Είμαστε τελικά έτοιμοι για έξυπνα γυαλιά;

Είμαστε τελικά έτοιμοι για έξυπνα γυαλιά;
This undated image recived by AFP on Septemner 8, 2021, courtesy of Ray-Ban and Facebook, shows a model wearing smart glasses by Facebook and Ray Ban. - Facebook and iconic eyewear brand Ray-Ban launched their new smart glasses, the latest effort in a tricky, niche market but which the social media giant sees as a step toward its future. The "Ray-Ban Stories" shades can take pictures and video upon the wearer's voice commands, and the frames can connect wirelessly to Facebook's platform through an app. (Photo by Handout / Ray-Ban and Facebook / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Ray-Ban and Facebook" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
Τα έξυπνα γυαλιά παραμένουν αίνιγμα χρόνια τώρα.

του Declan Harty

Την Πέμπτη, το Facebook αποκάλυψε τα δικά του έξυπνα γυαλιά με δυνατότητα κάμερας, προσχωρώντας στις τάξεις των τεχνολογικών κολοσσών όπως η Snap και η Google προσπαθώντας να κάνει πιο δημοφιλείς τις ηλεκτρονικές εφαρμογές.

Τα Ray-Ban Stories του Facebook ξεχωρίζουν από τις προηγούμενες προσπάθειες της Silicon Valley να «φέρει τους υπολογιστές στο πρόσωπό σας». Ο εμβληματικός σχεδιασμός του Wayfarer που έχει φορεθεί από τις ελίτ του Χόλυγουντ εδώ και δεκαετίες παραμένει άθικτος. (Τα γυαλιά έχουν επίσης περισσότερες από δώδεκα επιλογές στυλ).

Και με δύο μικροσκοπικές κάμερες στις επάνω γωνίες του σκελετού των γυαλιών και ενσωματωμένα ηχεία ανοιχτού τύπου, τα Ray-Ban Stories διαφημίζονται ως ένας τρόπος για να ξεκολλήσουν οι άνθρωποι τα μάτια από τις οθόνες του τηλεφώνου τους ενώ τους δίνουν τη δυνατότητα να τραβούν φωτογραφίες και βίντεο.

«Δεν νομίζω ότι εγγενώς θέλουμε να περάσουμε τη ζωή μας κουβαλώντας ένα τηλέφωνο στην τσέπη μας. Το κάνουμε γιατί μας δημιουργεί μεγάλη αξία», δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ στη Fast Company.

Τα έξυπνα γυαλιά παραμένουν αίνιγμα χρόνια τώρα. Οι οραματιστές της τεχνολογίας μπορεί να θεωρούν ότι δυνητικά ανοίγουν μια νέα σφαίρα ευκαιριών γύρω από την εικονική πραγματικότητα και την επαυξημένη πραγματικότητα.

Όμως, οι προηγούμενες προσπάθειες της Silicon Valley συχνά αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό και ανησυχία. Τα Google Glass απαγορεύτηκαν από ένα μπαρ στο Σηάτλ λόγω ανησυχιών ότι κάποιος θα μπορούσε να ηχογραφεί τους θαμώνες. Οι βουλευτές της Δυτικής Βιρτζίνια συζήτησαν ακόμη και την απαγόρευση των συσκευών κατά την οδήγηση. Εντωμεταξύ, η Snap στράφηκε στο μάρκετινγκ του προϊόντος Spectacles σε προγραμματιστές και δημιουργούς και όχι σε καταναλωτές.

Το Facebook, το οποίο συνεργάστηκε με ειδικούς για την προστασία της ιδιωτικότητας στην ανάπτυξη των συσκευών, προσπάθησε να ξεπεράσει αυτές τις επικρίσεις. Τα βίντεο που μαγνητοσκοπούν τα γυαλιά έχουν όριο στα 30 δευτερόλεπτα. Επίσης το Facebook δεν αποθηκεύει το περιεχόμενο που έχει καταγραφεί στους διακομιστές του ή στο cloud του. Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το αν η συσκευή κάνει αρκετά για να ειδοποιεί τους άλλους για το πότε η κάμερα ενός χρήστη είναι σε λειτουργία. Τα Ray-Ban Stories περιλαμβάνουν μια λυχνία LED δίπλα στην κάμερα που ανάβει όταν η συσκευή χρησιμοποιείται.

Στην περίπτωση των Ray-Ban Stories, η γοητεία -προς το παρόν – φαίνεται να είναι η δυνατότητα απρόσκοπτης λήψης φωτογραφιών και βίντεο (αν και όχι τόσο καλής ποιότητας όσο του iPhone σας). Αλλά τα Ray-Ban Stories θα μπορούσαν να λειτουργήσουν  ως προπομπός του οράματος του  Ζούκερμπεργκ να φέρει το metaverse στους καταναλωτές.

Πηγή: fortune.com