίου, όμως, η κατηγορία αυτή καταργείται και ενοποιείται με την αμέσως επόμενη, των 2.000 κιλοβατώρων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος η απόφαση αυτή συνιστά μνημονιακή υποχρέωση, και η επιχειρηματολογία του βασίζεται στο γεγονός ότι ένας κάτοχος εξοχικής κατοικίας «απολαμβάνει» τις ίδιες χρεώσεις με κάποιο φτωχό νοικοκυριό.

«Έχουμε καταφέρει το μικρομάγαζο και το κατάστημα της γειτονιάς να επιδοτούν τη δεύτερη και την Τρίτη κατοικία», σχολιάζει στα Νέα στέλεχος του ΥΠΕΚΑ.

Στον αντίποδα των αυξήσεων βρίσκεται η μείωση του κόστους ρεύματος για τα εμπορικά καταστήματα, βιοτεχνίες και βιομηχανικές επιχειρήσεις οι οποίες ξεπερνούν συνολικά τα 1,1 εκατ.

Όπως σημειώνεται, το υπουργείο αναμένει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν για τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, με τις αλλαγές να αναμένεται να γίνουν σταδιακά, καθώς το ΥΠΕΚΑ πήρε παράταση από τις Βρυξέλλες μέχρι τα τέλη του 2015 για την πλήρη κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων.

Ανακοίνωση της ΔΕΗ
«Ο εξορθολογισμός των τιμολογίων και η κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων αποτελεί εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για κοστοβαρή τιμολόγια», αναφέρει η ΔΕΗ σε σημερινή ανακοίνωση.

«Η Επιχείρηση αυτή την περίοδο επεξεργάζεται τα δεδομένα και προτάσεις, ως προς την υλοποίηση του εξορθολογισμού των τιμολογίων που αφορούν τις καταναλώσεις από 0 έως 800kWh (κυρίως εξοχικές και δεύτερες κατοικίες) αλλά και επαγγελματικά/εμπορικά τιμολόγια» προσθέτει η ΔΕΗ στην ανακοίνωση και καταλήγει: «Η επεξεργασία των δεδομένων γίνεται με έμφαση στη δημιουργία νέων τιμολογίων τα οποία θα δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας που δοκιμάζονται από την κρίση. Η ΔΕΗ AE θα ενημερώσει υπεύθυνα και αναλυτικά τους καταναλωτές μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξορθολογισμού».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Τα Νέα

Διαβάστε ακόμη:

Κάλεσμα Τσίπρα για μέτωπο κατά του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ

Δεν πληρώνεις στη ΔΕΗ; Χρωστάς στην εφορία!

Στις 2 Ιουλίου κατατίθεται το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ

Έρχονται νέες αυξήσεις στη ΔΕΗ