«Είμαι θύμα τραπεζικής fatwa» δηλώνει η Μαρίν Λεπέν και τα βάζει με Societe Generale – HSBC

«Είμαι θύμα τραπεζικής fatwa» δηλώνει η Μαρίν Λεπέν και τα βάζει με Societe Generale – HSBC
epa06023250 Marine Le Pen, leader of French far-right National Front (FN) party, delivers a statement after polls closed for the first round of the French legislative elections in Henin-Beaumont, northern France, 11 June 2017. First projections showed French President Macron's party 'Le Republique En Marche' (The Republic on the Move, LREM) emerging as the big winner as France holds the first round of parliamentary elections on 11 June 2017, just under two months after Macron took office as French President. EPA/THIBAULT VANDERMERSCH

Η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου καταγγέλλει την απόφαση τραπεζών να προχωρήσουν σε κλείσιμο των λογαριασμών της.

Θύμα μιας τραπεζικής «φάτουα» δηλώνει η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν μετά το κλείσιμο των τραπεζικών της λογαριασμών και εκείνων του κόμματός της. «Πρόκειται για απόφαση να φιμώσουν το κόμμα της αντιπολίτευσης», είπε σε συνέντευξη Τύπου η Λεπέν.

Η 49χρονη πολιτικός πρόσθεσε ότι θα στραφεί δικαστικώς εναντίον της Societe Generale και μιας θυγατρικής της, καθώς και εναντίον της HSBC για το κλείσιμο ενός προσωπικού της λογαριασμού που διατηρούσε επί 25 χρόνια.

Η ηττημένη των τελευταίων προεδρικών εκλογών κατήγγειλε τις τράπεζες επειδή αρνήθηκαν να της χορηγήσουν δάνεια για τις ανάγκες της προεκλογικής της εκστρατείας και κατηγόρησε τους τραπεζίτες της για πολιτική «δίωξη» μετά την απόφασή τους να κλείσουν τους λογαριασμούς της ίδιας και του κόμματός της.

Από την πλευρά του, το κόμμα της καταγγέλλει ότι η Societe Generale έκλεισε τους λογαριασμούς του και ότι όταν η τράπεζα διέταξε την θυγατρική της, την Credit du Nord, να διαχειριστεί έναν λογαριασμό της Λεπέν η τράπεζα αρνήθηκε να επεξεργαστεί πληρωμές από επιταγές και πιστωτικές κάρτες.

Χθες Τρίτη, η Societe Generale ανακοίνωσε ότι δεν της επιτρέπεται να σχολιάσει εξαιτίας του τραπεζικού απορρήτου τονίζοντας παράλληλα ότι δεν έχει παραβιάσει τους κανονισμούς, ενώ σήμερα η HSBC δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο όταν της ζητήθηκε από το Reuters. Καμία από τις δύο αυτές τράπεζες δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει το κλείσιμο των λογαριασμών της Λεπέν ή του Εθνικού Μετώπου.

Το Εθνικό Μέτωπο δαπάνησε 12,5 εκατομμύρια ευρώ μόνο για την προεκλογική του εκστρατεία. Στη Γαλλία επιτρέπεται στις τράπεζες να αποφασίζουν μονομερώς το κλείσιμο λογαριασμών με έγκαιρη ειδοποίηση και χωρίς να υποχρεούνται να αιτιολογήσουν την απόφασή τους. Αλλά είναι δικαίωμα κάθε πολίτη να διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό και ο καθένας μπορεί να ζητήσει από την Τράπεζα της Γαλλίας να ορίσει μια τράπεζα που θα υποχρεωθεί να του ανοίξει λογαριασμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ