Ήλιος: Οι ξηροί καρποί που κάνουν υπερήφανη τη Δράμα

Ήλιος: Οι ξηροί καρποί που κάνουν υπερήφανη τη Δράμα

Η επιτυχημένη πορεία στον κλάδο των ξηρών καρπών και η είσοδος στην αγορά κρύου σάντουιτς για χορτοφάγους.

 

Για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες η εταιρεία Ήλιος από τη Δράμα «φωτίζει» με το δικό της τρόπο τον κλάδο των ξηρών καρπών. Με άριστη πρώτη ύλη από την Κομοτηνή, τον Έβρο, την  Ξάνθη, τις  Σέρρες και τη Λάρισα φροντίζει ώστε οι καλύτεροι ξηροί καρποί της χώρας να φτάσουν σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά αφήνοντας μια γεύση από Βόρειο Ελλάδα.

Στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης βρίσκεται ο δεύτερης γενιάς επιχειρηματίας, Κώστας Γκαρέλας ο οποίος παίζει ενεργό ρόλο στην επιχειρηματική ζωή της Δράμας στηρίζοντας τόσο με την επιχείρησή του όσο και με τις δράσεις του την τοπική οικονομία.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του πάνω στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φραγκφούρτης επέστρεψε στη γενέτειρα του για να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση. Το 1999 αναλαμβάνει και επισήμως τα ηνία της Ήλιος εισάγοντας νέες μεθόδους μάρκετινγκ, ενώ προβαίνει τε ταυτόχρονη αύξηση των κωδικών που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων.

«Με κεντρική επιδίωξη τη μέγιστη δυνατή ποιότητα προϊόντων και τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών, όπως και με την ανάδειξη και επιβράβευση των ικανοτήτων και της συνεισφοράς των εργαζομένων μου, και εφαρμόζοντας εκτεταμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, αυξάνουμε σταθερά τον κύκλο εργασιών μας και τα προϊόντα μας διατίθενται σε 2.300 σημεία πώλησης στη βόρεια Ελλάδα» αναφέρει στο fortunegreece.com ο Κωνσταντίνος Γκαρέλας, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΗΛΙΟΣ  που εξειδικεύεται στην εμπορία ξηρών καρπών.

Οι καταναλωτές μπορούν να απολαύσουν τους 85 κωδικούς προϊόντων σε περίπτερα, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες και delicatessen, ενώ όπως εξηγεί ο βασικός λόγος που δεν τοποθετεί τους ξηρούς καρπούς ήλιος στα ράφια γνωστών αλυσίδων σούπερ μάρκετ είναι γιατί απαιτούν από τους επιχειρηματίες να προσφέρουν πολύ μεγάλες προσφορές τη στιγμή που οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ δεν πληρώνουν στην ώρα τους. «Έτσι όπως είναι σήμερα η κατάσταση στο επιχειρείν κανείς δεν πληρώνει προκαταβολή. Πώς λοιπόν να κινηθεί μια εταιρεία με αυτά τα δεδομένα; Από την πλευρά μας έχουμε σταματήσει να δίνουμε πιστώσεις διότι χάνονται χρήματα, περιορίζεται η ρευστότητα και στο τέλος καλούμαστε να πληρώνουμε στο κράτος ΦΠΑ από χρήματα που δεν έχουμε εισπράξει» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γκαρέλας προσθέτοντας πως η νέα αύξηση στον ΦΠΑ μετακινήθηκε στον τελικό καταναλωτή, αφού το καθαρό κέρδος που μένει αντιστοιχεί μόλις στο 6% επί του τζίρου.

«Η άμεση πρόκληση για έναν επιχειρηματία είναι η φορολογία της τάξης του 65% που υφίσταται. Παρότι οι πωλήσεις μας αυξήθηκαν το 2016 σε σχέση με το 2015, τα κέρδη μειώθηκαν κατά 10% λόγω αυξημένου ΦΠΑ. Ωστόσο, οφείλω να ομολογήσω ότι η κρίση οδήγησε σε ξεσκαρτάρισμα και σε έξοδο των κακών επαγγελματιών. Στο παρελθόν ήμασταν 10 επιχειρήσεις εμπορίας ξηρών καρπών στην περιοχή της Δράμας. Σήμερα έχουμε μείνει μόνο δύο».

Στο εργοστάσιο που έχει δυνατότητα παραγωγής 100 τόνων ξηρών καρπών ετησίως, τα προϊόντα συσκευάζονται και η διανομή τους γίνεται από ιδιόκτητα φορτηγά της εταιρείας. Τη μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφει ο ηλιόσπορος, ενώ ακολουθεί η ψίχα φιστικιού από την  περιοχή των Σερρών.

Τέλος, στα άμεσα σχέδια του κ. Γκαρέλα, ο οποίος  είναι, μεταξύ άλλων,  και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ειδικού Ταμείου Οργάνωσης Συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, είναι η είσοδός του στο χώρο του κρύου σάντουιτς με αλλαντικά από σόγια που θα απευθύνονται σε χορτοφάγους!