Ινδία: Πώς οι μεγαλύτερες εκλογές στον κόσμο επηρεάζουν την 5η ισχυρότερη οικονομία;

Ινδία: Πώς οι μεγαλύτερες εκλογές στον κόσμο επηρεάζουν την 5η ισχυρότερη οικονομία;
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Ινδίας έγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Μάρτιο του 2020.

Στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής βρίσκονται τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών στην Ινδία, όπου ο συνασπισμός υπό τον νυν πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι -που βρίσκεται στην εξουσία από το 2014- αναμένεται να κερδίζει μια τρίτη θητεία στην 5η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου (σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ για το 2024).

Ωστόσο, η νίκη του Μόντι αναμένεται να είναι «κουτσουρεμένη» σε σχέση με την εικόνα που παρουσίαζαν οι δημοσκοπήσεις, γεγονός που ενδέχεται να θέσει εμπόδια στην υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος για συμμαχία υπό την ηγεσία του κόμματος Bharatiya Janata (BJP) του Μόντι.

Οι αγορές είχαν σημειώσει άνοδο χθες, Δευτέρα, αφού τα exit poll έδειχναν την 1η Ιουνίου ότι ο Μόντι και το κόμμα του, το BJP, θα κατέγραφαν μεγάλη νίκη, με την Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία τους (NDA) να προβλέπεται να κερδίσει πλειοψηφία δύο τρίτων ή και μεγαλύτερη.

Σχολιάζοντας τις εκλογές με τους περισσότερους ψηφοφόρους στον κόσμο (642 εκατ.) ο Γκαουράβ Ντούα, ανώτερος αντιπρόεδρος και επικεφαλής της στρατηγικής της κεφαλαιαγοράς της Sharekhan, δήλωσε στο Al Jazeera πως «προφανώς οι πρώτες τάσεις των αποτελεσμάτων δεν είναι θετικές για τις αγορές. Αλλά για να είμαστε σίγουροι, εφόσον η συμμαχία του Μόντι εξασφαλίσει τις 272 έδρες που απαιτούνται για τον σχηματισμό κυβέρνησης, η πτώση θα είναι μόνο μια βραχυπρόθεσμη αντίδραση συνολικά».

Η αντίδραση των αγορών

Σημειώνεται πως ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Ινδίας, Nifty, έφτασε να υποχωρεί 7% την Τρίτη, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Μάρτιο του 2020.

Η ρουπία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των 83,5175 έναντι του δολαρίου, το πιο αδύναμο από τις 15 Μαΐου, έναντι του προηγούμενου κλεισίματός της στα 83,1425.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ινδίας αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 7,06%.

Η γνώμη των αναλυτών

Ο Μάλκομ Ντόρσον, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην Global X της Νέας Υόρκης, ανέφερε στο Reuters πως «οι αγορές τώρα  τιμολογούν μια πιθανή αλλαγή στη δομή της διακυβέρνησης, επειδή τα σημερινά προβάδισμα/τάσεις υποδηλώνουν μια συμμαχία και όχι μια απόλυτη πλειοψηφία για το BJP, όπως συνέβαινε τα τελευταία 10 χρόνια.

Εάν προκύψει για κυβέρνηση συνασπισμού της Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας (NDA), τότε οι αγορές θα περιμένουν τον προϋπολογισμό για να αποκτήσουν σαφήνεια. Μέχρι τότε, αναμένουμε ότι οι αγορές θα βρίσκονται σε μια κατάσταση ρευστότητας και θα προσπαθήσουν να διορθώσουν ή να κατασταλάξουν σε αυτά τα επίπεδα ή γύρω από αυτά.

Εάν υπάρξει κατακερματισμένη εντολή, πιστεύουμε ότι οι αγορές θα πρέπει να είναι περαιτέρω νευρικές. Αλλά όσο παραμένει η σημερινή ηγεσία και ο πρωθυπουργός, η πτώση δεν θα είναι μαζική» εκτίμησε ο Μάλκομ.

Ο Σονάκ Μπαχντάν, οικονομολόγος στην Bank of Baroda, σημείωσε «η μεγαλύτερη απογοήτευση για την αγορά είναι το γεγονός ότι το BJP δεν έχει (ακόμη) την πλειοψηφία. Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα, αλλά αυτό ανοίγει το κουτί της Πανδώρας, επειδή όλοι οι άλλοι παίκτες είναι όλοι αρκετά ασταθείς».

Οι ξένες επενδύσεις

Οι ξένοι επενδυτές έριξαν καθαρά 20,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε ινδικές μετοχές πέρυσι, αλλά είχαν αποσυρθεί πριν από τις εκλογές, αναμένεται ευρέως να γίνουν αγοραστές εάν η συμμαχία του Μόντι εξασφαλίσει μια αποφασιστική εντολή.

Τη Δευτέρα αγόρασαν μετοχές καθαρής αξίας 68,51 δισεκατομμυρίων ρουπιών (824,4 εκατ. δολάρια), ενώ οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές αγόρασαν μετοχές αξίας 19,14 δισεκατομμυρίων ρουπιών, με βάση τα προσωρινά στοιχεία του χρηματιστηρίου.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η κυβέρνηση Μόντι θα συνεχίσει να εστιάζει στη μετατροπή της χώρας σε μεταποιητικό κόμβο, ένα σχέδιο που έχει προσελκύσει ξένες εταιρείες, όπως η Apple και η Tesla, για να εγκαταστήσουν παραγωγή, καθώς διαφοροποιούνται πέρα από την Κίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: